Kavurucu Sicaklarin Vazgeçilmezi Meyan Serbeti

Güneydogu’nun geleneksel içecegi meyan serbeti, havalarin isinmaya basladigi Gaziantep’te damaklari tatlandirmaya basladi. Kendine has tadi, rengi, köpügü ve dogalligi ile yogun ilgi gören meyan serbeti, gazli ve asitli içeceklere de en büyük alternatif oluyor.

Kavurucu Sicaklarin Vazgeçilmezi Meyan Serbeti
Firat Nehri çevresinde özellikle Birecik’te yetisen meyan kökünden yapilan serbet basta Gaziantep olmak üzere Sanliurfa, Kilis, Adiyaman ve Mardin gibi Güneydogu illerinde vatandaslarin vazgeçilmezleri arasinda ilk siralarda geliyor. Yaz aylarinda vazgeçilmez lezzeti olan ve meyanin kök kismindan elde edilen serbet satisina havalarin isinmasiyla baslandi. Geleneksel içecekler arasinda yer alan meyan serbeti kendine has özellikleriyle vatandaslarin vazgeçilmez içeceklerinin basinda geliyor. Katkisiz ve saglikli oldugu bilinen meyan serbeti, sicakliklarin arttigi yaz döneminde insanlarin yükselen hararetini de dindiriyor. Meyan kökünün yani sira içeriginde buz ve su ilave edilen serbet, hiçbir katki maddesi içermiyor. Meyan serbetinin saglik açisindan da çok faydali oldugu biliniyor. Gaziantep’te yasayan vatandaslarin yazin vazgeçilmez lezzetlerinden olan meyan serbeti, serinlemek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Yaz aylarinda tüketilen meyan serbeti içerisinde bulundurdugu çesitli minareler ile insan sagligina büyük katki sagliyor.

“Zam yapildi ama yine de islerimizde herhangi bir kaybimiz yok”

6’nci kusak Meyan Serbeti Ustasi olan Halil Gezer, “Vatandaslarimiz gözü kapali gelip meyan serbetimizi içiyorlar. Limonata, Visne suyumuzda var ama en çok meyan serbeti içiliyor. Vatandaslarin ilgi alakasi güzel, geçen yil 2,5 TL’ydi bu yil ise bardagi 4 TL’dir. Ister istemez zam yapildi ama yine de islerimizde herhangi bir kaybimiz yoktur. Yine ayni yaptigimiz satisi yine satiyoruz. Alim gücü zayiflamadi, her çesit serbet ya da limonata satislari devam ediyor. Örnegin geçen yil 5 bin serbet satiyordum, bu yilda da devam ediyor” seklinde konustu.



Meyan serbetinin yapimi

Gaziantep’in 6’nci kusak meyan serbetçisi Halil Gezer meyan serbetinin yapimini anlatti. Gezer, “Her gün sabah 5’te uyanip meyan otunu islatip tekneye aliriz. Yaklasik 3 saat sonra hazir olur, hazir olduktan sonra sabah 9 civarinda tezgahimizda yerini alir” dedi.



Meyan serbetinin faydalari

Gazianteplilerin vazgeçilmez lezzeti olan meyan serbetinin tam bir sifa kaynagi oldugunu da vurgulayan Halil Gezer, “Böbrek tasi, idrar yollarina, mideye ve mide rahatsizligini yüzde 80 önler. Mide ilaçlarinin yüzde 90’inda da vardir” seklinde konustu.

Meyan Otu Saticisi Cuma Turan, “Bir milli içecek gibi herkesin evinde bulunan bir seydir. Havalar isindikça meyana rekabet artiyor. Bu yil kilosu 45-50 TL arasindadir” diye konustu.

Yaz aylarinda havalar sicak oldugun çarsiya çiktiklarinda serinlemek ve faydali oldugundan dolayi her zaman içtiklerini belirten Abdullah-Ayse Köymen çifti, “Yaz aylarinda havalar sicak oldugun meyan serbeti ve limonata yaygindir. Bizlerde devamli içtigimiz için saglikli bir seydir o yüzden bizlerde içiyoruz. Çok lezzetli serinlemek için ailemizle içiyoruz. Fiyatlar uygun, Çok faydali bir içecek, her çarsiya geldigimizde içeriz. Evde kendim yaparim ramazan aylarinda daha çok yaparim. Suan geldik ailemizle çocugumuzla beraber içiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA