Kavurucu Sicaklarin Vazgeçilmezi Meyan Serbeti
Güneydogu’nun geleneksel içecegi meyan serbeti, havalarin isinmaya basladigi Gaziantep’te damaklari tatlandirmaya basladi. Kendine has tadi, rengi, köpügü ve dogalligi ile yogun ilgi gören meyan serbeti, gazli ve asitli içeceklere de en büyük alternatif oluyor.

“Zam yapildi ama yine de islerimizde herhangi bir kaybimiz yok”
6’nci kusak Meyan Serbeti Ustasi olan Halil Gezer, “Vatandaslarimiz gözü kapali gelip meyan serbetimizi içiyorlar. Limonata, Visne suyumuzda var ama en çok meyan serbeti içiliyor. Vatandaslarin ilgi alakasi güzel, geçen yil 2,5 TL’ydi bu yil ise bardagi 4 TL’dir. Ister istemez zam yapildi ama yine de islerimizde herhangi bir kaybimiz yoktur. Yine ayni yaptigimiz satisi yine satiyoruz. Alim gücü zayiflamadi, her çesit serbet ya da limonata satislari devam ediyor. Örnegin geçen yil 5 bin serbet satiyordum, bu yilda da devam ediyor” seklinde konustu.
Meyan serbetinin yapimi
Gaziantep’in 6’nci kusak meyan serbetçisi Halil Gezer meyan serbetinin yapimini anlatti. Gezer, “Her gün sabah 5’te uyanip meyan otunu islatip tekneye aliriz. Yaklasik 3 saat sonra hazir olur, hazir olduktan sonra sabah 9 civarinda tezgahimizda yerini alir” dedi.
Meyan serbetinin faydalari
Gazianteplilerin vazgeçilmez lezzeti olan meyan serbetinin tam bir sifa kaynagi oldugunu da vurgulayan Halil Gezer, “Böbrek tasi, idrar yollarina, mideye ve mide rahatsizligini yüzde 80 önler. Mide ilaçlarinin yüzde 90’inda da vardir” seklinde konustu.
Meyan Otu Saticisi Cuma Turan, “Bir milli içecek gibi herkesin evinde bulunan bir seydir. Havalar isindikça meyana rekabet artiyor. Bu yil kilosu 45-50 TL arasindadir” diye konustu.
Yaz aylarinda havalar sicak oldugun çarsiya çiktiklarinda serinlemek ve faydali oldugundan dolayi her zaman içtiklerini belirten Abdullah-Ayse Köymen çifti, “Yaz aylarinda havalar sicak oldugun meyan serbeti ve limonata yaygindir. Bizlerde devamli içtigimiz için saglikli bir seydir o yüzden bizlerde içiyoruz. Çok lezzetli serinlemek için ailemizle içiyoruz. Fiyatlar uygun, Çok faydali bir içecek, her çarsiya geldigimizde içeriz. Evde kendim yaparim ramazan aylarinda daha çok yaparim. Suan geldik ailemizle çocugumuzla beraber içiyoruz” ifadelerini kullandi.
