Ortopedi Uzmani Dr. Baran Sen Açiklamasi 'Çivileme Ya Da Baliklama Atlamadan Önce Düsünün'

Ortopedist Baran Sen, sig sularda yapilan baliklama atlayislarin felç ya da ölümle sonuçlanabilecek en riskli atlayislar oldugunu söyledi. Boyun kiriklarina, omurilik zedelenmelerine yol açabilecek bu atlayislarla ilgili uyarida bulunan Dr. Sen, “Çivileme atlamada da zemine çakilirsaniz risk var. Omurlarin zarar görmesi kalici sakatliklara neden olabilir. Siz siz olun dibini görmediginiz, derinligini bilmediginiz sulara atlamayin” dedi.

Ortopedi Uzmani Dr. Baran Sen Açiklamasi 'Çivileme Ya Da Baliklama Atlamadan Önce Düsünün'
Meteoroloji son bir haftadir yüksek sicaklik uyarisi verirken, bu sicaklarda denizde, havuzda, göl ya da göletlerde serinleyeceklere Kent Hastanesi Ortopedi Uzmani Dr. Baran Sen’den “atlama” uyarisi geldi. Sen, alçak, sig sulara yapilacak baliklama ya da çivileme atlayislarin neden olabilecegi travmalara dikkat çekti. Sen, özellikle gençlerin denize, havuza yaptiklari atlayislarin fotograflarini sosyal medyada paylasmak için sürekli atlayis yaptiklarini kaydetti.



"Dikkatli olmak gerek"

Gençlerin bilinen baliklama ve çivileme stillerinden farkli atlayislar da yaptigini ifade eden Sen, "Vücutlarini farkli sekillere sokup acayip hareketlerle atliyorlar. Onlar saka yapmak ya da eglenmek için atliyor, biz ise endiseleniyoruz. Bazi atlamalari izlerken yüregimiz agzimiza geliyor. Atlanilan yer su olabilir ancak sig suya baliklama ya da çivileme atlandiginda omurganin yaralanma, hasarlanma riski var. Kisi baliklama atladiginda omurgasi zedelenip felç geçirebilir, kafasini yere çarparsa kafa travmasi geçirebilir ki örnekleri maalesef ki her sene görülür. Omurga ciddi hasar görürse kisinin belden asagisi felç oldugu gibi kollarini da kullanamaz hale gelebilir. Sig sulara ‘çivileme’ denilen, ayaklarin üzerine atlama hareketi de tehlikeli sonuçlar dogurabilir. Söyle ki kontrolsüz bir atlayisla eger zemine çakilma olursa topuktan baslayip kalçada, bel, sirt ve boyunda kiriklar meydana gelebilir. Yani sig sulara iki stilde de atlayis kalici sakatliklara hatta ölümlere yol açabilecek riskler içeriyor. Bu tür travma geçiren kisi nakil sirasinda da yanlis tasima yüzünden de zarar görebiliyor. Siz siz olun dibini görmediginiz, derinligini bilmediginiz sulara atlamayin. Derinligin en az 2 metre olmasi gerekir. Eger derinliginden emin degilseniz, atlamaktan vazgeçin" dedi.

Kaynak: İHA