SANKO Üniversitesi Ögr. Üyesi Meryem Kiliç'in Projesi Birinci Oldu

SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi (SBF) Hemsirelik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Meryem Kiliç ile Ars. Gör. Mehmet Dündar’in birlikte gelistirdigi Üriner Örnek Toplama Aparati (ÜÖTOPA) Projesi Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) koordinasyonunda çalismalarini yürüten TOBB Gaziantep Genç Girisimciler Kurulu tarafindan düzenlenen “Yeni Hayaller Girisimci Fikirler” yarismasinda 120 proje arasindan birinci oldu.

SANKO Üniversitesi Ögr. Üyesi Meryem Kiliç'in Projesi Birinci Oldu
Dr. Ögr. Üyesi Meryem Kiliç, gelistirdikleri proje ile sonda kullanan hastalarin idrar örnegi alim islemlerinin kolaylasacagini belirterek, “Çesitli saglik sorunlari nedeniyle idrar takibinin veya idrar bosaltiminin saglanmasi amaciyla hastanede yatisi yapilan ya da evde bakim ihtiyaci olan hastalara idrar yollarindan mesaneye girilerek bir plastik boru (sonda) yerlestirilir. Idrar yollari ile ilgili kalici saglik sorunu olan hastalarin, sondayi ömür boyu takmalari gerekir” dedi.

Sonda kullaniminin, saglik sorununa çözüm olurken beraberinde idrar yolu enfeksiyonlarina da neden olabildigini ve Uluslararasi Hastalik Kontrol Merkezi (CDC) verilerine göre enfeksiyon olusumunda yüzde 75 etkisi oldugunu hatirlatan Dr. Ögr. Üyesi Kiliç, su bilgileri paylasti:

“Hemsireler, idrar yolu enfeksiyonlarinin teshis ve tedavisi için sondadan sikça idrar örnegi alir. Örnegin güvenilir olmasi için alim islemi sirasinda dikkat edilmesi gereken birçok husus vardir. Bu noktada idrar örnegi daha hizli, güvenilir ve basit bir sekilde nasil alinabilir düsüncesiyle ‘Üriner Örnek Toplama Aparati’ gelistirdik. Gelistirdigimiz ürün, saglik personeli ya da hasta yakini tarafindan güvenilir bir sekilde idrar örneginin alinmasini, saglik personeli açisindan igne batma riskinin, tibbi atik yükünün ve bunun neden oldugu maliyetin azalmasini, enfeksiyon gelistirme riskinin en aza indirilmesini, zamandan tasarruf saglanmasini, saglik personelinin is yükünün azalmasi ve numune alim isleminin tekrarlanmasini saglamaktadir. Saglik Bakanligi verilerine göre 2022 yilinda hastaneye yatisi yapilan hasta sayisinin 10 milyon 620 bin 517 oldugu belirtilmektedir. Yaklasik 2 milyon 120 bin hastaya sonda takildigi söylenebilir. Bu nedenle bu ürünün medikal pazarda önemli bir yeri olacagi düsünülmektedir.”

Yarismada degerlendirilen 120 proje arasindan birinci seçilmesininhakli gururunu yasadiklarini dile getiren Dr. Ögr. Üyesi Kiliç, “Basarimizda katkisi olan, çalismalarimizda destegini esirgemeyen basta Rektörümüz Prof. Dr. Güner Dagli olmak üzere emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum. Bu basariyi daha yükseklere tasimak için çalismalarimizi sürdürecegiz” diyerek sözlerini tamamladi.

GTO düzenlenen ödül törenine, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, GTO Meclis Baskani M. Hilmi Teymur ile Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Tuncay Yildirim, Meclis Baskanlik Divani Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Nizip Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sari, TOBB Gaziantep Genç Girisimciler Kurulu Fahri Baskani Cengiz Konukoglu, TOBB KGK Baskani Aysen Ahi, TOBB Gaziantep Genç Girisimciler Kurulu Geçmis Dönem Baskani Ibrahim Sarica ve GAGIAD Baskani Cihan Koçer katildi.

Kaynak: İHA