'Erzurum'da Tatil Yapmak Ekonomik'

Atatürk Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi’nde yayinlanan bir arastirmada Ergün Aktürk ve Sena Gültekin, Erzurum’un turizm talebini etkileyen faktörleri incelediler.

'Erzurum'da Tatil Yapmak Ekonomik'
“Erzurum’da fiyatlar turizme pozitif katki yapar”

Arastirmada ülkemizde son yirmi yilda yapilan turizm yatirimlarinin ciddi sekilde arttigi ve bu yatirimlarla beraber turizm gelirlerinin de yükseldigi belirtilerek, “Yatirimlarin büyük kismi Türkiye’nin batisinda bulunan illere yapilsa da ülkede yogun turist çeken birçok baska sehir bulunmaktadir. Özellikle kis ve kültür turizmi ile dikkat çeken Erzurum bunlardan biridir. Bu çalismada, 1998-2017 döneminde Erzurum iline yönelik turizm talebini etkileyen faktörler incelenmistir. Erzurum’a en çok turist gönderen ülkelerden verisine ulasilabilen dördü seçilmis ve panel veri analizi uygulanmistir. Analiz sonuçlarina göre hem gelir hem de fiyat degiskeni anlamli bulunmus, her iki degiskenin de Erzurum’a gelen turist sayisini pozitif yönde etkiledigi belirlenmistir. Erzurum’da tatil yapmanin maliyetinin göreli olarak daha düsük olmasi, fiyat artisi olsa dahi talebin düsmesine neden olmamistir. “ denildi.

Erzurum turizm potansiyeline sahip

M.Ö. 6. yüzyilda kuruldugu düsünülen Erzurum’da saat kulesi, medreseler, camiler, hamamlar, müzeler ve türbe ve kümbet gibi ziyaret yerleri bulundugu hatirlatilarak, su ifadelere yer verildi “ Ayrica Tortum Selalesi, Narman Peri Bacalari, Yedi Göller, Çoruh Kanyonu ve yaylalari Erzurum’un turist çeken dogal güzellikleri arasindadir. Kus ve kelebek gözlemciligi, botanik sahasi, avcilik, doga yürüyüsü, milli parklar ve yaban hayati gelistirme sahalari Erzurum’un potansiyel vaat eden diger turizm alanlarini olusturmaktadir. Erzurum’da özellikle Oltu tasi ile yapilan islemeler büyük ilgi görmektedir. Ayni zamanda, kurulan yüksek irtifa kamp merkezinde toplamda 11 saha bulunmaktadir. Bu merkez yaz aylarinda serin bir hava imkâni sunmasi ile Türkiye’nin çesitli bölgelerinden sporculari sehre çekmektedir.”

Erzurum’da tatil yapmak ekonomik

Erzurum’a en çok turist gönderen ve verisine ulasilabilen ilk dört ülke seçildigi arastirmada su tespitlere yer verildi, “Gelir ve fiyat degiskeninin etkisinin incelendigi çalismada her iki degiskenin de turizm talebini artirdigi sonucuna varilmistir. Konu ile ilgili literatür incelendiginde gelir degiskeninin yogun olarak pozitif bulundugu görülmüstür. Ayrica literatürde gelir degiskeninin pozitif ve fiyat degiskeninin negatif oldugunu tespit eden çalismalar da bulunmaktadir. Her iki degiskenin de negatif oldugunu belirten çalismalar da literatürde mevcuttur. Bu çalismada bulundugu üzere her iki degiskenin de turizm talebini pozitif etkiledigini belirten çalismalar da literatürde bulunmaktadir. Turistlerin geliri arttikça turizm talebinin artmasi yaygin olarak beklenen sonuçtur. Fiyat degiskeninin turizm talebini pozitif etkilemesi ise, seçilen ülkelerde tatil yapmanin maliyetine oranla Erzurum’da tatil yapmanin daha ucuz olmasi etkili olabilmektedir. Fiyatlar artsa bile, fiyatlarin göreli olarak hala ucuz olmasi turistlerin Erzurum’a yönelik taleplerini düsürmemektedir.”
Kaynak: İHA