Kilim'saz'

Türkiye’de kanun yapimi ustasi tek kadin olan Burçin Bayar Babaoglu, atik müzik aletlerini Türk motifli atik kilimlerle bulusturarak onlari yeniden müzige kazandiriyor.

Kilim'saz'
Ege Üniversitesi Devlet Türk Müzigi Konservatuari Çalgi Bölümü mezunu Burçin Bayar Babaoglu, Türkiye’deki tek kadin kanun yapimi ustasi olarak biliniyor. Çesitli enstrümanlarin minyatür hallerini de yapan Babaoglu, son yillarda atik ürünlerden müzik aletleri tasarlamaya basladi.

Atölyesinde atik malzemelerden yapilan çok sayida enstrümani buluna Babaoglu, son olarak atik kilimlerle atik müzik aletlerini bulusturdu. Atik ürünleri dönüstürmenin hayat felsefesi haline geldigini vurgulayan Babaoglu, Türk kültürü ile özdeslesmis ve atiga çikmis kilimleri farkli müzik aletleriyle birlestirerek kültürlerin iç içe geçmesini sagliyor. Geri dönüsüm sayesinde yepyeni müzik aletlerine tas çikartan ürünler üreten Burçin Bayar Babaoglu, "Toplumumuzun zengin bir kültürü var. Kilim de bu kültürün parçalarindan biri. Dogu’nun ve Bati’nin farkli bir yerinde küçük kiz çocuklari ya da genç kadinlar Türk motifli kilim dokuyor. Müzik ve kilim sanatini bir araya getirmek istedim. Bu nedenle atik kilimlerden yine atik müzik aletlerine kaplamalar yapiyorum" dedi.



Sadece atiklari kullaniyor

Geri dönüsüm yoluyla müzik aleti tasarlamaya bir belgeselden ilham alarak basladigini belirten genç sanatçi, "Izledigim belgeseldeki çocugun kendi imkanlariyla yapmis oldugu müzik aletini görmem neticesinde ‘ben de yapabilirim’ dedim ve atiklari hayata kazandirmaya basladim. Karsiyaka Belediyesi Mahmure Handan Hanim Müzik Aletleri Yapim Atölyesinde atik malzemelerden enstrüman yapiyorum, ayrica ücretsiz minyatür müzik aleti kurslari veriyorum. Burada da yine atik ürünleri kullanarak minyatür enstrümanlar yapiyoruz. Burada amacimiz geri dönüsümü saglamak" diye konustu.



“Insanlar müzik aletlerini tanimiyor’’

Insanlarin geri dönüsümden elde edilen müzik aletlerine olan ilgisini vurgulayan Burçin Bayar Babaoglu, “Özellikle kanun imalati yapan tek kadin olmam, insanlarin ilgisini çekiyor. Sonrasinda çikartmis oldugum ürünleri incelediklerinde begenilerini dile getiriyorlar. Atölyenin etrafindan gelip geçen çocuklarin tepkileri görülesi. Atölyemiz konum itibariyle yogun bir semtte. Bu nedenle merakli gözlerle karsilasmak hep mümkün oluyor. Gören yetiskinler ve çocuklar müzik aletleriyle yakindan ilgileniyorlar. Insanlarin çogu müzik aletlerini tanimiyor. Yapilan ürünlerle örnek teskil etmek istiyoruz. Müzik aletlerini bilmeyen çok insan var. Gelecekte özellikle ürettigim atik ürünleri sergilemek istiyorum. Bu sayede müzik aletlerini tanitirken geri dönüsümün önemine dikkat çekilebilecegini düsünüyorum" diye aktardi.
Kaynak: İHA