Bu Kez Suyun Hikayesini Dinlediler

Erzurum Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlügü’ne bagli Içme Suyu Aritma Tesisi’nde çocuklara evlerin musluklarinda akan suyun hikayesi anlatildi.

Bu Kez Suyun Hikayesini Dinlediler
ESKI Genel Müdürlügü, bilinçli su tüketimini asilamak ve mühendislik mesleginin faaliyetlerini tanitmak amaciyla gelecegimizin mirasçilari çocuklari misafir etmeye devam ediyor. Içme suyunun Palandöken barajindan baslayarak evlere kadar uzanan yolculugunu deneyimleyen Ziyaeddin Fahri Findikoglu Ortaokulu Ögrencileri, tesisin her asamasini inceleyerek teknik personele merak ettikleri sorulari sordular. Çocuklar her zaman alistiklari hikayelerden farkli olarak bu kez Erzurum’da çesmelerden akan suyun hikayesini dinlediler.

Atik çamurdan gübre üretilecek

Biyogaz ünitesinde ürettigi elektrik ile Türkiye’de örnek tesisler arasinda yer alan ESKI Genel Müdürlügü Atik Su Aritma Tesisleri’nde, çamurdan gübre üretimi için çalismalara basladi.

Tarimsal Arastirma Enstitüsü (TAGEM) tarafindan düzenlenen seminere Türkiye’nin farkli sehirlerinden Erzurum’a gelen katilimcilar, tesisi ziyaret ederek çalismalar hakkinda bilgi aldi. Çamurdan gübre üretimi için çalismalarin yapildigi Erzurum Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi, Biyolojik Proses Havuzlarinda maksimum 130 bin 000 m3/gün atik su debisini ve asagidaki kirlilik yüklerini aritabilecek biçimde dizayn edildi. Erzurum Biyolojik Atiksu Aritma Tesisinin 1. kademesi 444 bin 934 kisilik evsel nüfusa ve 56 bin 700 kisilik endüstriyel nüfusa göre dizayn ve insa edildi. Tesisin 2. Kademesi ise 528 bin 595 kisi evsel nüfus ve 58 bin 733 kisi endüstriyel nüfusu da içine alacak sekilde genisletilebiliniyor. Proses hesaplari ATV-DVWK-Standartlarina (ATV 131-E) Karbon ve Azot giderimine dayali bir aktif çamur prosesi olarak boyutlandirilmasi yapildi. Erzurum Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi, Ilica/ Aziziye ilçesine bagli Kusçu Köyü mevkii, Ferah mahallesinin bitisiginde, Karasu Nehri ve Pulur çayinin kuzeyinde yer aliyor. Erzurum sehir merkezinde toplanan atiksu yaklasik 15 km’lik ve 1200mm çapinda kanalizasyon hattiyla getirilip 2 bin 400 mm çapinda 300 m beton boru ile tesise ulastiriliyor.
Kaynak: İHA