1999 Depremini Yasayan Kocaeli'de 250 Bin Bina Tek Tek Denetlenecek

Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, 4 yilda yürütülen proje ve çalismalari anlatti. Afete hazirlik çalismalarin da sürdügünü kaydeden Büyükakin, kentte incelenmesi gereken 250 bin bina oldugunu ve bu yapilarin 160 binin 1999’dan önce insa edildigini belirterek, "Bu binalari Insaat Mühendisleri Odasi ile birlikte tarayacagiz" dedi.

1999 Depremini Yasayan Kocaeli'de 250 Bin Bina Tek Tek Denetlenecek
Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, 4 yilda yaptigi hizmetleri "Yerli Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 Yil" basligiyla Kongre Merkezi’nde anlatti. Baskan Büyükakin, "Bir emaneti teslim aldigimizi ve o emaneti yerine getirmek için mücadele ettigimizi varlik sebebimiz bu oldugunu hiç unutmadan hareket ettik. Biz koltuga oturacagimiz günü degil kalkacagimiz günü düsünerek hareket ettik. 4 buçuk yil boyunca kasitli olarak hiçbir polemigin içinde olmadik. Polemik siyaseti yapmadik. Sadece icraata odaklandik. Belli hedefleri gerçeklestirmek için yola çiktik. ’Israf eden belediye, borçlu belediye, is bilmeyen belediye’ diyenler oldu. Nasrettin Hoca hikayesinde oldugu gibi herkes bir sey diyecek ama takdiri halk yapacak" dedi.



"4 yil boyunca bir kurusu zayi etmedik"

Pandeminin 2 yil sürdügünü ancak etkilerinin uzun sürdügünü belirten Büyükakin, "Büyük bir ekonomik dalgalanma geldi pesinden. Ardindan asrin felaketine uyandik. O depremde hayatini kaybeden arkadaslarimiza Allah’tan rahmet, kalanlara sabir diliyorum. Bütün hesaplari degistiren kosullarin içinden geçtik. Asla bahane aramiyorum. Bütün bunlara ragmen islerimizi layikiyla yaptik. Taaddüt ettiklerimizi yüzde 92 oraninda yaptik. Dönem sonunda yüzde yüz olacak. Kavga etmek istemedik, kavga ettirmek de istemedik. Mutlu sehir olmasi gerekir dedik. Belediyelerin görevi hizmet ettigi vatandaslari memnum etmektedir. 4 yil boyunca bunu unutmayarak hareket ettik. 4 yil boyunca bir kurusu zayi etmedik" diye konustu.



"Bir damla suyu aritmadan Marmara Denizi’ne birakmiyoruz"

Çiftçiyi desteklerine de dikkat çeken Baskan Büyükakin, "Dünya gida tehdidi altinda, topraklarin ekilmesi gerekiyor. Topraklari sulamak ve çiftçileri desteklemek gerekiyor. Bunun için 55 milyon kaynak ayirdik 2400 alani hektar alani sulamis olacagiz. Marmara’nin yasadigi müsilaj olayini gördük. Müsilajin olmamasi için aritma olmasi lazim. Bir damla suyu aritmadan Marmara denizine birakmiyoruz. 23 tane tesisimizi ilerletiyoruz. Toplam 103 projemiz var. Kocaeli’den Diyarbakir’a kadar içme suyu hatti dösedik. Bin 381 kilometre yeni içme suyu hatti dösedik. 2035 yilini geldiginde Kocaeli’de hareketlilik 4 kat artacak. Toplu tasima tesvik etmek gerekiyor. Gebze OSB-Darica Metrosu’nu Ulastirma Bakanligi’na devrettik. Bunu yapmaya kalksak Büyüksehir’in kaynagiyla bitmezdi. Yeni tramvay hattiyla trafigi durdurmadan yaptik. Sehir Hastanesi’nin tramvayinin yapma isini Ulastirma Bakanligi’na devrettik" seklinde konustu.



Kentin 50 yillik hayali: Teleferik

Kartepe’de, Izmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nü ayni anda izleme imkani sunarak Samanli Daglari’nin zirvesine ulasim saglayacak teleferik projesine iliskin de açiklamalarda bulunan Büyükakin, söyle konustu:

"Hani diyorlar ya; ’Vizyon proje yok, sen ne yapiyorsun?’ Daha ne yapalim? Teleferik vizyon bir proje degil midir? Kartepe’nin 50 yillik hayali degil midir? Ben bu kentte dogmus, büyümüs birisi olarak, Kartepe’de teleferik yapilmasi hikayesini yillardir dinliyorum. Ne zaman bitecek? 29 Ekim’de insallah bitecek. Polemik yapmiyorum ama bir tarafim Arnavut, Arnavut inadim var. Ben bu teleferige onlari bindirecegim. Bu da benim seçim beyannamemizde yoktu. Insallah sezona yetisecek. Teleferik bittiginde vardigi yerde hizmetlerin olmasi lazim. Bir taraftan onlarla ugrasiyoruz. Yukari çiktiginizda ihtiyaç olan seylerden biri sosyal alanin olmasi, yemek yeme alanlarinin olmasi. Teleferik bitene kadar onlari da tamamlamaya çalisacagiz."

"250 bin bina denetlenecek"

Konusmasinda afete hazirlik çalismalarina da deginen Büyükakin, "Bilim kurulu olusturduk. Afet eylem plani hazirlandi. Her bir akademisyenin uzmanlik alanina göre de alt basliklarda çalismalar devam ediyor. Kimisi zemin, kimisi insaat kimisi afet yönetimi olan 13 tane baslikta çalisma grubu var. Her biri bizim afetle ilgili çalismalarimizi gösteriyorlar. Afet ile mücadelede kendine yeten bir sehir olma mantigiyla hareket edecegiz. Belediye baskani olarak bir cümle kurarsiniz ve bütün sehri endise sevk edersiniz. Endiseye sevk etmeden, bilgi de gizlemeden yalan da söylemedin, dogruyu zamaninda anlatarak yol almak gereken bir alan bu. Sunun sehrin bilmesini istiyorum; ben zamani geldiginde söylenmesi gereken her seyi bu kenti söylerim. Erken söylemem panik olmasin diye, geç söylemem. Yapilmasi gerekenleri biz suanda titizlikle ve hizla yapiyoruz. Bütün altliklari çalistik ama hala eksik olan bilgiler var. Bu kentte 250 bin tane bina var toplam. Bu binalarin taranmasi lazim. Biz bu binalarin hizli taramasini yapacagiz. Hizli bir sekilde tarayacagiz. 6 ayda 1999 öncesinde insa edilmis olan 160 bin binayi, geri kalan 3 ayda toplam 9 ayda tamamini Insaat Mühendisleri Odasi ile birlikte tarayacagiz. Bir protokol imzaladik. Üniversiteden hocalarimizla birlikte o mühendislerin neye bakacaklarinin manuelini hazirladik. Onlar gidip tek tek binalara bakacaklar. Böylelikle binalarin durumunu degerlendirmis olacagiz" dedi.

Baskan Büyükakin, bu çalismalarda 100 mühendisin görev alacagini kaydetti.



"Konser yapiyoruz ’Türkiye’nin en borçlu belediyesi konsere para harciyor’ yapti deniliyor"

Borç konusuna da deginen Büyükakin, "Bu borç bizim borcumuz degildi. Bu borç Yuvacik Baraji’ndan kalan borç. Ben bu polemigi baslatmak için hiç konusmadim. Mesela gençler konser istiyor konser yapiyoruz, ’Türkiye’nin en borçlu belediyesi konsere para harciyor’ yapti deniliyor. Kardesim bu borcu biz yapmadik. Biz sizin borcunuzu ödüyoruz. 6 milyarda devraldim 2019’da. Bugün 2 milyara düstü. 4 yilda 4 milyar borç ödedik. Bu borç hazineye olan borç Yuvacik Baraji’ndan dolayi olay borç. Baska bir kurus borç yok" diye konustu.

"Kocaeli Büyüksehir Belediyesinin borçla ilgili endisesi kalmadi" diyen Büyükakin, "4 yilda bu kadar is yaparken borç da ödemisiz. Hem bu kadar is yapip, hem de israf etmis olsaydik nasil ödenirdi? Bizim borcumuz bu dönemde hiç artmadi. Artan belediyeler var. Biz borç alamayan bir belediyeydik. Kocaeli Büyüksehir borç almak istedigin borçlanamiyordu. Bakanliktan da izin alarak 32 milyar lira borçlanabilecek hale geldik" dedi.

Baskan Büyükakin, 4 yillik dönemde 18 milyar 760 milyon 548 bin 314 TL tutarinda bin 297 projenin hayata geçirildigini belirterek, bu çalismalari slayt esliginde tek tek anlatti.
Kaynak: İHA