Göbeklitepe'de Tiyatro Izleri

Van’da görev yapan Prof. Dr. Adnan Tönel, dünyada ilk tiyatro hareketinin basladigi topraklar olarak Sanliurfa’nin Göbeklitepe bölgesini isaret etti.

Göbeklitepe'de Tiyatro Izleri
Kültür ve Turizm Bakanligi Izmir Kültür Sanat Fabrikasi’nda düzenlenen ‘Tiyatronun Baslangicina Yolculuk’ konferansinda konusan Prof. Dr. Adnan Tönel, dünyanin su ana kadar bilinen en eski yapisinin Göbeklitepe oldugunu söyledi.

Tönel, “12 bin 500 yil önceye tarihlenen neolitik yerlesim yeri, o çagin insanlarinin sosyal yasam alanlari olarak hastane, okul, alisveris, inanç ve kültür merkezi olarak tanimlaniyor. Mabet alaninda çok sayida T sütun ve bu sütunlara kazinmis hayvan sekilleri bulunmakta. Arkeolojik gözlemlerime dayali olarak çok sayida dikilmis bu sütunlar üstüne kazinmis insan bacakli turna kusu ve kaplumbagalarla dans eden insan tasvirlerinin Göbeklitepe sosyal hayatinda insanlarin bölgede çok sayida bulunan turna kusunu kutsallastirmis olabilecegini ve turna kusu kostümleri giyip dans etmelerinin burada bir tiyatro hareketinin var olduguna dair önemli göstergelerdir” dedi.

Insanlik tarihinin bu en eski yerlesik yasam alaninda tiyatro ile iliskili olabilecek emarelerin bulundugunu ifade eden Tönel, “Yerli halk, dogum ve ölü gömme törenlerinde maske ve turna kusu kanadindan kostümleri veya hayvan kostümleri de kullanarak bolluk bereket, av ve sifa temali dans taklitleriyle gösteriler yapmis. Su ana kadar bu arkeolojik bölgede turna kusu kanatlari, tilki postu ve maskeler bulundugunu ve tiyatro tarihinin ilk isaretleri diyebilecegimiz maskelerin ve turna kanatlarinin delinerek omuzlara takilarak toplu danslarin Anadolu’da ilk bereket duasi ya da hasat senligi anlamina geliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA