Uzmanindan Uyari! Sap Ve Tüberküloz'a Dikkat

Kurban Bayrami’na sayili günler kala vatandaslarin kurbanlik hayvan arayisi artti. Kurbanlik hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlari veteriner hekim anlatti.

Uzmanindan Uyari! Sap Ve Tüberküloz'a Dikkat
Kurbanlik hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlari anlatan Veteriner Hekim Ilayda Çetinbas, hayvan sagliginin yani sira yasinin da önemli oldugunu söyledi.



Kurbanlik hayvanin organlari ve uzuvlarinin tam olmasi gerektigini ifade eden Ilayda Çetinbas, “zayif olmamasi gerekiyor. Hayvanlarin yasi bizim için çok önemli. Bu bir ibadet oldugu için yasli hayvanlar ve çok genç hayvanlar kesilmez. Büyükbas hayvanlarin 2 yasini doldurmasi gerekiyor bunu da önde bulunan dislere bakinca anlayabiliyoruz. Küçükbas kurbanliklarda ise bir yasini doldurmasi kurban olmasi için yeterlidir” dedi.



“Sap hastaligi maalesef bu dönemde çok yayginlasti”

Yaklasan bayram öncesi sap hastaliginin gündeme geldigini belirten Çetinbas, “Sap hastaligi maalesef bu dönemde çok yayginlasti. Ülkemize disardan bir virüs geldi ve biz Türk Veteriner Hekimleri olarak asi üretiyoruz. Sap hastaliginin belirtileri ayaklarda topallama ile baslar. Hayvanin atesi yükselir ve agizda yaralar görülür. Bu hastaligin insanlara bulasma ihtimali yoktur. Hayvan alirken disi ise gebe olup olmamasina, sap ve tüberküloz hastaligina dikkat edilmesi gerekiyor. Tüberküloz disi ve yasli hayvanlarda çok görülen bir hastalik. Bu hastaligi cigerlerinden anlayabiliriz. Sartli kesim yöntemiyle kesilir ve kavurma usulüyle yenilebilir” ifadelerine yer verdi.

“Etler, kesildikten sonra dinlendirilmeli”

Kurban edilen hayvanin etlerinin daha lezzetli olmasi için dinlendirilmesi gerektigini belirten Çetinbas, “Kurban kesildikten sonra serin bir yerde 1 veya 2 saat etin dinlenmesi gerekiyor. Kestikten sonra hemen yenilmesini biz asla tavsiye etmiyoruz. Önce kurbani kesiyoruz, 1 veya 2 saat dinlendiriyoruz sonra buzluklara kaldiriyoruz. Biz Veteriner Hekimler olarak bir gün sonra yenmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Kurbanlik hayvanin kesilirken dikkat edilmesi gereken hususlari aktaran kasap Ahmet Sönmez ise, “2 yasindan küçük büyükbas hayvandan kurban olmaz. Vatandaslarimiz mezbaha da kesiyor. Köylerde kesenler ise traktörlerin arkasina takilan vinçlerle baglayip kesmesi daha kolay ve temiz oluyor. Hayvana eziyet edilmemis oluyor. Iple kesme yöntemi artik kalmadi. Hayvana eziyet oluyor, insanlara da zorluk oluyor. Traktörlerin arkasina takilan vinçlerle baglayip kesmesi daha kolay. Hem hayvan eziyet çekmiyor, hem de kasap yorulmuyor ve kendini yaralamiyor” dedi.

Kaynak: İHA