LGS Tercih Sürecinde Ögrencilere Destek

Liselere Geçis Sistemi (LGS) tercih sürecinde ögrencilere rehberlik destegi veriliyor.

LGS Tercih Sürecinde Ögrencilere Destek
Milli Egitim Bakanliginca Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsaminda düzenlenen merkezi sinav 4 Haziran’da gerçeklesti. 26 Haziran’da sinav sonuçlarinin ilan edilmesiyle birlikte tercih süreci basladi.

Tercih süresince ögrencilerin yapacaklari tercihlerde, ilgi, yetenek ve degerleri dogrultusunda basarili olabilecekleri alanlara yönlendirmek için Il Milli Egitim Müdürlügünce Samsun’da danisma merkezleri kuruldu. Kurulan bu merkezlerde tercih edilecek liselerin, özel durumu olan ögrencilere iliskin kosullari detayli olarak aktariliyor. Ögrenci ve veliler ilgi ve istekleri dogrultusunda rehber ögretmen ve psikolojik danismanlar tarafindan yönlendiriliyor. Ögrenciler; lise tercih danismanligi hizmetini, mezun olduklari ortaokullar, il ve ilçe rehberlik arastirma ve halk egitimi merkezlerine müracaat ederek aliyor.

Tercih danismanligi hizmeti sunmak üzere ortaokul, halk egitimi ve rehberlik arastirma merkezlerinde 134 birim kuruldugunu belirten Il Milli Egitim Müdürü Dr. Murat Agar, “Müdürlügümüz bünyesinde, 19 Temmuz’a kadar sürecek Liselere Geçis Sistemi (LGS) tercih sürecinde, 185 rehber ögretmen/psikolojik danisman, ögrenci ve veliler için ilimizde 17 ilçede açilan tercih danismanligi birimlerinde görev yapiyor. Ayni zamanda Bakanligimizca LGS yerlestirme sürecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapabilmesi için hazirlanan iki ayri tercih robotu, birinci ve ikinci yerlestirmeye esas nakil sonuçlarina göre güncellenerek süreç bitene kadar erisime açik olacak” dedi.



3 bin 254 kontenjan

Il genelinde bu yil 40 liseye merkezî sinav puanina göre ögrenci alinacagini ifade eden Agar, Samsun’da sinavla ögrenci alan okullardan Anadolu liselerine 720, fen liselerine 1170, sosyal bilimler lisesine 90, Anadolu imam hatip liselerine 914, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 360 kontenjan olmak üzere toplam 3 bin 254 ögrenci yerlesecegini ve ayrica bunun disindaki tüm ögrencilerin belirlenen takvim çerçevesinde yerel yerlestirme ile ortaögretim kurumlarina kayit olacagini belirtti.

Özel ortaögretim kurumlarinin kayit islemleri ile yetenek sinaviyla ögrenci alan okullarin is ve islemleri ve kayitlarin tamamlanmasi 26 Haziran-19 Temmuz arasinda gerçeklestirilecek. 3-19 Temmuz’da yerlestirme islemleri için tercihler alinacak. 24 Temmuz da ise yerlestirme sonuçlari ve bos kontenjanlar ilan edilecek. 24-28 Temmuz’da birinci, 31 Temmuz - 4 Agustos’ta ikinci nakil tercih basvurulari alinacak. 22–25 Agustos tarihlerinde yatililik basvurularinin okul ve kurumlarca alinmasinin ardindan 11 Eylül tarihinde 2023-2024 egitim-ögretim yili açilacak.
Kaynak: İHA