Türkiye'de Sikça Görülen Mesane Kanserinde Yeni Tedavi Yöntemi Gelistiriliyor

Türkiye’de görülen kanser hastaliklari arasinda ilk 10 sirada yer alan mesane kanseri için Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi’nde (RTEÜ) yeni bir tedavi yöntemi gelistiriliyor.

Türkiye'de Sikça Görülen Mesane Kanserinde Yeni Tedavi Yöntemi Gelistiriliyor
RTEÜ Tip Fakültesi Temel Tip Bilimleri Bölümü Doktor Ögretim Üyesi Hatice Sevim Nalkiran yürütücülügünde “Mesane Kanserinde Potansiyel Bir Immunoterapötik Yaklasim Olarak Antiviral Dogal Bagisiklik Yolaginin Incelenmesi” adli proje baslatildi. Projenin basarili geçmesi durumunda Türkiye’de ilk 10 sirada yer alan mesane kanserinde yeni bir tedavi yöntemi kullanilmaya baslanacak.

“Laboratuvar sartlarinda çalismalarimiz bitmek üzere”

Proje hakkinda bilgi veren Ögretim Üyesi Hatice Sevim Nalkiran, “Projemiz 2 yildir sürüyor ve TÜBITAK destekli devam ediyor. Laboratuvar sartlarinda çalismalarimiz bitmek üzere. Hala bir kisim çalismalarimiz laboratuvarda devam edecek. Fakat buna ek olarak deney hayvani çalismasina geçiyoruz. Bir tümör modeli olusturduk. Bunun üzerine çalismalarimiz devam ediyor. Bu çalismada amacimiz bir antiviral dogal bagisiklik yolaginin alternatif bir immünoterapi seçenegi olarak degerlendirip degerlendirilmeyeceginin arastirilmasi. Çalisma süresince yaptigimiz deneylerde özellikle antiviral yolaginda görevli olan bir proteinde görevli olan bir genin genetik modülasyonla genin olusturdugu proteinin azaltilmasi ve arttirilmasi süreçlerini gerçeklestirdik. Kanser hücrelerinde nasil bir etki olusturacagini inceliyoruz. Hücrelerin ölümünü arttirip arttirmayacagi asil sorumuz oluyor. Buna ek olarak antiviral sinyal yolagini aktive etmek için sentetik bir viral RNA kullaniyoruz. Öncelikle hücrelere verecegiz. Sonrasinda da olusturdugumuz tümör modelini enjekte ederek bagisiklik sistemini nasil aktive ediyoruz ya da kanser hücreleri buna nasil tepki verdiginin incelemesini yapacagiz” diye konustu.



“Türkiye’de yaygin görünürken erkeklerde daha sik görülüyor”

Nalkiran, ilerleyen yillarda projelerinin bir tedavi seçenegi olabilecegini belirterek, “Kanser türü Türkiye’de yaygin görünürken, erkeklerde daha sik görülüyor. Türkiye’de ilk 10 kanser arasinda ve 9’uncu sirada oldugunu belirten kaynaklar var. Immünoterapi çalismalari çok farkli alanlarda devam ediyor. Özellikle kontrol noktasi olan halihazirda bir sürü çalisma ve çalisma protokolleri var. Buna ek olarak biz alternatif bir immünoterapi yolagini incelemek istedik. Belki gelecekte bir tedavi seçenegi olarak kullanilabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA