Doç. Dr. Atilla Çifter 17.5'Lik MB Faiz Kararini Degerlendirdi

Merkez Bankasi faiz kararini degerlendiren Doç. Dr. Atilla Çifter, sicak paranin bir para politikasi araci olmadigini ve para politikasinin yerine geçemedigini belirterek, “Sicak paraya bagimli bir istikrar programi” dedi.

Doç. Dr. Atilla Çifter 17.5'Lik MB Faiz Kararini Degerlendirdi
TCMB Para Politikasi Kurulu politika faizini 250 baz puan arttirarak yüzde 17.5 düzeyine çikarilmasina karar verdi. Altinbas Üniversitesi Ekonomi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, karardan bir gün önce Birlesik Arap Emirlikleri ile yapilan 50.7 milyar dolarlik anlasmaya istinaden yaklasik 11.5 milyar dolarin Sukuk ve Eximbank araciligi ile Türk sirketlerine kullandirilacak krediler olmasi beklendigine degindi. Merkez Bankasi kararinda Birlesik Arap Emirlikleri’nden gelecegi söylenen bu sicak paranin, önemli bir faktör olarak degerlendirildigini söyledi.

Doç. Dr. Çifter, sicak paranin bir para politikasi araci olmadigini ve para politikasinin yerine geçemedigini belirtti.

Hem Merkez Bankasi Baskani Hafize Gaye Erhan hem de Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’in yatirim bankacisi kökenli olduklarini hatirlatarak, “Alinan para ve maliye politikasi kararlari, rasyonel zemine isaret etmiyor. Her iki politika sicak paraya bagimli bir istikrar programi tablosu çiziyor.” degerlendirmesini yapti.

“Temmuz TÜFE rekor düzeyinde gelecek”

Enflasyonda görünümün ise negatif olduguna isaret eden Çifter, Temmuz ayinda baslayan vergi artislari ile birlikte Temmuz TÜFE rekor düzeyinde gelecegini öngördü. Çifter’e göre, özellikle akaryakit fiyatlarinda vergi artisi ve döviz kurunun etkisi ile maliyet enflasyonu önemli bir risk olarak öne çikacak. 2023 yili basinda baz etkisi ile gerileyen enflasyon ise Temmuz 2023 itibari ile artmaya baslayacak ve yil sonu yüzde 50’yi asacak. Çifter, Para Politikasi Kurulu’nun faiz oranlarina iliskin açiklamasinda fiyatlama davranislarindaki bozulmanin kontrol altina alinmasindan söz etse de sinirli faiz artisi enflasyon ile mücadelede para politikasinin etkisizlestirildigini söyledi.



“Piyasaya asiri ölçüde TL verildi”

Çifter son olarak, TCMB rezerv biriktirirken piyasaya asiri ölçüde TL verdiginden bahsederek, “Bu nedenle parasal sikilastirmadan da söz edilmesi mümkün degil. Diger yandan 28 Mayis tarihinde 20 TL altinda olan dolar kuru iki ay olmadan 27 sinirina geldi. Sinirli faiz artisi TL’nin önümüzdeki günlerde daha fazla deger kaybetmesine neden olabilir. Döviz kuru ve enflasyon gecikmeli olarak birbirini etkiliyor, etkisizlestirilen para politikasi ve yüklenen dolayli vergiler ile bu döngünün hizlanarak enflasyonun kontrol disina çikmasina neden olabilir.” diyerek görüslerini dile getirdi.
Kaynak: İHA