Enginar Cennetinde Renkli Festival

Nilüfer Belediyesi’nin bu 14’üncüsünü düzenledigi Hasanaga Enginar Festivali’nde, “En Iyi Enginar Yetistiricileri” ve “Enginarli Lezzetler” yaristi. Yagmura ragmen büyük ilgi gören festivalde oldukça keyifli anlar yasandi.

Enginar Cennetinde Renkli Festival
Hasanaga enginarini Türkiye ve dünyaya tanitmayi hedefleyen Nilüfer Belediyesi, “Hasanaga Enginar Festivali”ni bu yil 14. kez düzenledi.

Yagmurlu havaya ragmen yogun katilim ve büyük cosku içinde gerçeklesen festivale Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, önceki dönem Nilüfer Belediye Baskani ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskan adayi Mustafa Bozbey, muhtarlar ile çok sayida vatandas katildi.

Baskan Erdem, Hasanaga enginarini Türkiye ve dünyaya tanitmak için yillardir büyük çaba harcadiklarini belirtti.

Turgay Erdem, “Baslarken niyetimiz bütün Türkiye’ye bu ürünü tanitmakti ve önceki yil Hasanaga enginari cografi isaret tescili alan ürünler arasina girdi. Bugün artik tüm Türkiye Hasanaga enginarini taniyor ve üreticilerimiz internet üzerinden Türkiye’nin dört bir kösesinden siparis aliyorlar. Talep her geçen gün daha da artiyor. Tabi ürün çesitliligi de artiyor. Üreticimiz artik enginar çayi gibi yan ürünlerini de satisa sunuyor. Bu festival çerçevesinde bir kez daha üretici ile tüketiciyi bulusturuyoruz. Festival çerçevesinde yilin en iyi enginar yetistiricisini ilan ediyoruz. Ayrica Hasanagali kadinlar tatlisindan tuzlusuna enginarli lezzetleri ünlü sef ve gurmelere tattirarak kendi mutfak kültürlerini de tanitiyorlar. Bu arada Hasanaga’da enginar üzerine kurulu bu mutfak kültürünü gelecek nesillere tasiyacak bir kitap hazirligimiz oldugunu da buradan duyurmak istiyorum” dedi.

Hasanaga Mahallesi Muhtari Halil Turan da, festivalin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür etti. Konusmalarin ardindan Hasanaga Ortaokulu ögrencileri, dans gösterileriyle, Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrasi da müzikleriyle katilanlara keyifli anlar yasatti.

Çanta baski atölyesi ve çocuk oyun atölyelerinin yapildigi festival süresince, yerel lezzetler katilimcilarla bulusurken, üreticilerin açtigi enginar standlarinda da bolca ürün satisi yapildi. Etkinlige konuk olan ünlü sef Hazer Amani ise, ‘Enginarli Lezzetler Mutfaginda’ enginarli kuzu kapama ve enginarli pilav yaparken, bir yandan da Türk mutfagi hakkinda bilgiler verdi.

Festival çerçevesinde düzenlenen “En Iyi Enginar Yetistiricisi” yarismasinda, Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Nilüfer Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Nilüfer Ziraat Odasi ile Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü temsilcilerinden olusan jüri üyeleri, enginar tarlalarini tek tek gezerek, degerlendirme yapti. Jürinin degerlendirmesi sonucunda 14. Hasanaga Enginar Festivali’nde bu yil en iyi enginar yetistiricisi olarak Ahmet Güren seçilirken, Ayse Buyruk ikinci, Mehmet Eren de üçüncü oldu.

“Enginarli Lezzetler” yemek yarismasi ise, keyifli anlara sahne oldu. Birçok yemek çesidinin yaristigi yarismada jüri üyeleri, en iyi yemekleri seçerken oldukça zorlandi. Jürinin titizlikle yaptigi degerlendirme sonucu kestaneli enginar tatlisi ile Figen Göksan birinci seçilirken, Ayse Çandar karamel soslu enginar tatlisiyla ikinci, Nese Erken de enginar dondurmasiyla üçüncü olmaya hak kazandi. Dereceye girenler ödüllerini jüri üyelerinin elinden aldi.

Festival sonunda sanatçi Duygu Soylu sahne aldi. Performansiyla begeni toplayan Soylu, katilanlara keyifli bir aksam yasatti.
Kaynak: İHA