Havuz Ve Deniz Keyfiniz Kabusa Dönüsmesin

Kulak Burun Bogaz ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Hüsamettin Olgun, havuz ve denizlerden bulasan mikroplardan dolayi kulak-burun hastaliklarinda artis oldugunu söyledi.

Havuz Ve Deniz Keyfiniz Kabusa Dönüsmesin
Yazin sik görülen kulak ve burun hastaliklarina dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Kulak Burun Bogaz ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Hüsamettin Olgun, hastalarin özellikle siddetli kulak agrisi, kulakta sislik ve akinti, kulak çinlamasi, isitme kaybi, bas dönmesi gibi sikayetlerle doktora müracaat ettigini söyleyerek, “Havuz ve denizlerden alinan mikroplu su, dis kulak yolunda hizla yayilmakta ve zari da etkileyerek siddetli agri, tikaniklik ve isitme kaybina yol açmaktadir. Iltihapli durum, ilerlemesi halinde kulak zarini delerek orta ve iç kulaga, hatta beyne ulasip; menenjit ve ansefalite yol açabilir. Daha önceden kulak zarinda delik olan hastalar için bu durum daha da önemli, çünkü mikroplu su direkt olarak orta kulaga, iç kulaga, kulak sinirine ve beyne ulasabilir. Dikkat edilmemesi ve önlem alinmamasi durumunda iltihap ilerleyebilir ve müzminlesebilir. Kalici sagirlikla da sonuçlanabilir” dedi.

Orta kulak basinç travmasi (dalmaya bagli), allerjik rinit, sinüzitler, hijyenik olmayan gida tüketimine bagli bogaz ve yemek borusu, mide ve barsak enfeksiyonlari da yaz döneminde artis göstermekte oldugunu ifade eden Olgun, “Temiz oldugundan emin olmadigimiz yerlerde havuz ve denize girmemeliyiz. Klorla dezenfekte edilen havuza girmemeliyiz. Hijyenik olmayan gidalari tüketmemeliyiz. Asiri güneste fazla kalmamaliyiz. Dengeli beslenmeli ve bol sivi tüketmeliyiz. Spor yapmali ve uykumuza dikkat etmeliyiz. Kulaklarimizi gelisigüzel cisimlerle karistirmamaliyiz. Dis kulak yolu orta kulak iltihabi olustugunda ilerlemeden acilen bir KBB uzmanina basvurulmali” diye uyardi.
Kaynak: İHA