On Ülkeden Genç Oyuncular Tek Oyunda Ayni Sahnede Bulustu

Macaristan’in ünlü yazari Imre Madch’in 200. dogum yildönümü vesilesiyle, Budapeste Tiyatro ve Film Sanatlari Üniversitesi tarafindan ’Insanin Trajedisi’ adli oyun çerçevesinde Madch Projesi düzenlendi. Projeyle birlikte on ülkeden 250 genç oyuncu ayni sahnede 7 saatlik bir performans sergiledi.

On Ülkeden Genç Oyuncular Tek Oyunda Ayni Sahnede Bulustu
Istanbul Aydin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü, Budapeste Tiyatro ve Film Sanatlari Üniversitesi’nin davetiyle Macaristan’da düzenlenen “Uluslararasi 10. Tiyatro Olimpiyatlarina” gitti. Fransa, Ingiltere, Polonya, Yunanistan, Gürcistan, Kanada gibi on farkli ülkeden üniversitenin yer aldigi organizasyona Türkiye’den yalnizca Istanbul Aydin Üniversitesi katildi.

GSF Drama ve Oyunculuk Bölümü ögrencileri, Macaristan’da düzenlenen olimpiyatta Prof. Mehmet Birkiye’nin yönetmenliginde sergiledikleri "The Tragedy of Man" oyunuyla büyük begeni kazandi.

Oyunun yazari Imre Madac’in 200. yas gününe istinaden ‘The Tragedy of Man’’adli oyun tamamen yeni bir konseptle sahnelendi. Her sahne farkli bir ülkeden gelen tiyatro ögrencileri tarafindan ana dillerinde oynandi. Olimpiyatlarin son gösterisi olan oyun, 250 oyuncu ile yedi saat sahnelendi. Macaristan devlet televizyonu tarafindan tamami çekilen tiyatronun Eylül ayinda yayinlanmasi planlaniyor.

“Oyunda etkili gruplardan biriydik”

Olimpiyatin ögrenciler için oldukça verimli geçtigini belirten Prof. Mehmet Birkiye, oyunla ilgili su bilgileri verdi:

“Macar yazar Imre Madac’in ‘The Tragedy of Man’’adli oyunu sahnelendi. Bu oyun 15 sahneden olusuyor. Her ülkeye bir sahne verdiler. Macaristan’da bütün gruplar Budapeste Devlet Tiyatrolari Sanat Yönetmeni Attila Vidnynszky tarafindan birlestirildi. Ögrencilerimiz çok önemli bir yönetmenle çalistilar. Ondan çok sey ögrendiler. 20 günlük bir çalismaydi. Yaklasik her gün sekiz saat prova yaptilar. Diger on ülkenin ögrencileriyle iliskiler kurdular. Birlikte birçok sahnede oynadilar. Tiyatro grubumuz oyunda etkili gruplardan biriydi ve çok güzel tepkiler aldi. Disiplin, çalisma ve projeye destekleriyle ilgi çekici oldular.”

“Türkiye’den davet alan tek okuluz”

Olimpiyatta yer alan tek Türk okulu olduklarini ifade eden Birkiye, “Budapeste Tiyatro ve Film Sanatlari Üniversitesi’nin davetiyle katildik. Ögrencilerinin arasinda önemli ödüller alan oyuncular ve yönetmenlerin oldugu bir okul. Bu aslinda onlarin projesi. Dünyadan 10 okulla birlikte bizi de davet ettiler. Türkiye’den davet alan tek okul biziz. Çok iyi iletisimiz oldu. Baska projeler de gelistirecegiz. Okul olarak isbirliklerimiz devam edecek” dedi.



250 oyuncuyla yedi saat sahnelendi

Yedi saatlik oyuna oldukça yogun bir ilgilin oldugunu belirten Birkiye, “Oyun olimpiyatlarin son gösterisiydi. 250 kisilik oyun yedi saat sahnelendi. Macaristan devlet televizyonu tiyatronun çekimini yapti. Eylül ayinda yayinlayacaklar. Oyuna yogun bir ilgi vardi ve tüm seyirciler yedi saat boyunca oyunu izledi. Oyunun konusu ise ’Hazreti Adem, Havva ve Seytan’ üçgeninin yaradilistan sonuna kadar geçirdigi serüven. Biz de oyunda Bizans’taki bir hikâyeyi anlattik” diye konustu.



“Tiyatroyu ortak dil olarak kullandik”

Olimpiyatla birlikte dünyanin önemli yönetmenlerinin bir araya geldigini de söyleyen Birkiye, “Tiyatro olimpiyatlari kar amaci gütmeyen kuruluslardir. Dünyanin bütün büyük yönetmenleri dört yilda bir olimpiyatla bir araya geliyor. Tiyatro bütün sinirlari, kültürleri ve düsünce farkliliklarinin asilmasi için bir araç olarak kullanilir. Burada da tiyatro ortak dil olarak kullanilmaya çalisildi. Gençler de bunun çok güzel bir parçasi oldu. Tiyatro bu kadar önemliyken, kültürler arasi bir köprü kuruyorken belki ülkemizde de bu alana dogru bir adim atilabilir. Farkli düsüncelerin köprü kurmasi hem tiyatro hem de insan için iyi bir sey olur” dedi.

Kaynak: İHA