Tokat'ta Anason Üretimi Için Arastirma Yapiliyor

Tokat’ta çiftçilerin anason üretimi yapilabilmesi için arastirma yapiliyor.

Tokat'ta Anason Üretimi Için Arastirma Yapiliyor
Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yürütülen tarimsal arastirmalarda Tokat’ta anason üretimi arastiriliyor. Diger yandan Tokat’ta tütün üretiminde verimin artirilmasi için arastirmalar devam ediyor. Arastirma hakkinda açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Kinay, "Anason, eczacilik sanayinde ve bunun yaninda alkol sanayide kullanilan önemli bir memleketin ürünüdür. Burada amacimiz çalismayla ilgili Tokat yöresinde 13 tane farkli genetik, 3 tanesi ise standart ve tescili çesittir. Içerisinden en iyi verim ve kaliteye ulasacak ürünü ortaya çikarabilmek ve eger mümkün olursa bir sonra ki asamada Tokat’tin ürün deseni içerisine dahil etmek istiyoruz" seklinde konustu.



"Tokat’tin ürün deseni içerisine dahil etmek istiyoruz"

Anason ürününü Tokat’ta üretilen ürünler içerisine dahil etmek istediklerini belirten Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü endüstri Bitkileri anabilim dali Doç. Dr. Ahmet Kinay, "Su anda içerisinde bulundugumuz alanda 3 tane temel çalismamiz yürüyor. Bir tanesi anason bitkisiyle ilgili sekilde devam ediyor. Biliyorsunuz anason, eczacilik sanayinde ve bunun yaninda alkol sanayide kullanilan önemli bir memleketin ürünüdür. Burada amacimiz çalismayla ilgili Tokat yöresinde 13 tane farkli genetik, 3 tanesi ise standart ve tescili çesittir. Içerisinden en iyi verim ve kaliteye ulasacak ürünü ortaya çikarabilmek ve eger mümkün olursa bir sonraki asamada Tokat’in ürün deseni içerisine dahil etmek istiyoruz. Bildiginiz üzere Türkiye’de anason yogun bir sekilde alkol sanayinde kullaniliyor. Bizim burada amacimiz buradan çikacak ürünün kalite içerigi olarak bir sonraki asamada alkol için mi uygun yoksa eczacilik için mi uygun kismiyla degil. Ilk amacimiz bu tarimsal üretimde bu ürünün bu ekoloji de yetisebiliyor mu sorusudur. Yetisebiliyorsa ekonomik mi degil mi ilk onu tespit etmek lazimdir. Onu tespit ettikten sonra çalismalar devam edecek. Dogrudan sonra biraz agrilar yetistirilebilir ama ayni zamanda sulamayan alanlarda yetistirilir ki hep içinde bulundugumuz ekolojiyi yillik yagis itibariyla bitkinin ihtiyaçlarini karsilayabilecek bir potansiyele sahip onun için sulanmayan alanlarda biraz daha ekonomik degeri yüksek olan bir ürünün yer almasi amaçlaniyor “seklinde ifade etti.



"Ülkemizde ekonomik girdi yükselmis oluyor"

Tütün üzerine çalismalarinin devam ettigini belirten Doç. Dr. Ahmet Kinay, "Burada iki tane baslik altinda çalismalarimiz var. Bir tanesi oryantal tütünler içerisindeki yarisark dedigimiz yarim oryantal tip çözümlerin karakterizasyonu yapacagiz. Bu ne demek Türkiye’deki farkli ekolojileri de var olan yani Türkiye topraklarinin kendi özünde var olan Yaklasik 100 120 tane farkli genotipini arazilerden farkli lokasyonlardan toplayip genetik Karaktezisayonunu yaptik. Karaktezisayon sonrasinda anne babalik testleri sonucunda birbirine yüzde 100 farkli olanlari tespit ettikten sonra araziye çikardik. Arazide ise süreç, kimyasal içerigi, verimi, kalitesi gibi faktörleri belirleyecegiz. Bu belirlemelerin sonucunda Türkiye’de ki bu ürünleri su lokasyon da bu ürün üretilirse bu kadar maddi geliri olur diyecegiz. Daha önceden bizim yaptigimiz çalismalar sonucunda 5 tane tescilli çesidimiz var. Türkiye’nin ilk hibrit çesidini de gelistirdik. Bunlari çiftçilerimizle bulusturduk. Samsun ve Tokat bölgelerinde üretim saglaniyor. Burada çiftçimiz verim ve kalite yüksek oldugundan ekonomik anlamda gelirini artirmis oluyor, ülkemize ise ekonomik girdi yükselmis oluyor. Bizim amacimizda bu üretilen ürünlerin burada kalmamasi ve sahaya inmesidir. Sahaya da indikten sonra bu ürünü üreten, bu ürünü alan sektörün kar etmesini ve amacimiz herkesin kazanacagi bir süreklilik saglamak" dedi.

Kaynak: İHA