Bayburtlu Kadinlarin Zorlu Yün Çirpma Mesaisi Basladi

Bayburtlu kadinlarin günlerce süren yün çirpma mesaisi, havalarin da isinmasiyla birlikte basladi.

Bayburtlu Kadinlarin Zorlu Yün Çirpma Mesaisi Basladi
Geçmisin izlerini tasiyan yün yorgan, dösek, yastik yapimi için annelerinden ögrendikleri tekniklerle ise koyulan Bayburtlu kadinlar, binbir zorluklarla yünleri çirparak evlerinde kullanilir hale getiriyorlar.

Elyaftan, pamuktan, artik iplikten yapilma yatak-döseklerin yani sira yöre halki evlerinde yün yorgan, dösek ve yastiklari günümüzde hala daha kullaniyorlar.

Ilk etapta Bayburtlu kadinlar, koyun yününü önce deterjanli suda üç gün üst üste yikayip kirden arindiriyorlar. Yikanan yünler daha sonra günesin karsisinda kurutulmaya birakiliyor. Nemden ve kirden arindirilan yünler, yere serili olan brandalarin üzerinde kadinlar tarafindan saatlerce çirpiliyor. Yünler, hazir hale getirildikten sonra ise yastik, yorgan ve dösek yapiminda kullanilmak üzere nevresimlere, yastik kiliflarina dolduruluyor.

Ev hanimi Zübeyde Tutar, yün çirpmadan önce yünün birkaç islemden geçtigini belirterek, yün yorgan, yastik, dösek yapim asamalarindan bahsetti. Ilk önce yünleri yikadigini kaydeden Tutar, "Önce yikadik, sonra sularin süzülmesini bekledik. Sular süzüldükten sonra yünleri çirptik, çirpma isleminin ardindan yünlerimizi günese serip, kuruttuk. En sonunda da yorgan, yastik, kitir, yapmaya basliyoruz. Yün yorgan, yastik saglikli oluyor. Bayburtlular yünden yapilma yataklara özen gösterirler, çevre illerde yüne gösterilen bu özen daha fazladir, disarilarda bu özeni göremezsiniz. Gelgelelim yün daha saglikli. Severekte kullaniyoruz. Gelin çeyizi için yün yorgan, yastik, dösek yapar ve kizlarimizin, ogullarimizin çeyize koyariz. Modasi asla geçmez, biz annelerimizden, ninelerimizden böyle gördük. Yün yataklar içinde büyüdük, büyüklerimizden öyle gördügümüz için bizler de evimizde kullanmaya özen gösteriyoruz" ifadelerini kullandi.

Bir diger ev hanimi Emine Oruç ise, yünden yapilma yastigin, yorganin, dösegin daha saglikli oldugunu söyleyerek, "Bunlari ilk önce yikadim, süzülmeye biraktim süzüldükten sonra da güzelce çirptim, sirimaya verip kitir yapacagim. Yataklarin altina dösek, kanepelerin üzerine kitir olmus olacaklar. Her sene bu aylarda yün çirpariz. Bu bizim Bayburt’un bir nevi gelenegidir. Özellikle Singah Mahallesi’nde yün çirpma isi daha yaygindir. Singahli kadinlar yün çirpmaya daha çok önem verirler, yünü çok severiz çünkü biz böyle gördük. Saglikli oldugunu biliyoruz, saglik açisindan da yün üzerinde yatmaya özen gösteririz" dedi.

Kaynak: İHA