Milli Enerji Hamlesine Dev Katki

Adana’da 24 bin metrekarelik alanda günes paneli üretimi yapan firma, yillik 240 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacini karsilayacak 600 megavatlik günes paneli üretimi gerçeklestiriyor. Firma, kapasitelerini 1.2 gigavata çikartip, milli enerji hamlesine katki sunmayi hedefliyor.

Milli Enerji Hamlesine Dev Katki
Türkiye, 2014’te 40 megavat olan günes enerjisi kurulu gücünü haziran ayi itibariyla 10 bin 149 megavata çikardi. Böylece, elektrik üretiminde günesin payi yüzde 8’e kadar yükseldi. Enerjideki hamle kaynak çesitliligi ve arz güvenligine önemli katki saglarken, Türkiye’nin bu alandaki sanayi gücü de her geçen yil hizla artti.

Adana’dan 240 bin haneye ‘temiz enerji’

Türkiye’nin milli enerji hamlesine katki sunmak için Adana’da faaliyet gösteren Bakirlar Enerji, günes paneli üretimine basladi.

Adana Haci Sabanci OSB’deki üretim tesisi kurulumu için Çinli bir firmayla anlasma saglayip kisa zamanda yatirimi hayata geçiren firma su anda yillik 240 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacini karsilayacak 600 megavatlik günes paneli üretimi gerçeklestiriyor.

“Enerji sektörünün önü çok açik”

Ihlas Haber Ajansi’na konusan Bakirlar Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Bakir, kapasitelerini 1.2 gigavata çikartmayi hedeflediklerini söyledi.

Bakir, “Ülkemizdeki enerji açigini kapatmak için ve yatirimlara yardimci olabilmek için burada üretim yapiyoruz. Yillik 600 megavat kapasitemiz var. 240 bin hanenin elektrigini üretebilecek bir yatirim kapasitemiz var. Enerji sektörü önü çok açik bir sektör. Çünkü ülkemizde çok ciddi bir enerji açigi var” ifadelerini kullandi.

“Kendi üretimimizi yapacak hale gelecegiz”

Birçok fabrikanin da temiz enerji için günes paneli kullanmaya basladigina deginen Bakir, “Su anda GES yatirimlari çok cezbedici bir hale geldi. Çünkü bir arazi yatirimi sanayici için 3,5 - 4 yilda kendisini amorti etmeye basladi.

Enerji fiyatlari bu kadar yükselmisken ciddi anlamda sanayiciler bu kurulumu yapmak zorunda kalacak. Tesvik ve mevzuatlar bizim için çok önemli. Son yillarda çok ciddi tesvikler var. Ilerleme kat ediyoruz. Türkiye ileride enerji bakimindan kendi üretimini yapan bir ülke haline gelecek” diye konustu.



“AR-GE çalismalarimiz ilerliyor”

Avrupa ülkelerinin Günes Enerjisi Santrali (GES) yatirimlarina çok önce basladigini ancak Türkiye’nin de bu hiza yetistigini söyleyen Bakir, daha sonra sunlari kaydetti:

“Avrupa bu GES yatirimlari konusunda bizden çok daha önce bu yatirimlari yapti. Biz de günes paneli noktasinda güzel bir yol kat ettik. AR-GE çalismalarimiz ilerliyor. Günes panelinin hücre üretimine baslayacagiz. Türkiye bunu baslatti ancak halen düsük bir kapasitemiz var. Bunu ileriki yillarda arttirirsak yerli üretim anlaminda ilerlemis olacagiz. Burada insan eli degmeden yillik 600 megavata kadar üretim yapabilecek bir hatta sahibiz. Her geçen gün panellerin üretim teknolojisi degisiyor. Teknoloji çok hizli ilerliyor ve biz de ilerleme kat ediyoruz.”

Öte yandan Bakir, Avrupa ülkelerinin gelecek yillarda karbon ayak izi vergisi çikartacagini, GES yatirimi yapan fabrikalarin ise bu vergilerden muaf olacagini sözlerine ekledi.

“Fabrika çatilari degerlendirilmeli”

Üretim yapan her firmanin kendi alanindaki rakipleri ile rekabet edebilmesi için mutlaka enerji maliyetlerini düsürmesi gerektigini de anlatan Bakir, “Elektrik enerjisi birçok sektör için en önemli maliyet kalemini olusturuyor. Fabrika çatilarindaki alanlarin degerlendirilmesi ve öz tüketim gayeli arazi kurulumlari bu maliyetlerin düsürülmesi için büyük bir önem tasiyor. Bu noktada depolamali günes enerji santrallerindeki gelismeler, enerjinin depolanarak ihtiyaç duyuldugunda kullanilabilmesinin önünü açmasi bizleri daha da heyecanlandiriyor. Kisa vadede ciddi bir AR-GE çalismasi ile hücre yatirimi basta olmak üzere depolanabilir enerji alanina yogunlasacagiz” dedi.

Kaynak: İHA