Stoltenberg Açiklamasi 'Kosullar Yerine Getirildiginde Ukrayna'yi Üyelige Davet Edecegiz'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nin NATO üyeligi için 3 unsurdan olusan paket hazirladiklarini, kosullar yerine getirildiginde Ukrayna’yi üyelige davet edeceklerini söyledi.



NATO zirvesi Litvanya’nin baskenti Vilnius’ta devam ederken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, düzenledigi basin toplantisinda NATO Devlet ve Hükümet Baskanlarinin kritik bir dönemde güvenlik konusunda önemli kararlar aldiklarini söyledi.

Stoltenberg, “Finlandiya’yi Ittifak’in tam tesekküllü bir üyesi olarak memnuniyetle karsiladik. Dün gece Cumhurbaskani Erdogan ve Basbakan Kristersson ile vardigimiz anlasmaya dayanarak Isveç’i de tam tesekküllü olarak karsilamak için sabirsizlikla bekliyoruz” seklinde konustu.

Stoltenberg, Ukrayna’nin NATO üyeligi için bir paket hazirladiklarini ifade etti.

Geçtigimiz yilki Madrid Zirvesi’nden bu yana NATO üyesi ülkelerin Ukrayna’ya daha fazla mühimmat, daha modern ekipman ve daha fazla sayida Ukrayna askerinin egitilmesi konusunda essiz destek sagladiklarini belirten Stoltenberg, Ukrayna’yi NATO’ya yaklastiracak 3 unsurdan olusan bir paket üzerinde anlasmaya vardiklarini duyurdu.

“Müttefikler kabul ettigi zaman Ukrayna NATO’ya davet edilecek”

Birinci unsurun, Ukrayna’nin Sovyet döneminden NATO standartlarina, egitimine ve doktrinine geçisini saglayacak, savunma ve güvenlik sektörünün yeniden insasina yardimci olacak, tibbi malzeme, mayin temizleme ekipmani ve yakit gibi kritik ihtiyaçlarin karsilanacagi çok yilli yeni bir yardim programi oldugunu kaydeden Stoltenberg, ikinci unsurun ise krizlerin istisare edilecegi, kararlarin alinacagi yeni bir NATO-Ukrayna Konseyi olacagini belirtti.

Üçüncü unsur olarak Üyelik Eylem Plani’nda Ukrayna’nin NATO üyeligi yolunda iki asamali süreçten tek asamali sürece geçisini saglayacak degisiklige gittiklerini ifade eden NATO Genel Sekreteri, kosullar yerine getirildigi ve Müttefikler kabul ettigi zaman Ukrayna’yi NATO’ya davet edeceklerini aktardi.

“300 bin askerin hazir durumda olmasini hedefleniyor”

NATO’nun yeni savunma planlarina da deginen Stoltenberg, soguk savasin sona ermesinden bu yana en kapsamli savunma planlarini onayladiklarini duyurdu. Söz konusu planlarin, karsi karsiya olduklari Rusya ve terör gibi iki ana tehdide karsi koyacagini ifade eden Stoltenberg, bu kapsamda önemli miktarda hava ve deniz gücü olmak üzere 300 bin askerin hazir durumda olmasini hedeflediklerini aktardi. Güçlü caydiricilik ve savunmanin, güçlü bir endüstriyel temel gerektirdigine ve savunmaya daha fazla yatirim yapmak zorunda olduklarina vurgu yapan Stoltenberg, son tahminlere göre 2023 yilinda Avrupali müttefikler ile Kanada’nin savunma harcamalarinin yüzde 8,3 oraninda artmasini beklediklerini söyledi.



“Biz bir aradayken daha güçlü ve daha güvendeyiz"

NATO liderlerinin Çin’e de çagri yaptigini aktaran NATO Genel Sekreteri, Çin’in rakip olarak görmediklerini ve angajmana devam edilmesi gerektigini ifade etti.

Stoltenberg “Ancak Pekin’in artan atilganligi bizlerin güvenligine etki etmekte. Çin, gittikçe artan ölçüde kurallara dayali uluslararasi düzene meydan okuyor. Rusya’nin Ukrayna’ya karsi savasini kinamayi reddediyor, Tayvan’i tehdit ediyor, önemli oranda askeri yiginak yapiyor. Çin’in nükleer modernizasyonu, hiz ve ölçek açisindan emsalsiz ve seffaflik olmadan yürütülmekte. Müttefikler Çin’in zorlayici davranislarina karsi korunmak amaciyla birlikte çalismaya devam edilmesi konusunda anlasti” dedi.

Yarin Avrupa Birligi’nin yani sira Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderleriyle bulusacaklarini ifade eden Stoltenberg “Çünkü biz bir aradayken daha güçlü ve daha güvendeyiz." dedi.



“En acil görev Ukrayna’nin savasta galip gelmesini saglamak”

Ukrayna Cumhurbaskani Vladimir Zelenski’nin NATO’nun Ukrayna’nin üyeligine iliskin kullandigi dili elestiren tweeti üzerine NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bugün üye devletler olarak Ukrayna’ya güçlü, birlesik ve olumlu bir mesaj verdiklerini söyledi.

Önerdigi üç unsurlu planin yani sira Müttefiklerin Ukrayna’ya önemli derecede askeri destek sagladigini kaydeden Stoltenberg, su anda en acil görevin Ukrayna’nin savasta galip gelmesini saglamak oldugunu belirtti.

Stoltenberg "Çünkü Ukrayna’nin galip gelmedigi sürece müzakere edilecek bir üyelik durumu yok" seklinde konustu.



“NATO ile birlikte çalisabilen silahli kuvvetler istiyoruz”

Ukrayna’nin yerine getirmesi gereken kosullarin ne oldugu sorusuna Stoltenberg, “Ukrayna’nin savunma ve güvenlik kurumlarini ne ölçüde modernize edecegi, yolsuzlukla mücadele dahil olmak üzere yönetimi ne sekilde güçlendirecegi. Bunlar NATO’nun genislemesinde dikkate alinan konular. Iyi yönetim, güçlü savunma ve güvenlik kurumlari istiyoruz, NATO ile birlikte çalisabilen silahli kuvvetler istiyoruz” dedi.

Ukrayna’da sürmekte olan savas nedeniyle Ittifak üyesi devletlerin tamaminin Ukrayna’nin üyeligi konusunda hemfikir olmadigini belirtti.



“Onay sürecine karar verecek olan mekanizma Türkiye Büyük Millet Meclisi”

Stoltenberg, Türkiye ve Macaristan parlamentolarinin Isveç’in üyeligini ne zaman onaylayacagi sorusunu ise “Kesin olarak onay sürecinin ne zaman tamamlanacagina karar verecek olan mekanizma Türkiye Büyük Millet Meclisi. Cumhurbaskani Erdogan onay belgelerini en kisa sürede sunacagini net bir sekilde ifade etti” seklinde yanitladi.
Kaynak: İHA