Diyarbakir'in Yöresel Yemekleri Inovasyon Merkezi'nde Tanitildi

Diyarbakir’in yöresel yemekleri, ünlü seflerin de katildigi Inovasyon Merkezi’nin açilisinda tanitildi.

Diyarbakir'in Yöresel Yemekleri Inovasyon Merkezi'nde Tanitildi


Diyarbakir’in yöresel lezzetlerinin, Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) bünyesinde açilan Inovasyon Merkezi’nde Türkiye ve dünyaya tanitilmasi hedefleniyor. Merkez Sur ilçesindeki DTSO hizmet binasinin ‘Diyarbakir Inovasyon Merkezi’ olarak degistirilmesiyle proje, Karacadag Kalkinma Ajansi’nin destegiyle hayata geçti. Diyarbakir’in yöresel lezzetlerinden Karacadag pirinci, reyhan, sumak, kuzu etli eksili pilav, örgü peynir, mercimekli püre, örgü peynirinden dolgulu patates köftesi, örgü peynirinden seftali kebabi, örgü peynirinden kolokas musakkasi, örgü peynirinden peynir sarmasi, Lice domatesi gibi birçok yemek çesidi Inovasyon Merkezi’nde ünlü seflerin katilimiyla tanitildi.

DTSO Baskani Mehmet Kaya, “Içinde bulundugumuz yapi 1870 yilinda sanayi mektebi olarak yapilmis ve birçok isletme, yapi ve mesleki egitimler gibi branslara ev sahipligi yapmis. 2005’ten beri de DTSO olarak biz burayi hizmet binasi amaciyla kullaniyorduk. 2019’da gelistirdigimiz Gastro Inovasyon projesiyle burayi 2020’de Gastro Inovasyon projesinin baslangicinin startini verdik” dedi.

Profesyonel egitim programlarinin yöresel yemek ve atölyelerinde vatandaslara verilecegini dile getiren Kaya, “Inovasyon Merkezimiz akademi gibi çalisacak. Yani profesyonel egitim programlari, yöresel yemek ve atölye programlariyla bu ise merak salan insanlarimiza hobi egitimleri verilecek. Bu egitim programlarimizi yalniz basimiza yapmiyoruz. Hem bizimle birlikte hem bize destek veren basta Sabanci Vakfi, Birlesmis Milletler UNDP Türkiye Temsilciligi, Diyarbakir Il Milli Egitim Müdürlügü ve Yenisehir Halk Egitim Merkezi’yle birlikte projemizi yapiyoruz. Burada diger bir çalismamiz ise yöresel yemek üretim ve sunum alanlarimiz var. Burada uygulama mutfagimiz olan alanda 48 ürün ve lezzetin cografi isaret belgesini aldi. Keyma adini verdigimiz yemek sunum alanimiz da var. Deng adini verdigimiz tadim atölyemizde unutulmaya yüz tutan yemeklerimizi yasatacagiz. Eylül 2023’te de burasi her gün yöresel yemek menüsüyle halkimiza açacagiz. Bu amaçla da bugünden itibaren profesyonel asçilarimizi burada yetistiriyoruz.” diye konustu.



Hatay’dan Diyarbakir’a gelerek iki sehrin yöresel lezzetlerini sentezleyerek halka sunduklarini söyleyen Executive Chef Süleyman Demirel, sunlari kaydetti:

“Burada Gastro Inovasyon Merkezi’ne geldik. Diyarbakir’in cografi isaretli ürünlerini kullanip Antakya mutfagini sentezleyerek yemekler yaptik. Diyarbakir’in cografi isaretli ürünlerini kullanmaya dikkat ettik. Antakya’nin muallasiyla Diyarbakir mercimegi, sumagi ve reyhanini birbiriyle sentezleyerek mualla yemegini yaptik.”
Kaynak: İHA