Dünyanin En Eski Boncuklari Siirt'te Türbe Höyük'te Bulundu

Siirt’te kazi çalismalarinda 5 bin yillik oldugu tespit edilen dünyanin en eski boncuklari bulundu.

Dünyanin En Eski Boncuklari Siirt'te Türbe Höyük'te Bulundu
Siirt merkeze 20 kilometre uzaklikta bulunan höyükte geçtigimiz yillarda yapilan kazilarda ele geçirilen buluntular karbon testine tabi tutularak hangi tarihte üretildikleri tespit edildigi belirtildi.

Türbe höyükte kazi yapan Ege Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Saglamtimur, daha önce bu kazida dünyanin figürlü en eski tas oyun seti bulunan höyükte ele geçirilen buluntular arasinda yer alan porselen boncuklarin yapilan karbon testinde 5 bin yillik oldugu ortaya çiktigini ifade etti.

Türbe höyügün Dogu Anadolu bölgeleri arasinda yer alan ve yogun trampaya sahne olan bir koridor oldugunu belirten Doç. Dr. Saglamtimur, “Höyük’te yaptigimiz kazi çalismalarinda ortaya çikardigimiz buluntular bölgenin tarihinin aydinlatilmasi açisindan büyük önem tasimaktadir. Daha önce bu höyükte iki iskeletin yer aldigi bir mezarda buldugumuz hayvan figürlerinden olusan 49 tastan olusan oyun seti dünyanin figürlü en eski oyun seti olarak Japonya’dan Amerika’ya kadar bütün dünyada büyük ilgi gördü. Simdi de buluntular arasinda ele geçirdigimiz bogumlu fayans boncuklarin karbon testini yaptirdik. Bu boncuklarin 5 bin yillik bir geçmise sahip oldugu ve ayni zamanda dünyanin ilk porselen boncuklari oldugu ortaya çikti” dedi.

Kaynak: İHA