Doksuri Tayfunu Çin'e Ulasti, Birçok Nokta Elektriksiz Kaldi

Doksuri Tayfunu, sabah saatlerinde Çin’in dogu kiyisindaki Fujian eyaletine ulasirken, Filipinler’de ölenlerin sayisi 13’e yükseldi.

Doksuri Tayfunu Çin'e Ulasti, Birçok Nokta Elektriksiz Kaldi
Filipinler’de Doksuri Tayfunu’nun bilanço artiyor. Siddetli yagislarin ardindan meydana gelen selde ölü sayisinin 13’e yükseldigi, 20 kisinin ise kayip oldugu açiklandi. Ülkenin Luzon adasinda bulunan Cordillera Bölgesi’nde 9, ülkenin kuzeyindeki Ilocos bölgesinde 1, ülkenin merkezinde 2, baskent Manila yakinlarinda da 1 kisinin hayatini kaybettigi kaydedildi. Filipinler Sahil Güvenligi Sözcüsü Armando Balilo açiklamasinda, kayip olanlari arama çalismalarinin devam ettigini söyledi.



Doksuri Tayfunu, bu yil Filipinleri vuran besinci tayfun olarak kayitlara geçti. Asya ülkelerinde 500 bin kisi etkileyen Doksuri Tayfunu nedeniyle hala 29 bin kisi kurulan 479 geçici siginaklarda kaliyor.

Filipinler’in Rizal eyaletine bagli Binangonan kasabasindaki gölde kiyiya yaklasik 45 metre uzaklikta tekne faciasi yasanmis. tekne, siddetli rüzgarlar nedeniyle yolcularin panikleyip bir tarafa yönelmesi nedeniyle alabora olmustu. Arama kurtarma operasyonunda en az 25 kisinin cansiz bedenine ulasilmis, 40 kisinin ise kurtarildigi kaydedilmisti.

125 bin kisi güvenli bölgelere tahliye edildi

Doksuri Tayfunu nedeniyle Çin’in Fujian eyaletinde siddetli rüzgâr ve saganak yagis görüldü.

Fujian eyaleti meteoroloji bürosu, Jinjiang kentinin kiyi bölgelerine yerel saatle 09.55’te vuran tayfunun yol açtigi rüzgârinin hizinin saniyede 50 metreye ulastigini açikladi.

Eyaletteki yaklasik 125 bin kisinin güvenli bölgelere tahliye edildigi aktarildi. En az 800 gemi limanlara dönerken toplam 463 turistik nokta, 11 binden fazla insaat alani ve toplam 202 liman ile iskelenin kapatildigi kaydedilirken 89 feribot hattinin faaliyeti durduruldu. Eyaletteki çok sayida havaalaninda da uçuslar iptal edildi. Eyalete bagli kiyi kentlerinde çok sayida is yeri, fabrika ve okul da tayfun nedeniyle faaliyetlerine ara verdi. Tayfun nedeniyle çok sayida noktada elektrik hatlari kesildi, agaçlar yerlerinden söküldü.

Ekonomik kayip 7,3 milyon dolar

Tayfun ülkenin 9 kentinde 724 bin 600’ün üzerinde kisiyi etkilerken su ana kadar dogrudan ekonomik kaybin 7,3 milyon dolar (52,27 milyon yuan) oldugu açiklandi.

Doksuri Tayfunu’nun, Fujian eyaletini 2016 yilinda vuran Meranti Tayfunu’ndan bu yana en siddetli tayfun oldugu belirtildi. Fujian’a bagli Quanzhou kentinde 39 kisinin hafif sekilde yaralandigi, 500 binden fazla evin elektriksiz kaldigi bilgisi verildi.

Tayfun nedeniyle can kaybi bildirilmedi. Quanzhou’daki bir stadyumun çatisi siddetli rüzgâr nedeniyle uçtu.

Doksuri Tayfunu’nun Çin’in Anhui eyaletini de etkisi altina almasi bekleniyor. Tayfun, Zhejiang ve Guangdong eyaletlerinde de hayati olumsuz etkiledi. Sosyal medyada paylasilan görüntülerde, caddeleri su bastigi ve araçlarin yollarda sürüklendigi görüldü.

Kaynak: İHA