Suya Kavusan Köyde Arazi Fiyatlari Degerlendi, Geri Dönüsler Basladi

Kilis merkeze bagli Demirciler köyüne gölet yapilmasinin ardindan köy arazileri suya kavustu. Susuzluktan dolayi göç etmek zorunda kalan köy halki ise köye geri dönmeye basladi.

Suya Kavusan Köyde Arazi Fiyatlari Degerlendi, Geri Dönüsler Basladi
Kilis merkeze bagli Demirciler köyüne gölet yapilmasinin ardindan köy arazileri suya kavustu. Köyde çiftçilik yapan vatandaslar, suyun gelmesiyle birlikte tarim alanlarinda çesitli ürünler yetistirmeye basladi.

Bu sayede arazi fiyatlari da yükseldi. Köyde biber domates, salatalik gibi su ihtiyaci fazla olan tarim ürünlerinin üretimi artti.

Atik bir haldeki köyün tarlalarini sulamadan sonra çehresinin degistigini dile getiren Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, "Köyde yasayan vatandaslar daha önceden ormancilik isleriyle ugrasarak ve geçimlerini ormandan agaç keserek devlete katki sunuyorlardi. Su anda sulamayla bölgenin çehresi degisti. 2019 yilinda bölgede yapilan Demirciler Sulama Göleti 2019’da sulamaya geçti ve 700 dekar alan sulanmaya basladi.

Bu köyde vatandaslar daha önce disariya giderken simdi ise tersine göç basladi.

Okuyan ögrenciler üretime katkida bulunmak için üretim yapiyor. Türkiye’de ikinci olan biberde haril haril çalismalar basladi.

Daha önce burasi atil durumdaydi, su anda atil durumda olan yerlerin sulamayla birlikte çehresi degisti. En lüks evler bu köyde, bu da su ve çiftçiligin sayesinde’’ dedi.



‘‘Devletimiz sagolsun suyumuz geldi, her sey güzellesti’’

Suyun gelmesiyle ülkeye ve köye katki saglandigini dile getiren Halife Saor, ‘‘2019 yilinda gölet tamamlandi. 2020 yilinda kooperatifi kurmus olduk. Köyümüzde suyun gelmesiyle her sey degisti ve çok güzel oldu. Devletimize de, milletimize de tesekkür ederim. Suyun gelmesiyle biz çok mutlu olduk. Emegi geçen herkesin eline saglik’’ ifadelerini kullandi.

Köye göletin yapilmasinin ardindan tarladan çikmak istemediklerini söyleyen Demirciler köyünün ilk muhtari Ali Riza Saor ise, "Köyümüz önce mezraydi, simdi köy oldu. 1990’da ilk muhtari bendim. Bu tarlalardan ektigimizi alamiyorduk. Bugday olmuyordu ve su yoktu. Simdi ise gerek gölet sayesinde yere sondaj vurduk ve eskiye göre her sey degisti. Emegi geçen herkese tesekkürlerimi iletiyorum’’ seklinde konustu.

Çiftçilikle 4 çocugunu okuttugunu aktaran Ali Demir de, "Köyde daha önce geçim kaynagimiz ve hayat sartlarimiz çok zordu, tarim yoktu. Devletimiz sag olsun, emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Çiftçilik ve hayvancilik sayesinde 4 çocugumu okuttum ve memur yaptim. Gözlerim arkada kalmadi. Devletime ve emegi geçen herkese tesekkürlerimi borç bilirim’’ diye konustu.

Kaynak: İHA