Uzmanlar Mevsim Sicaklarina Karsi Uyardi

Aile Hekimi Uzman Dr. Sultan Ilay Tunçez, mevsim geçislerine dikkat çekerek sicak ve günesli havalara dikkat edilmesi gerektigini söyledi.

Uzmanlar Mevsim Sicaklarina Karsi Uyardi
Asiri sicaklarin saglik sorunlarina yol açtigini belirten Aile Hekimi Uzmani Dr. Sultan Ilay Tunçez, “Yaz mevsiminin gelmesi ile hava sicakliklari ve nem orani artis gösteriyor. Asiri sicaklar vücutta sivi kaybina, susuzluga, hipertermiye (asiri isinma), solunum yollarinin tahrisi ile nefes darligi ve solunum problemlerine, isi çarpmasina ve günes yanigi gibi birçok saglik sorununa yol açabilir. Özellikle yaslilar, bebekler ve kronik hastaligi (seker hastaligi, kalp-damar hastaliklari, beyin-damar hastaliklari, psikolojik hastaliklar, solunum sistemi hastaliklari, karaciger hastaliklari, böbrek hastaliklari) olan bireyler, asiri sicaklarin olusturdugu saglik sorunlarina daha duyarlidir“ seklinde konustu.

Asiri sicaklardan korunmak ve sagligimizi korumak için önlemler alinmasi gerektigini kaydeden Tunçez, “Düzenli olarak su içmek çok önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterilmeli ve asiri alkol ve kafein tüketiminden kaçinilmalidir çünkü bu dehidrasyona yol açabilir. Özellikle ögle saatlerinde günesin en yogun oldugu zamanlarda disarida kalmaktan kaçinilmalidir. Mümkünse, gölgeli ve serin yerlerde bulunmaya çalisilmalidir. Hafif ve gevsek giysiler giyilmeli, sapka ve günes gözlügü takilmali ve günes kremi kullanimi unutulmamalidir.

Yasadigimiz sehrimiz gibi 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerde etkilenen tüm deprem bölgelerinde bina, agaç, tente gibi klasik sehirlerde var olan yasam alanlarinda olan gölge etkenleri yok oldukça az sayida. Bu bölgelerde özellikle evleri hasar gören kisiler için gölgelik alanlarin yapilmasi önem arz etmektedir. Çadir ve konteynerlerde konaklayan kisiler için iklimlendirme önlemleri alinmasi önemlidir. Mümkünse, çadirlara günes isinlarini yansitan malzemelerle kaplama uygulanabilir veya gölgelikler saglanabilir. Ayni zamanda bu kisiler için iç mekânin sicakligini düsürmek için fanlar veya hava sogutma cihazlarinin, su tüketiminin azalmamasi için su temininin saglanmasi ve sicakta hizli bozulabilecek gidalardan uzak durulmasi, taze, saglikli besinler tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kisilerin ihtiyaçlarini yetkililere iletmek ve yardim almak için yerel saglik kuruluslari ve acil durum ekipleriyle iletisim kurmasi halinde asiri sicaklara karsi daha iyi bir destek saglanabilir” dedi.

Günes çarpmasi belirtileri ve tedavisi ile ilgilide konusan Uzman Dr. Sultan Ilay Tunçez, “Asiri sicak hava ve günes isinlarina maruz kalmanin bir sonucu olarak vücut sicakliginin tehlikeli seviyelere yükselmesi durumunda ortaya çikar. Bas agrisi, bas dönmesi ve sersemlik, yorgunluk ve halsizlik, tasikardi (artmis nabiz), deride kizariklik veya yanma hissi, bulanti veya kusma, konsantrasyon güçlügü, bilinç kaybi veya bayilma görülebilir. Hafif seviyede belirti göstermeye baslandiginda öncelikle serin ve gölgeli bir yere geçmek, vücut sicakligini düsürmek için serin su ile islatilmis bir bez kullanarak veya su püskürtmek suretiyle sogutma yapmak ve hareket etmekten kaçinip dinlenilmelidir. Eger belirtiler ciddi ise veya bilinç kaybi varsa, hemen bir saglik hizmet noktasina basvurmak gerekir.

Günes yanigi durumunda; günes yanigi olan bölgeyi hemen serin, temiz su ile yikamalidir. Tahris olan bölgeye nemlendirici bir krem veya losyon uygulanabilir ancak ciddi günes yaniklarinda, asiri agri, sislik, kabarciklar, ates veya enfeksiyon belirtileri varsa bir saglik hizmet noktasina basvurmak gerekir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA