Blinken Açiklamasi 'Rusya Tahil Anlasmasini Uzatmazsa Bunun Bedelini Gelismekte Olan Ülkeler Öder'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, “Rusya tahil anlasmasini uzatmazsa bunun bedelini gelismekte olan ülkeler öder.” dedi.

Blinken Açiklamasi 'Rusya Tahil Anlasmasini Uzatmazsa Bunun Bedelini Gelismekte Olan Ülkeler Öder'


ABD Disisleri Bakani Antony Blinken diplomatik temaslar için gittigi Endonezya’nin baskenti Jakarta’da basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in 17 Temmuz’da süresi dolan tahil anlasmasi hakkinda açiklamalari ile ilgili konusan Blinken, “Rusya’nin Ukrayna’yi isgali sadece Ukraynalilara degil bölgedeki insanlara da zarar vermeye devem ediyor. Moskova tahil anlasmasini uzatmama tehdidini yerine getirirse bölgedeki gelismekte olan ülkeler, kelimenin tam anlamiyla daha yüksek gida fiyatlari ve daha fazla gida kitligi dahil olmak üzere bunun bedelini öder.” dedi.

Blinken, uluslararasi toplumlarin Rusya’nin anlasmayi sadece uzatmasini degil, ayni zamanda kapsamini daha da genisletmesini bekledigini söyledi.



ABD’den Kuzey Kore’ye rest

Blinken ayrica Kuzey Kore’nin füze denemeleri tehdidine karsilik ABD ve müttefiklerinin birlik içinde oldugunu söyleyerek ,”(Kuzey Kore’den gelen) Herhangi bir saldirganligi caydirmayi ve savunma için mümkün olan her seyi yaptigimizdan emin olarak ortak bir savunmada kararlilikla birlestik.” ifadelerini kullandi.

Tahil anlasmasinin uzatilmasi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, 17 Temmuz’da süresi dolan Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi hakkinda yaptigi açiklamada "Eger bize verilen tüm vaatler yerine getirilmezse bu anlasmada katilimimizi askiya alabiliriz. Ancak bu vaatler yerine getirilirse anlasmaya yeniden dahil oluruz.” demisti. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da bugün yaptigi açiklamada tahil anlasmasiyla ilgili, "Sayin Putin’i Agustos ayi içerisinde Türkiye’de misafir etme hazirligimiz var. Tahil koridorunun uzatilmasi konusunda hemfikiriz. BM’den de Sayin Guterres, Sayin Putin’e bir mektup gönderdi. Temenni ediyorum ki bu mektupla bizim ve Rusya’nin müsterek gayretleri ile tahil koridoru çalismasinin uzatilmasini temin ederiz." ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA