Uzmani Uyardi; Lise Taban Puanlari Kadar Liselerin YKS Basarisi Da Önemli

LGS tercihleri erisime açildi, ögrenciler için bir maraton daha basladi. MEB tarafindan yapilan açiklama sonrasinda baslayan LGS tercihleri öncesinde binlerce ögrenci tercih yapmaya hazirlaniyor.

Uzmani Uyardi; Lise Taban Puanlari Kadar Liselerin YKS Basarisi Da Önemli
Taskent Kurs Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danismani Gizem Karatas tercihlerle ilgili ögrencilerin ve velilerin MEB’in yayimladigi tercih kilavuzunu çok iyi okumalarini, liselerin LGS taban puanlari kadar YKS yerlestirme basarilarini da dikkate almalari gerektigini belirterek, “ Merkezi Yerlestirme, merkezi sinavla ögrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okullari ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarina tercihler dogrultusunda Merkezi Sinav Puani üstünlügüne göre yapilacaktir. Yerel Yerlestirme ise okullarin türü, kontenjani ve bulunduklari yere göre olusturulan ortaögretim kayit alani ile ögrencilerin ikamet adresleri, okul basari puanlari ve devam devamsizlik gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapilacaktir. Yerel yerlestirme ile ögrenci alan okullara yerlestirme islemi, il ve ilçe millî egitim müdürlüklerince belirlenen kontenjanlara göre yapilacaktir. Yerlestirme islemleri, okulun bagli bulundugu Genel Müdürlük ile il/ilçe millî egitim müdürlüklerinin sorumlulugunda Bakanlikça yürütülecektir.” dedi.

“Yerel okul tercihi yapmak zorunlu”

Sinava giren ve Merkezî Sinav Puanina sahip olan ögrenciler dâhil tüm ögrenciler yerel yerlestirme ile ögrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda oldugunu ifade eden Rehberlik ve Psikolojik Danismani Gizem Karatas, “ Yerel Yerlestirme ile Ögrenci Alan Okullar ekranindan tercih yapilmamasi durumunda, ögrencilere Merkezi Sinavla Ögrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekrani açilmayacaktir. Ögrenciler, ilk olarak Yerel Yerlestirme ile Ögrenci Alan Okullar ekranindan tercih yapacaklardir. Yerel yerlestirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu kayit alanindan seçmek sartiyla ögrenciler en fazla 5 (bes) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapilan tercihlerde; ayni okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Imam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir. Yerel yerlestirme ile ögrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayit islemini tamamlayan ögrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sinavla ögrenci alan okullar için açilacak Merkezî Sinavla Ögrenci Alan Okullar ekranindan en fazla 10 (on) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranindan da en fazla 5 (bes) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecektir.” seklinde konustu.

Tercihte dikkat edilmesi gerekenler

Yesil renk, “Kayit Alaninda” ögrenci için ikamet adresinin bulundugu Kayit Alaninda yer alan okullari belirtir. Mavi renk, “Komsu Kayit Alaninda” ögrenci için ikamet adresine göre Komsu Kayit Alaninda yer alan okullari belirtir. Kirmizi renk, “Diger” ise ögrenci için ikamet adresine göre bulundugu Kayit Alaninda ve Komsu Kayit Alaninda olmayan il içindeki diger kayit alanlari ile il disindaki kayit alanlarinda bulunan okullari belirtir. Ögrenciler tercihlerini yüzdelik dilimlerine göre yapacaktir.

Tercihler Milli Egitim Bakanliginin resmi sitesinden 19 Temmuz saat 17.00 a kadar yapilacaktir. Okul tercihlerinde liselerin, ögrenci tercihleriyle olusan LGS taban puani veya yüzdelik dilimi ile üniversiteye yerlestirme puani veya yüzdelik dilimi karsilastirilarak lisenin dört yillik egitiminin basarisi tespit edilebilir. Liselerin taban puani ortaokuldan gelip o okulu tercih eden ögrencilerin basarisini gösterir. Basarili ögrencileri alan lisenin gerçek basarisi YKS basarisiyla ortaya çikar. Bu nedenle lise tercihlerinde ögrenciler ve veliler liselerin sadece LGS taban puanlarina degil okulun aldigi ögrenciyi dört yil sonunda nereye tasidigina da dikkat etmelidir. Ayrica; tercih yaparken puan aldatici olacaktir. En dogru tercih, ögrencinin il ve Türkiye siralamasi ile siralamasina denk gelen yüzdelik dilimin önceki yillarla karsilastirilmasiyla yapilan tercih olur. LGS tercihlerini ögrenciler bulunduklari yerdeki herhangi bir ortaokuldan da e-okuldan da yapabilirler. Bizim önerimiz tercihlerin okullarda yapilmasidir. Tercih döneminde bize danisan tüm ögrencilere ve velilere gönüllü rehberlik yaptigimizi da belirtmek isterim.
Kaynak: İHA