Azerbaycan'daki 'ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi' ATO Üyelerine Tanitildi

Azerbaycan’da kurulan “ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi”, Ankara Ticaret Odasi’nda (ATO) düzenlenen toplantiyla tanitildi. ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, Azerbaycan’in petrol disi ekonomisinin gelisimine katki saglamak amaciyla kurdugu ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin cazip bir yatirim alani oldugunu belirterek, “Türkiye’nin Azerbaycan ile olusturdugu isbirligi mekanizmalari sadece iki ülkeye degil, bölgesel istikrar, baris ve refaha da katki sagliyor. Dost ve kardes ülke Türkiye ile Azerbaycan arasindaki ticari ve yatirim iliskilerini daha da güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Azerbaycan'daki 'ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi' ATO Üyelerine Tanitildi
Ankara Ticaret Odasi’nin Azerbaycan Büyükelçiligi ve Orta Anadolu Ihracatçi Birlikleri (OAIB) isbirligiyle gerçeklestirdigi Azerbaycan’daki ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin (AFEZ) tanitim toplantisi ATO Meclis Salonu’nda yapildi. ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Resad Memmedov, OAIB Koordinatör Baskani Nihat Uysalli ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlügü Daire Baskani Hasim Cihan Demirköprülü’nün açilis konusmalari ile baslayan toplantiya 20’yi askin ülkenin büyükelçi ve diplomatik temsilcisi katildi.

ATO Baskani Baran, Azerbaycan ve Türkiye arasindaki iliskilerin son yillarda artan ticari ve ekonomik baglarla daha da güçlendigine dikkat çektigi konusmasinda, iki ülke arasindaki dis ticaret hacminin 3,3 milyar dolar düzeyinde oldugunu söyledi.

Iki ülke arasinda karsilikli yatirimlarin da arttigini kaydeden Baran, Türkiye’de yaklasik 3 bin Azerbaycan sirketinin faaliyet gösterdigini, Azerbaycan’da ise 2 bini askin Türk sirketinin 10 milyar dolari asan yatirimlari oldugunu bildirdi.

“ATO olarak üzerimize düsen görevi yapmaya haziriz”

Konusmasinda ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi hakkinda bilgi veren Baran, bu bölgenin Bakü Uluslararasi Deniz Ticaret Limani’nin yaninda, Avrupa-Kafkasya-Asya ve Kuzey-Güney küresel ulasim koridorlarinda stratejik bir konuma sahip, yüksek katma degerli ve ihracat odakli üretim için cazip bir yatirim merkezi oldugunu söyledi.

Baran, “Azerbaycan’in petrol disi ekonomisinin gelisimine katki saglayacak olan bu bölge, yenilikçi teknolojiler ve yaklasimlar kullanarak uluslararasi standartlara uygun olarak çalisilabilecek olaganüstü bir is ve yatirim ortami sunuyor. Ülkelerimiz arasinda ayni dili konusuyor olmak ve vizesiz seyahat imkani, yatirimlarin artmasi için önemli bir unsuru olusturuyor. Türkiye’nin Azerbaycan ile olusturdugu isbirligi mekanizmalari sadece iki ülkeye degil, bölgesel istikrar, baris ve refaha da katki sagliyor. Dost ve kardes ülke Türkiye ile Azerbaycan arasindaki ticari ve yatirim iliskilerini daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Ankara Ticaret Odasi olarak bu konuda üzerimize düsen görevi yerine getirmeye hazir oldugumuzu ifade etmek isterim. Azerbaycan’la gelistirecegimiz ticari ve yatirim iliskileri elbette kârdan daha büyük amaçlar tasiyacak. Iki ülke olarak beraber gelisip beraber kalkinacagiz” diye konustu.



“Azerbaycan’in petrol disi ekonomisi gelisecek”

Büyükelçi Resad Memmedov da, Azerbaycan ile Türkiye iliskilerinin klasik diplomatik iliskilerin üstünde bir boyuta sahip oldugunu belirterek, iki ülkenin karsilikli yatirim miktarlari hakkinda bilgi verdi. Ekonomik ve ticari iliskilerin iki ülkenin siyasi iliskilerinden daha az düzeyde olduguna dikkat çeken Büyükelçi Memmedov, “ALAT Serbest Ekonomi Bölgemizin iyi çalismasi, is insanlarinin burada yatirim yapmasi Azerbaycan’in petrol disi ekonominin gelismesine, yeni teknolojiler edinmesine ve tecrübeler kazanmasina katki saglayacaktir” dedi.

Azerbaycan ekonomisi için çok önemli olan ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin yatirimcilar için önemli hak ve özgürlükler tanidigina dikkat çeken Büyükelçi Memmedov, bölgenin kurucusu ve halen baskani olan Valeh Alesgerov’un adeta Azerbaycan içinde ikinci bir devlet olusturdugunu söyledi.



“Birlik olarak sürecin içerisinde yer alacagiz”

ATO Yönetim Kurulu Üyesi ve ayni zamanda Orta Anadolu Ihracatçilar Birligi (OAIB) Koordinatör Baskani Nihat Uysalli, “Azerbaycan’la ilgili cümle kurarken sözler kalbimizden geliyor” diyerek basladigi konusmasinda Azerbaycan’in stratejik anlamda bulundugu cografyadaki alanda trilyonlarca dolarlik ekonomiye ulasabilecek kavsak niteliginde bir ülke oldugunu söyledi.

Uysalli, “Son 15 yilda Azerbaycan’in kat ettigi yol önümüzdeki on yilda kat edecegi yolun örnegi niteliginde. Orta Anadolu Ihracatçilar Birligi, Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracatçi birligi konumunda. Birlik olarak bu sürecin içerisinde yer alacagimizi bilmenizi istiyoruz. Dilerim proje beklenenden daha kisa sürede hizla basarili sonuçlara ulasir” diye konustu.



“Ülkemizde sanayi bölgesi olmayan ilimiz kalmadi”

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlügü Daire Baskani Hasim Cihan Demirköprülü de yaklasik 60 yildir Türkiye’de üretim, istihdam ve teknoloji için organize sanayi bölgeleri kurduklarini dile getirerek, “Su anda ülkemizde sanayi bölgesi olmayan ilimiz kalmadi. 353 tane sicilli organize sanayi bölgemiz var. Bu 60 yillik tecrübemizde sunu ögrendik; üretim ve istihdam için yer lazim. Dogru yer, dogru organizasyon, dogru mevzuat lazim. Bugün 110 hektarlik bir sanayi alani olusturmus vaziyetteyiz. Bu Türkiye yüzölçümünün sadece binde 4’ü. Gelismis ülkelere baktigimizda bu oranin yüzde 3’lere vardigini görüyoruz. Orta vadede bu binde 4’lük orani Türkiye Yüzyili’nda yüzde 1’e çikarmamiz oldukça kiymetli” dedi.



Alesgerov ALAT’i anlatti

Açilis konusmalarinin ardindan ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi Baskani Valeh Alesgerov, bölgenin tanitimina iliskin sunum yapti. Bakü’de Hazar Denizi kiyisinda yer alan Alat yerlesim bölgesinde ticaret ve lojistik merkezi olarak kurulan ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin toplamda 858 hektar alana kuruldugunu bildiren Alesgerov, buraya ileri teknoloji içeren sanayi yatirimlarini çekmek istediklerine dikkat çekti. Alesgerov, bölgeye yatirim yapmak isteyenlerle tek tek görüserek karar verilecegini kaydetti.

Alesgerov, sunumunun ardindan katilimcilarin sorularini cevapladi.

Toplantiya Ekvator Büyükelçisi Lourdes Puma Puma, Yeni Zelanda Büyükelçisi Zeo Coulson-Sinclair, Karadag Büyükelçisi, Perisa Kastratoviç, KKTC Büyükelçisi Ismet Korukoglu, Etiyopya Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud ile ABD, Rusya Federasyonu, Kanada, Filipinler, Macaristan, Polonya, Filistin, Güney Sudan, Ispanya, Slovak, Moldova, Kazakistan, Zambiya ve Sudan’dan diplomatik temsilciler katildi.

Toplantida ayrica ATO Meclis Baskani Mustafa Deryal, ATO Baskan Yardimcilari Temel Aktay ve Halil Ibrahim Yilmaz, Meclis Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Özdemir, ATO Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Akça, Naki Demir ve Yasin Özyolu ile çok sayida ATO Meclis üyesi de yer aldi.
Kaynak: İHA