Sezgin Baran Korkmaz'in 'Mal Varligi Aklama' Davasinin Görülmesine Devam Edildi

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’in aralarinda bulundugu 10 kisi ile bunlarla baglantili ’malen sorumlu’ sirketler hakkinda, ABD’den haksiz kazançla elde edilen mal varligi degerini aklama suçundan açilan davanin görülmesine devam edildi.

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ve 3’ü yabanci uyruklu 10 kisi ile bunlarla baglantili ’malen sorumlu’ sirketler hakkinda, ABD’den haksiz kazançla elde edilen mal varligi degerini aklama suçundan açilan davanin görülmesine devam edildi. Istanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada sanik avukatlari hazir bulundu.

Durusmada savunma yapan sanik Sezgin Baran Korkmaz’in avukati, “Müvekkilim ABD’de tutuklu bulunmaktadir, yargilamayi beklemektedir. Oradaki yargilama bitince gelecektir. Burada özgürce yargilanmasini istiyoruz. Hakkinda kirmizi bülten çikarilmistir. Müvekkilin hakkinda giyabi tutuklamaya yönelik yakalama kararinin kaldirilmasini ve ayrica kendisi ve SBK hakkinda verilen tüm tedbirlerin kaldirilmasini talep ederiz. Tedbir kararlari müvekkili ve ailesini magdur ediyor” dedi.

Diger sirket ile sanik avukatlari ise mal varliklari üzerindeki tedbir kararlarinin ve adli kontrol tedbirlerinin kaldirilmasini istediler.

Ara kararini açiklayan mahkeme, saniklar Jacop Ortell Kingston ve Leon Termendzhyan hakkinda yakalama karari ile Sezgin Baran Korkmaz hakkindaki tutuklamaya yönelik yakalama kararinin devamina hükmetti. Bu saniklar için Amerika Birlesik Devletleri’ne savunma ve delillerin tespiti için adli makamlara yazilan adli istinabenin sonucunun beklenmesine de karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör Suçlari Bürosunca hazirlanan iddianamede, ‘malen sorumlu’ olarak Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.S., Biofarma Ilaç Sanayi ve Ticaret A.S., Isanne S.A.R.L, Komak Isi Yalitim Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi, Mega Varlik Yönetim A.S. ve SBK Holding A.S., ‘suçtan zarar gören olarak ‘ ise Hazine ve Maliye Bakanligi ile Mali Suçlari Arastirma Kurulu (MASAK) gösterildi.

Iddianamede, süphelilerin süreli hapis cezasi almalari halinde elde ettikleri maddi menfaat-ekonomik kazançlarin zorla alinmasina karar verilmesi ve aralarinda SBK Holding’in de yer aldigi 6 sirket ile ilgili özel hukuk tüzel kisileri olarak faaliyet izinlerinin iptaline yönelik hükmedilmesi talep edildi. MASAK’in Bassavciliga gönderilen mali analiz raporunun yer aldigi iddianamede, “Sezgin Baran Korkmaz’in çevresinde bulunan sahislarla ortak hareket ederek, ABD’de bulunan bir kisim sahislarla kurdugu irtibatlar sayesinde, elde ettikleri haksiz kazançlari çok sayida banka islemiyle kurduklari veya sonradan yöneticisi sifatiyla yetkilisi olduklari sirket hesaplarina aktardiklari" kaydedildi.

Bassavciligin baslattigi sorusturma çerçevesinde MASAK’a gerek Türkiye’de gerek Amerika Birlesik Devletleri’nde süphelilerin üzerlerine atili suçu isleyip islemedikleri ve hangi usulle islendiginin arastirilmasi için talimat verildiginin anlatildigi iddianamede, bu istikamette yapilan incelemede, ABD Utah Bölgesi Federal Savcilik Bürosu tarafindan da yargilama yapildiginin tespit edildigi, Disisleri Bakanligi Ikili Siyasi Isler Genel Müdürlügü Amerika Genel Müdür Yardimciligi makami ile yazismalar yapildigi, 12, 18, 26 Kasim ve 15 Aralik 2020 tarihli belgelerin temin edildigi belirtildi.

Sorusturma çerçevesinde temin edilen belgeler istikametinde süpheli Sezgin Baran Korkmaz hakkinda da gizli bir iddianamenin bulunabileceginin belirtildiginin öne sürüldügü iddianamede, süpheliler Jacob Ortell, Isaiah Elden, Rachel Ann, Sally Louise Kingston ve Levon Termendzhyan’in, ‘vergi tesviklerinden ve kredilerinden yararlanabilmek için tesekkül kurmak suretiyle nitelikli dolandiricilik yapmak, gerçege aykiri belgeler düzenlemek, kara para aklamak, ulusal ve uluslararasi düzeyde kara para aklama faaliyetlerini gizlemeye yönelik faaliyetlerde bulunmak’ gibi sekiz ayri federal suçu düzenleyen, toplamda 46 ayri suçlamayla itham edildikleri, ABD hazinesinden 511 milyon dolar tutarinda haksiz kazanç elde ettikleri ve haksiz kazançlarini Sezgin Baran Korkmaz ile baglantili oldugu kisilerin hesaplarina ve sirketlerin hesaplarina aktardiklarinin kaydedildi.

Iddianamede, tutuklu sanik Kamil Feridun Özkaraman, yakalamali saniklar Sezgin Baran Korkmaz, Alptekin Yilmaz, Olessia Zoubkova, tutuksuz saniklar Ayse Nil Yilmaz, Bereket Öner ve Ziyaattin Bartik’in ‘suçun konusunu olusturan malvarligi degerini, bu özelligini bilerek satin almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak’ suçundan 3’er yildan 7’ser yil 6’sar aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Savcilikça hazirlanan iddianamede, ABD uyruklu yakalamali saniklar Jabob Ortell Kingston ve Levon Termendzhyan’in (Lev Aslan Dermen), ‘bir suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini, yurt disina çikarmak veya bunlarin gayrimesru kaynagini gizlemek veya mesru bir yolla elde edildigi konusunda kanaat uyandirmak maksadiyla çesitli islemlere tabi tutmak ‘ suçundan ayri ayri 4 yil 6 aydan 10 yil 6 aya kadar, tutuksuz sanik Doga Dogan’in ise ‘suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini aklama suçuna yardim etme’ suçundan 1 yil 6 aydan 3 yil 9 aya kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.
Kaynak: İHA