Samsun, 15 Temmuz Sehitleri Ve Gazilerini Unutmadi

Samsun’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde sehitler ve gaziler unutulmadi.

Samsun, 15 Temmuz Sehitleri Ve Gazilerini Unutmadi


Samsun’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri sabah sehitlik programlari ile basladi.

Protokol üyeleri 15 Temmuz’da sehit olan Samsunlu sehitlerin ailelerine ziyaret gerçeklestirdi. Etkinlik aksam saatlerinde Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüsü ile devam etti. Ilkadim ilçesinde bulunan DSI 7. Bölge Müdürlügü önünden baslayan yürüyüs, Cumhuriyet Meydani’ndaki etkinlik alanina kadar sürdü. Protokol üyeleri ve vatandaslarin katildigi yürüyüse mehter takimi öncülük etti. Cumhuriyet Meydani’ndaki etkinlikler saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Akabinde Kur’an-i Kerim tilaveti yapildi. Il Müftüsü Seyfullah Çakir tarafindan dualar edildi. 15 Temmuz görüntülerinin izlenmesinin ardindan konusmalara geçildi.

"Istikbalimiz güçlü olsun"

Anma etkinliginde konusan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "15 Temmuz 2016’da yasanan hadise benim ifademle bir kez daha hafizalarinizda yer alsin istiyorum. Türkiye’deki 15 Temmuz ihaneti Türkiye’nin istikbalini toptan yok etmek üzere kalkisilan bir hareketti. Bunu hiçbir zaman unutmayalim. Türkiye’de belirli zamanlarda belirli güçler tarafindan yönetim degisikligi gerçeklesti. Genç Cumhuriyetimiz 2. yüzyilina basliyor. Su anda geldigimiz bu nokta itibari ile dünyanin en güçlü, istikbali en parlak ülkenin vatandaslariyiz. Kendi evlatlarimizi elinden alip, onlarin beyinlerini yikayip kendi sapik hedeflerine tamamen ram edip polis ve silahli kuvvetlerimiz basta olmak üzere ülkenin yönetim kademelerine yerlestirip bütün dünyadaki Türkiye’ye düsmanlik besleyen tüm güçlerle beraber is birligine gitmistir. Bu güzel Samsun meydaninda özgür, hür, yeni Türkiye Yüzyili’nin basladigi bu süreçte daha iyi anliyoruz ki 15 Temmuz 2016’da yapilmak isteneni hafizalarimizda derinlestirelim. 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü’müz hayirli olsun. Istikbalimiz güçlü olsun. Dünya var oldukça bu ülke, onuruyla, bayragiyla, diniyle ezaniyla ilelebet payidar olsun" dedi.



"Dün gibi hatirliyorum"

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yilmaz, "7 yil önce bir 15 Temmuz aksami burada hain darbe girisiminin bütün istirabini çekerek, o gece burada toplanan kalabaligi bu gece tekrardan yasatiyorsunuz. O aksamki direnisi hiç unutmuyorum. O aksam iki bakanimiz buradaydi. O aksam hain darbe girisimin haberlerini aldik. Ülkemizin her tarafindan hain darbe girisiminin etkileriyle ve sehitlerimizin haberleriyle isdirap içindeyken Cumhurbaskanimiz ‘Ben demokrasilerde milletin gücünden baska bir güç tanimiyorum’ demesi ile insanlarimizi meydana çagirdi. Onu takip eden hepimizi birkaç dakika içinde burada toplandik. Süreci takip ettik. 251 sehidimiz oldugunu ve 2 binin üzerinde gazimiz oldugunu maalesef ögrendik. Allah böyle bir geceyi bir daha yasatmasin" diye konustu.



"Tüm dünyaya örnek teskil etti"

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli ise, "Bu alçak darbe kalkismasina karsi koyarken 252 vatandasimizi da sehit verdik, 2.193 vatandasimiz da gazi oldu. Bu sehitlik mertebesine ulasanlar içinde Samsun’umuzdan da kardeslerimiz var. Onlar hiç düsünmeden hiç hesap kitap yapmadan vatan ve millet ugruna dogrudan mücadeleye giriserek sehadete kavustular. Bunlar Ferdi Yurduseven, Sevgi Yesilyurt ve Muhammet Ali Aksu. Bazi kardeslerimiz gazilik rütbesi ile sereflendiler. Samsun’dan 19 gazimiz var. Samsun zaten ezelden beri sehitler ve gaziler yatagi bir kadim sehrimiz. Allah sehitlerimize rahmet etsin. Ailelerine eslerine, kardeslerine anne ve babalarina sabir ve dayanma gücü diliyorum. Gazilerimize de saglik ve huzur temenni ediyorum. 15 Temmuz FETÖ/PDY ihanet sebekesinin hain darbe girisimi aziz milletimizin birligine, bütünlügüne, bagimsizligina kasteden alçakça girisimdi. Demokrasimize yapilan çok büyük bir saldiridir. Millet olarak 15 Temmuz destanini yazdik. Türk halki demokrasiyi ve seçilmis iradeyi korumak için bu destansi direnisi gösterdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in çagrisiyla sokaga dökülen Türk milletinin gösterdigi cesaret ve kararlilikla, hain girisim geri püskürtüldü. Milletimiz verdigi ikinci kurtulus mücadelesi ile bagimsizligindan asla vazgeçmeyecegini bir kez daha ilan etti. Onurlu dik durusuyla aziz milletimiz birlik, beraberlik ve kardeslik ruhunun bu topraklarda sonsuza kadar yasayacagini gösterdi. Millet-devlet bütünlesmesiyle ortaya konulan mücadelenin demokrasiye sahip çikma noktasinda tüm dünyaya örnek teskil etti. Bunlar çok önemli degerlerdir" seklinde konustu.



Etkinlige ayrica Samsun Cumhuriyet Bassavcisi Mehmet Sabri Kiliç, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutani Tugamiral Ahmet Bahadir, Il Jandarma Komutani Albay Ömer Ersever, kaymakamlar, belediye baskanlari, il müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA