Samsun'da Sigara Içen Kamu Çalisanlarina 'Özgür Nefes Projesi' Semineri

Samsun’da sigara içen kamu çalisanlarina yönelik Canik Ilçe Saglik Müdürlügü tarafindan sigara bagimliligiyla mücadelede ile ilgili "Özgür Nefes Projesi" çerçevesinde organize edilen seminerin ilki bugün yapildi.

Samsun'da Sigara Içen Kamu Çalisanlarina 'Özgür Nefes Projesi' Semineri
"Özgür Nefes" adini verilen proje çerçevesinde Canik ilçesinde kamu kurumlarinda çalisan sigara kullanan personelin sigarayi birakmalarini tesvik etmek ve desteklemek amaciyla hayata geçirildigi ögrenildi. "Özgür Nefes projesi" adi altinda "Canik Nefes Aliyor" sloganiyla Canik Ilçe Saglik Müdürü Uzman Dr. Gözde Küleç Sari, Canik Saglikli Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Elif Nur Gülen, dis hekimi Figen Saraç, ebe Naciye Kabatas ve sosyal çalismaci Ahmet Altuner’in yürüttügü proje çerçevesinde sigara içen kamu çalisanlarina yönelik sigarayi bikmayla ilgili seminerinin ilki bugün düzenlendi.

Canik Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde konusma yapan Canik Kaymakami Mahmut Halal ve Canik Ilçe Saglik Müdürü Uzman Dr. Gözde Küleç Sari birer konusma yaptilar. Seminerde sigaranin zararlarini anlatan Prof. Dr. Bektas Murat Yalçin yaptigi konusmada, "Sigarayla çok ugrasan bir akademisyenim. 10 senem akademisyen olarak sigarayla ugrasmakla geçti. Sigara kullanmak aliskanlik mi? Bagimlilik mi? Tiryakilik mi? Aliskanlik nedir? Sabahleyin çocugunuzun sizi öpmesi bir aliskanliktir. Ayni kanali seyretmek bir aliskanliktir. Arabaya bindiginizde ayni radyo istasyonunun ararsiniz bir aliskanliktir. Tiryakilik nedir? Mesela çayi demli içmek tiryakilik olabilir. Kahvenizi sekersiz içmek tiryakilik olabilir. Ama bunlar olmaz diye delirmezsiniz. Mesela bir yere bavul hazirlarken içine çay paketi koymazsiniz. Ama sigara paketinizi koyarsiniz. Geceleyin saat birde dükkanlar kapaliyken gidip çay paketi aramazsiniz. Ama sigara paketi ararsiniz. Sigara içmek hakikaten bir bagimlilik. Benim karsilastigim çok sayida hasta olur. Onlardan hikaye dinlemeyi de severim. Onlar bana anlatiyor, ’Hocam iste sikiliyorum, içiyorum. Bir derdim oluyor vesaire. Gerçekten bir dostunuz olabilir mi? Söyle bir dostunuz var mi? Sürekli para veriyorsunuz bir dostunuz olsa ne yaparsiniz. Sürekli size kötülük yapiyor. Ve bu kötülük yaptiginizi da biliyorsunuz. Ne yaparsiniz? Ilk firsatta bu dostunuzu hayatinizdan çikarirsiniz. Onu düsman olarak kabul edersiniz. Peki ayri sey niye sigara için olmuyor? Çünkü bunun mekanizmasi biraz daha farkli. Çok jarbon bir kelime, çok banal bir kelime. Sigara sagliga zararlidir. Neden degil ki? Bunu anlattigim zaman insanlar bana ’Hocam yedigim domatesten emin miyim’. Içtigim su saglikli mi? Soludugum hava saglikli mi? Yedigin domatesi seçebiliyorsun. Soludugun havayi seçemeyebilirsin ama bu ayri bir olay. Bu seni öldüren bir sey. Zaman içinde sana zarar verecek bir sey. Sigara içerseniz ölürsünüz. Insanlarin bir numarali saglik sorunu sigaradir diyoruz" dedi.

Her yil ülkemizde sigaraya bagli ölüm olaylarinin 115 bin kisi olarak bildiklerini hatirlatan Prof. Dr. Bektas Murat Yalçin, "115 bin rakam. Nasil bir rakam düsünün. 20 senelik 25 senelik güneydogudaki terör olaylarini verdigimiz sehit sayisi 50 bindir. Her yil bu grupta iki tane insan veriyoruz. 20 yilda sehit olan insan sayisi kadar her yil iki kati insan sayisini veriyoruz. Çünkü bu önlenebilir bir ölüm. Her gün bir uçagin düstügünü varsayin. Içi insan dolu. Yada da içi insan dolu 6 tane otobüsün her gün uçurumdan asagi düstügünü düsünün. Onlardan biri bir gün siz olacaksiniz" diye konustu.

Türkiye’nin sigara kullaniminda Avrupa’nin bir numarasi oldugunu ileri süren Prof. Dr. Yalçin, sigarinin sebep oldugu kanser türlerini de anlatti.

Programin sonunda Canik Anadolu Imam Hatip Kiz Lisesi 5.ve 6. sinif ögrencileri arasinda yapilan sigara ile ilgili aileleri için yazdiklari mektup yarismasinda ilk 3’e giren ögrencilerimize ödülleri verildi.

Kaynak: İHA