4 Bin 500 Yillik Tabletlerdeki Hitit Mutfagi Dünyaya Tanitilacak

Çorum’daki arkeolojik kazilarda gün yüzüne çikarilan milattan önceki 2000 yillarindaki Hitit tabletlerinden elde edilen yemek tariflerinden yola çikilarak hazirlanacak olan Hitit mutfaginin basta Hititlerin baskenti Hattusa olmak üzere kenti ziyaret eden yerli ve yabanci turistlerle bulusturulmasi hedefleniyor. Hitit mutfaginin yani sira, kentteki yöresel yemeklerin tanitimi noktasinda da Çorum Belediyesi, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü bünyesindeki çalismalar da araliksiz sürüyor.

4 Bin 500 Yillik Tabletlerdeki Hitit Mutfagi Dünyaya Tanitilacak


“Hitit mutfagi, yerli ve yabanci turistlere sunacagimiz kiymetli bir ürün”

Istanbul Seyahat Acentalari Tanitim ve Gelistirme Dernegi Genel Sekreteri Ömer Kartin, Hitit uygarligini Türkiye’de herkesin bildigini belirterek, “Yavas yavas bunu gelistirecegiz. Bunun üzerine toplantilar yapacagiz. Hitit mutfagi da gastronomisi ile birlikte bu Hitit bölgesinin Hattusa’nin Bogazkale’nin kiymetli bir ürünü olacak. Ümit ediyorum ki birkaç yil içerisinde buraya gelen yerli ve yabanci turistler Hitit mutfagina bakmaya da gelecekler. Kadin Kooperatiflerimiz çok iyi çalisiyor. Yerel mutfak gayet güzel çalisiyor. 5 bin yillik Hitit tarihini mutfakla birlestirirsek çok mükemmel olacak” dedi.



“Hattusa’ya gelen turistlere Hitit yemekleri ikram edebiliriz”

Seyahat acentasi sahibi Cem Polatoglu; Ispanya, Italya, Malta gibi ülkelerde müzelerde tarihi bölgelere ait yerlerde eski antik tabletlere yazilmis yemek tarifini bulundugunu belirterek, bu tabletlerden Hattusa’da Hitit tabletlerinde bulunduguna dikkat çekti.

Bundan sonra buraya gelen turistlere Hitit mutfaginin yemeklerini Avrupa’da oldugu gibi vermek istediklerini dile getiren anlatan Polatoglu, “Bu hem Türk gastronomisini hem Anadolu gastronomisini canlandiracak bir olay. Umarim basarili oluruz. Yaptigimiz deneyimleri gördügümüz ülkelere göre Türkiye yani Anadolu Avrupa ülkelerine göre çok daha zengin. Roma’ya gidiyorsunuz, Roma’da bir müzede Bizans yemekleri yiyorsunuz. Ama buraya geldiginizde Roma, Bizans, Hitit bir sürü medeniyetin yemeklerini bulabilirsiniz. O bakimdan bu zenginligi dünyanin hiçbir yerine bulabileceklerini zannetmiyorum” ifadelerini kullandi.

“Hattusa’yi herkes görmeli”

Seyahat Yazari Yaprak Gürdal ise Hattusa’nin bilinen ve ziyaret edilmesi gereken kentlerimizden birisi oldugunu belirterek, “Özellikle UNESCO listesindeki yerlere ve antik sehirlere agirlik vererek ve onlari tanitmayi seviyorum. UNESCO listesindeki yerler içerisinde Hattusa’nin çok önemli bir yeri var. Çorum inanilmaz güzellikte bir cografya. Insanlari güzel, misafirperver, yemekleri muazzam. Tarih açisindan da çok çok kiymetli. O nedenle sadece yurt içinden degil yurt disindan da herkesin buraya gelerek yerinde görmesini ve kesfetmesini tavsiye diyorum” diye konustu.



“Çorum gastronominin de merkezi”

Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, Çorum’un gastronomi noktasinda kesfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine oldugunu vurgulayarak, “Bu anlamda yöresel olarak gastronomimizle gurur duyuyoruz. Kardesligin, barisin merkezi olan Çorum gastronominin de merkezi. Dünyanin en iyi baklavasi Çorum has baklavasi. Dünyanin en iyi böregi Çoru su böregi. Çorum’da esnaf kültürü vardir. Ahilik kültürü vardir. Dünyanin en güzel lezzetleri burada. Herkesi Çorum’a davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA