(ÖZEL) Özcan, 'Büyüksehir Yanlis Yapiyor'

Eskisehir’de Tarihi Odunpazari Bölgesi’nde bulunan ve Eskisehir Büyüksehir Belediyesi (BB) tarafindan kamulastirma amaciyla yikilmasi planlanan evleri yerinde inceleyen Eskisehir Büyüksehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Baskan Vekili Murat Özcan, konuyla ilgili açiklamalarda bulundu.

(ÖZEL) Özcan, 'Büyüksehir Yanlis Yapiyor'
Her yil yüz binlerce turisti agirlayan, tarihi dokusu ile Eskisehir’in en önemli bölgelerinden olan Odunpazari Evleri’nin kamulastirma yolu sonucu yikilma tehlikesiyle karsi karsiya kaldigi iddia ediliyor. Geçtigimiz günlerde yüzyillik binalarin kamulastirilarak yikilmasina karsi çikan bölge halki, Eskisehir Büyüksehir Belediyesine tepkide bulundu ve bölgedeki duvarlara “Ben 110 yasindayim. Ben kültürel mirasim. Belediyenin beni yikmasina izin vermeyin” seklinde çesitli yazilar asti. Vatandaslarin sikâyetlerini dinleyerek, bölgede incelemelerde bulunan Özcan, konuyla ilgili açiklamada bulunarak, belediye yetkililerine seslendi.

“Binalar kamu alaninda kullanilacaksa da tarihi özelligi korunmali”

Konuyla alakali inceleme yapmak ve vatandaslarin görüslerini almak için kamulastirma yapilacak alana gelen AK Parti Grup Baskan Vekili Murat Özcan, binalarin yikilma kararinin yanlis oldugunu söyledi.

Bölge halkinin magdur olmamasi için çalisma yürüttüklerini dile getiren Özcan, “Vatandaslarimiz davet etti, biz de geldik. Eskisehir Büyüksehir Belediyesi, Odunpazari tarihi bölgenin bu kisminda herhangi bir tescilli tarihi binayi muhafaza ederek imar çalismasi olusturamadi. Tescilli binalar dâhil, binalari tamamen yikarak, tarihi özellige uygun oldugunu düsündügü modern binalari yapiyor. Belediyenin hizmet alani yapmayi düsündügü bu adanin içerisinde 4 tane tescilli bina ile 1 tane tarihi çesme bulunuyor. Mecliste önerge verdik. Vatandaslarin, en azindan tescilli binalarin korunmasini, gerekirse mülk sahiplerinin kendi imkânlari ile tarihi dokuya uygun sekilde tamir ederek renovasyon yaparak, oturulmasinin saglanmasi konusunda talebi var. Eger kamu alaninda kullanilacaksa da tarihi özelliginin korunmasi için halk ve AK Parti grubu olarak bizim tarafimizdan böyle bir talebimiz var ama gördügüm kadariyla burada ada bazinda yapilan bir çalisma var. Üslup ve usul olarak tescili binalar yikiliyor, aslina uygun modern bir sekilde restore ediyoruz deniliyor ve maalesef yikim gerçeklestiriliyor. Biz, ‘Tarihi binalar yikilip, aslina uygun bir sekilde yapilacaksa, bu bina acaba tarihi bir bina olur mu?’ diye soruyoruz, ama maalesef olmuyor. Böyle bir durumda Tarihi Odunpazari bölgesinden bahsetmemiz mümkün olmaz." dedi.



“Tarihi evlerden bahsedebiliriz, ama tarihi insan ve ailelerden de bahsetmeliyiz”

Vatandaslarin fikirlerini almak ve onlarla istisare etmek için kamulastirilacak bölgeye gelen Murat Özcan, bölgede en az 3 kusak yasayan ailelerle de görüstü. Özcan, burada yasayan insanlarin da bir tarih kaniti oldugunu dile getirerek

söyle konustu;

“Buradan belediye yetkililerini uyariyoruz. Tescilli binalarin yikilmamasi gerektigini, renovasyon ile korunmasi gerektigini ve mümkünse yasamin da devam etmesi gerektigini düsünüyoruz, çünkü AK Parti’nin belediyeyi yönettigi yillarda bölgede yasamak isteyen bütün vatandaslara izin verildi.

Burada yasam bir sekilde devam etmeyecek ise burada yillardan beri sülalece yasayan insanlari da düsünmemiz gerekir. Bu insanlari buradan çikin, baska yere tasinin zorlamasiyla karsi karsiya birakmamaliyiz. Aslinda burada tarihi evlerden bahsedebiliriz, ama tarihi insan ve ailelerden de bahsetmeliyiz. Buradaki insanlarin 200-300 yil boyunca yasadigi yerde kendi aileleri ile ilgili tarihsel bir sekilde hiç anilari olmayacak mi? Herkesin talebi, burayi tarihe uygun bir sekilde tadilat etmek ve mümkünse bu ailelerin burada yasamina devam etmesidir. Illa kamu yararina devam edeceksek de tescilli binalarin korunmasinin elzem oldugunu düsünüyoruz. Bunu, hem tarihe, hem de burada yasayan ailelere saygi olarak görüyoruz."
Kaynak: İHA