Orman Yanginlarin Karsi Uyari Açiklamasi 'Bir Kivilcim Gelecegimizi Yakmasin, Ormanlarimiz Hep Yasasin'

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde, Türkiye genelinin Fas’tan gelen asiri sicak havalarin etkisine girmesiyle, ne oraninin düsmesi orman yanginlari riskini arttirmasi nedeniyle önemli uyarilar yapildi.

Orman Yanginlarin Karsi Uyari Açiklamasi 'Bir Kivilcim Gelecegimizi Yakmasin, Ormanlarimiz Hep Yasasin'
STK Ayvalik Temsilcisi Haluk Aysu yaptigi açiklamada, orman yanginlarina dikkat çekerek, Türkiye’de orman yanginlari açisindan en riskli dönemin Temmuz-Eylül aylari arasinda oldugunu hatirlatti. Aysu, “Basarili bir yili geride birakan projede bu yil, orman yanginlarinin daha çok yasandigi yaz aylarinda insanlarin ihmal ve dikkatsizliklerinden kaynaklanan yanginlarin önüne geçmek için farkindaligin artirilmasi hedefleniyor. Projenin yeni döneminde hazirlanan cam sise, mangal atesi ve aniz konulu üç adet film bulunuyor. Yangin temali sarkilarla baslayan filmlerin sonunda ‘Bu yaz yanginlar sarkilarda kalsin, dogaya cam sise birakma /ormanda ve yakininda ates yakma/aniz yakma ormanlarimiz hep yasasin’ mesaji veriliyor ve izleyenler yangin öncesinde alinmasi gereken önlemlerin hatirlatildigi DahaYanmadan.com web sayfasina yönlendiriliyor” dedi.

Orman yanginlarinin büyük bölümünün önlenebilir yanginlar olmasi nedeniyle Orman Yanginlari Farkindalik Projesi’nde insan kaynakli yanginlarin azaltilmasina odaklandiklarini belirten Aysu, “Ülkemizde, son 25 yildaki orman yanginlarinin çikis sebebinin yüzde 12’sinin dogal, yüzde 88’sinin ise kasit, ihmal ve kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanimlanmasi yanginlarda insan etkisinin büyük oldugunu kanitliyor. Orman yangin istatistikleri göstermektedir ki; her yil çikan orman yanginlari dogrusal olarak artiyor. 2000-2010 yillarinda yilda ortalama yaklasik 2 bin orman yangini çikarken, 2010 yilindan günümüze bu sayi yüzde 28 artarak 2 bin 600’ü asti. Bu artis da hiç süphesiz yangin sezonunda orman-insan etkilesiminin artiyor olmasindan kaynaklaniyor. Orman varliklarimizin yüzde 60’i yangin riskinin en yüksek oldugu yerlerde yer aliyor. Bu durum da ülkemiz için hayati olan ormanlarin korunmasi adina yanginlara karsi çok dikkatli olmamiz gerektigini gösteriyor. Ancak bu dikkati yeterince gösteremedigimiz ne yazik ki çok açik olarak ortada” dedi.



“Orman yanginlarina sebep olmamak için izmarit ve cam sise atma, aniz yakma, mangal atesini söndür”

Ormana ya da ormana yakin alana atilan bir izmaritin çevresindeki otlari ve bitkileri yakmaya baslayacagi, iyi söndürülmemis bir mangal atesinin rüzgarin etkisiyle tekrar tutusabilecegi, ormana atilan bir cam sisenin ya da benzer özelliklerdeki bir atigin, günes isinlarinin mercek etkisi ile ates olusturabileceginin unutulmamasi gerektigine isaret eden Haluk Aysu, “Ayni sekilde aniz yakilmasinin da orman sinirina yakin alanlarda yapildiginda, bir orman yanginina dönüsebildigi göz önünde bulundurulmali” dedi.

Kaynak: İHA