British Museum'da Sergilenen 5500 Yillik En Eski Mumyaya Büyük Ilgi

Ingiltere’de bulunan British Museum’da sergilenen 5 bin 500 yillik en eski insan bedeni “Gebelein Man” ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Ingiltere’nin baskenti Londra’da bulunan British Museum’da sergilenen en eski insan bedeni Misirli bir adama ait. Milattan Önce 3500 yilinda Misir’in Gebelein bölgesine gömülen ve 5 bin 500 yil öncesine ait oldugu belirtilen “Gebelein Man” mumyasi, 19’uncu yüzyilin sonunda British Museum’in Eski Misir Bilimi Sorumlusu Wallis Budge ve ekibi tarafindan Misir çölündeki Gebelein (bugün Naga el-Gherira) yakinlarindaki sig kum mezarlardan çikarilan mumya, 100 yildir sergilendigi British Museum’da ziyaretçi akinina ugruyor. Ingiltere’nin yani sira dünyanin pek çok noktasindan müzeyi ziyaret edenler özellikle dogal mumyanin bulundugu alana gelerek, yüzyillardir korunan mumyayi inceliyor. Müzede sergilenen mumyanin omzunun sag kismindan kiliç gibi bir cisimle öldürüldügünü belirten Müze Yetkilisi Ahmad Wicksen, “Burada bulunan beden British Museum’deki en eski kalintilardan bir tanesi” ifadelerini kullandi.

Alinan önlemlerle 2012 yilinda müzeden çikarilan mumya hastaneye götürülerek hakkinda detayli bilgi edinebilmek için ilk kez tomografiden geçirildi.

Kizil Adam olarak da biliniyor

Günümüzde de orijinalligini koruyan mumyanin bozulmama sebebinin ise gömüldügü çölde bulunan kumlarin altinda dogal bir sekilde mumyalanmasi oldugu ifade ediliyor. Müzede Misir’dan getirilen tarihi eserlerin yer aldigi 64’üncü kisimda halka açik bir sekilde sergilenen “Gebelein Man” mumyasi, Misir’a ait kalintilar bölümünün en ilgili çeken eserlerinden bir tanesi olarak bilinirken, saç renginin kizil renge yakin olmasi nedeniyle mumyanin “Kizil Adam” olarak da adlandirildigi ögrenildi.
Kaynak: İHA