Cunda Adasi'nda Deniz Dibi Temizligi Yaptilar

Balikesir’in Ayvalik ilçesinin dünyaca ünlü Cunda Adasi’nda, Çevre Haftasi nedeniyle deniz dibi temizligi çalismasi yapildi.

Cunda Adasi'nda Deniz Dibi Temizligi Yaptilar
Balikesir Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Ayvalik ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, S.S. Ayvalik Su Ürünleri Kooperatifi, Alibey Adasi Gezi Tekneleri Dernegi ve Alibey Adasi (Cunda) Deniz Yolu ile Yolcu Tasimacilari Dernegi tarafindan Alibey Adasi Balikçi Barinaginda yapilan etkinlikte, denizlere atilan çöplerin olusturdugu kirlilik adeta gözler önüne serildi.

Ayvalik ilçe Tarim ve Orman Müdürü Volkan Oral’in hazir bulundugu etkinlikte, yapilan ortak yazili basin açiklamasinda, “Bizlere verilmis en büyük nimetler arasinda yer alan tabiatin, korunmasina yönelik her adim insanligin gelecegi açisindan son derece önemlidir. Sanayilesmenin yayginlasmasi, teknolojinin ilerlemesi ve insan kaynakli sebepler doga ve çevre üzerinde ne yazik ki tahribat düzeyinde etkilerde bulunmaktadir. Ancak unutulmamalidir ki, tüketim aliskanliklarindaki asiriliklar, çevre ve dogaya karsi duyarsiz yaklasimlar uzun vadede yine en fazla zarari insanogluna verecektir. Bu nedenle bütün bir insanlik olarak acil sekilde harekete geçerek, sorunu çok yönlü bir yaklasimla ele almak ve çözümler üretmek zorundayiz” denildi.

Ekosistemin dogal olmayan bir sekilde insan kaynakli faaliyetler sonucu bozulduguna dikkat çekilen açiklamada, “Bilinçsizce atilan atiklarla toprak, hava ve su gibi kaynaklarimizi kirletiyoruz, bu atiklar hayvan ve bitki türlerinin yasamini olumsuz etkiliyor, biyoçesitlilik azaliyor. Artik daha gürültülü ve kaotik yerlesim birimlerinde yasiyoruz. Kisacasi, herkes kapisinin önünü süpürse’ diye baslayan o ünlü sözü bugün her zamankinden çok hatirlamamiz gerekiyor. Çünkü doganin dengesinden tutun da virüslerle daha etkili mücadeleye ve hatta bireylerin daha mutlu olmasi bugün temiz ve saglikli çevreden geçiyor. Sifir atik, su tasarrufu, enerji verimliligi, geri dönüsüm gibi kavramlari benimsemek de bize düsüyor” ifadeleri kullanildi.

Basin açiklamasinda söyle devam etti;

“5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle; azaltalim, yeniden kullanalim ve geri dönüstürelim: 3R kurali (Reduce, Reuse and Recycle) olarak bilinen bu sürdürülebilirlik mottosu çevre temizligi için bizlerin yapabilecegi seylerin basinda geliyor. Ekolojik ayak izimizi mümkün oldugunca azaltmak, asiri tüketimden kaçinmak ve sifir atikli bir yasam için hayatimizin her noktasinda geri dönüsüme sans tanimak en etkili çevre temizligi sayiliyor.”
Kaynak: İHA