3 Üniversitenin Isbirligi Dünyaya Örnek Olacak

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) ile Almanya Hessen Eyaleti’ndeki Giessen Justus-Liebig Üniversitesi’nin (JLÜ) 25 yili asan isbirligi süreci, Malatya Inönü Üniversitesi’nin de bu birliktelige dahil edilmesiyle çok daha güçlü bir sekilde ilerlemeye devam ediyor.

3 Üniversitenin Isbirligi Dünyaya Örnek Olacak
3 üniversite, akademik ve bilimsel çalismalarda ortak hareket ederek dünyadaki tüm üniversitelere örnek olmayi hedefliyor. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, üniversitelerin temsilcilerini Bursa’da agirliyor olmaktan dolayi büyük bir memnuniyet içerisinde olduklarini söyledi.

Türkiye’nin modernlesme tarihinde Türk-Alman iliskilerinin çok önemli bir yerinin bulundugunun altini çizen Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “19. Yüzyildan baslayarak ordunun modernizasyonundan, akademik hayatimizin modernlesmesine kadar çok fazla iç içe geçmis bir süreç yasanmistir. Akabinde 1960’li yillarda buradan giden isçilerimiz vasitasiyla sosyolojik olarak da siki iliskiler yumagi olusturulmustur. Kendi penceremizden bakacak olursak da 25. yilini idrak ettigimiz Bursa Uludag Üniversite, Justus-Liebig Üniversitesi ve Malatya Inönü Üniversitesi arasindaki iliski uzun Türk-Alman iliskileri tarihinin kiymetli halkalarindan birisidir” seklinde konustu.

BUÜ olarak uluslararasilasma kavramina büyük bir önem verdiklerinin altini çizen Rektör Yilmaz; “Ögrenci kapasitesinin yüzde 10’unu misafir ögrencilerden olusturan bir üniversite olarak böyle bir programa ev sahipligi yaptigimiz için büyük bir memnuniyet içerisindeyiz. Tüm misafirlerimize bir kez daha hos geldiniz diyor, organizasyonun verimli geçmesini temenni ediyorum” açiklamasinda bulundu.

Önceki dönem BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz ise önceki yil 3 üniversitenin Almanya Hessen Eyaleti’nde organ nakil konusunda ortak bir çalistay düzenledigini, bu birlikteligin daha da gelistirilmesi için bir yil Almanya’da bir yil da Türkiye’de programlar düzenlenmesi konusunda anlasmaya vardiklarini aktardi. Bu yil yapilacak Türkiye programinda siranin Bursa’da olmasi vesilesiyle ev sahipligi yaptiklarini hatirlatan Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Türkiye ayaginda ilk toplantimizi Bursa’da yapiyoruz. Bildiginiz gibi Bursa 600 yil hakimiyet sürmüs olan Osmanli Devleti’nin kurucu baskenti. Türk ve Anadolu medeniyetinin simge sehirlerinden birisi. Bir tarih, bilim, sanayi ve kültür sehrinde yasiyoruz. Dün çok güzel bir tesadüfle Rektörlügümüzde bayrak degisimi yasadik. Görevi Prof. Dr. Ferudun Yilmaz hocamiza devrettim. Üniversitemizin yeni dönemde gelismesini çok daha iyi bir sekilde sürdürecegine inaniyorum” diye konustu.

Üniversiteler arasinda 25 yillik bir birlikteligin bulunduguna isaret eden Prof. Dr. Kilavuz, farkli alanlarda yürütülen ortak çalismalarin daha da gelistirilmesi temennisinde bulundu.

Almanya’dan gelen heyete baskanlik eden Bursa Koordinatörü ve ayni zamanda Giessen Justus Liebig Üniversitesi Rektör Yardimcisi olan Prof. Dr. Martin Kramer ise heyettekileri tanittiktan sonra konusmasinda; “Üniversitemiz 11 fakülteden olusan bir devlet üniversitesi. Iki üniversite arasindaki isbirligi sayesinde ülkelerimiz arasindaki bagi güçlendirdigimiz için mutluluk duyuyorum. Bu etkinlige katilmak benim için büyük bir onurdur. Osmanli Imparatorlugu’nun baskenti ve Marmara Denizi ile Uludag arasinda kalan bu güzel sehri çok seviyorum. Ayni zamanda siki bir Bursaspor taraftari oldugumu vurgulamak isterim. 1993 yilinda ilk olarak arkadaslarim Kamil Seyrek Intas ve Deniz Seyrek Intas tarafindan bu güzel sehre ders vermek için davet edildim. O günden bu yana yaklasik 30 sene geçti. Bu süreçte Bursa’da birçok önemli seminer ve konferans düzenledik. Örnegin 2013 yilinda Dünya Veteriner Radyoloji Kongresi’ni Bursa’da düzenledik. Iki üniversitenin Veteriner Fakülteleri arasindaki ilk resmi anlasma 1998 yilinda imzalandi. 2010’lu yillarda Hessen eyaletinden bir heyet Bursa’ya gelerek kardeslik anlasmasi yaptilar. Bu sene ise ikili yakin iliskilerimizi üniversiteler genelini kapsayan bir protokolü ile taçlandirdigimiz için ayrica mutluluk duyuyorum. Yaklasik 30 yili bulan bu isbirligi sayesinde Bursa’ya geldigimde kendimi ikinci evime gelmis gibi hissediyorum” dedi.

Prof. Kramer; BUÜ Giessen koordinatörü Dr. Ögr. Üyesi E. Sinem Özdemir Salci’ya JLÜ ve BUÜ arasindaki iletisimdeki katkisi, geçmis koordinatörü Prof. Dr. Deniz Seyrek Intas’a bugüne kadarki hizmetlerinden dolayi, Türk- Alman Saglik Vakfi Baskani Prof. Dr. Yasar Bilgin ve Rafet Solak’a bu organizasyonda yaptiklari katkilardan dolayi tesekkür etti.

Türk-Alman Saglik Vakfi Baskani Prof.Dr. Yasar Bilgin ise konusmasinda, “Yillar önce yasadigim eyalet olan Hessen Eyaleti yönetimi Türkiye’de bir kardes sehir edinmek istedi. Grup olarak Türkiye’ye geldik ve bazi sehirleri gezdik. Grup üyeleri bu sehirlerin içinde Bursa’yi seçti ve Bursa ile bir kardeslik iliskisi kuruldu. Global dünyada artik devletlerarasi iliskiler çok zorlasti. Hal böyleyken üniversiteler arasi iliskilerin ne kadar önemli oldugu burada ortaya çikiyor. Bizler bilim insanlari olarak ilim üzerinde çalisan insanlariz. Dünya ne kadar karisirsa karissin ilim adamlarinin birbirleri ile olan iliskilerini sürdürmeleri ve ülkeler arasi iliskilerin gelismesine yardimci olmalari gerekiyor. Türkiye ile Almanya arasindaki iliski ne kadar iyi olursa orada yasayan biz Türkler bundan o kadar faydalaniriz. Aksi durumda da bundan en çok biz zarar görüyoruz. Üniversitelerimiz arasindaki iliskilerin güçlenerek devam etmesini diliyor, bizleri burada misafir ettiginiz için tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Organizasyon çerçevesinde Giessen Justus Liebig Üniversitesi ve Malatya Inönü Üniversitesi’nden gelen akademisyenler BUÜ Tip, Ilahiyat ve ve Veteriner fakültelerini gezerek çesitli temaslarda bulundu.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen programa BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, önceki Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, Almanya Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanligi Müstesari Ayse Asar, Giessen Justus Liebig Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Dr. Martin Kramer, BUÜ Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ekrem Kaya, BUÜ Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hüseyin Yildiz, Hessen Eyaleti Kültür Sanat ve Bilim Bakanligi Eski Müstesari Prof. Dr. Joachim Felix Leonhard, BUÜ Giessen Koordinatörü Dr. Ögr. Üyesi E. Sinem Özdemir Salci, misafir üniversitelerin ve BUÜ’nün akademisyenleri ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA