Kurbanlik Alimlarinda Keneye Dikkat

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürü Veteriner Hekim Yunus Koç kenelerin hayvanlar üzerinde tasindigini belirterek kurbanlik alim satimlarinda dikkat edilmesi gerekenlere degindi.

Kurbanlik Alimlarinda Keneye Dikkat
Erzincan’da Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalari son iki yildir geçen yillara oranla artis gösteriyor. Erzincan ve çevre illerden KKKA süphesiyle gelen hastalar Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesinde tedavi görüyor.

Yaklasan Kurban Bayrami öncesinde ise, Il Tarim ve Orman Müdürlügü Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürü Veteriner Hekim Yunus Koç kurbanlik olarak satisa sunulacak hayvanlarin mutlaka kene kontrolünden geçirilmesi gerektigini belirterek, hem alicilara hem de saticilara uyarilarda bulundu.

‘Hayvanlar pazara çikmadan önce mutlaka kontrol edilmeli’

Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürü Yunus Koç yaptigi açiklamasinda, kurbanlik olarak getirilen hayvanlarin hem alicilar hem de saticilar tarafindan kontrol edilmesinin gerektigini belirterek, “Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligi keneler yoluyla bulasan zoonotik ve viral kaynakli bir hastaliktir. Bu hastalikta tarim ve hayvancilikla ugrasanlar yüksek risk grubundadir. Önümüz Kurban Bayrami. Kurban seçimi için hayvan pazarina gidecek olan vatandaslarimizin gitmeden önce kisisel tedbirlerini almalari gerekmektedir. Çünkü keneyi komple ortadan uzaklastirmak ya da yok etmek gibi bir imkan olmadigi için Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligi ile ilgili mücadelede kisisel tedbirler çok önem arz etmektedir. Kisisel tedbirler çerçevesinde hayvan pazarina hayvan seçimi için gidecek olan vatandaslar kapali, uzun kollu, açik renkli kiyafetler giymeli ve paçalarini çoraplarinin içerisine sokmalari gerekmektedir. Yine hayvanlara temas etmeden önce göz ile muayene edip kenenin olmadigini gördükten sonra temas etmelerini önermekteyiz. Hayvan pazarina hayvan götürecek yetistiricilerimiz ise tedbiren keneye karsi ette kalinti birakmayan ilaçlarla ilaçlamalari ve gözleriyle muayene ederek kene olmadigina kanaat getirdikten sonra hayvan pazarlarina götürmelerini tavsiye ediyoruz. Eger kene yapismasiyla da karsilasilir ise, bunu uzaklastirirken çiplak elle degil, eldiven vasitasiyla uzaklastirilmasi büyük önem arz etmektedir” dedi.

‘Yil boyu kene ilaçlamalari ihmal edilmemeli’

Koç, açiklamasinda kene ile mücadelede ilaçlamanin Tarim ve Orman Bakanliginca yilda bir kere temininin saglandigini ancak hayvan yetistiricilerin de yine kendi imkanlariyla yil boyu bu ilaçlamayi yapmalarinin önemine deginerek, “Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak da bizler her yil bakanligimiz tarafindan temin edilen kene ilaçlarini yetistiricilerimize ulastirmakta, ilaçlamayi yapmaktayiz ama tabii kisitli oldugu için yetistiricilerimiz de yine yil boyu bu ilaçlamayi kendi imkanlariyla devam ettirmelerini önermekteyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA