(Özel) Yildirim'da Büyük Dönüsümde Sona Dogru

Bursa’da Yildirim Belediyesinin depreme dayaniksiz eski 944 yapiyi yikarak TOKI destegiyle insa ettigi yeni sehirde ilk etabin yüzde 75’i tamamlandi. Bin 244 konut ve 177 ticari alandan olusan Mevlana Kentsel Dönüsüm Projesi’nin birinci etabinda hak sahiplerine daireleri Ekim ayinda teslim edilecek. Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, farkli lokasyonlarda 10 bin yeni konut için adim attiklarini, planlama ile 30 bin hak sahibine tapularini 2023 yili içinde dagitmis olacaklarini bildirdi.

(Özel) Yildirim'da Büyük Dönüsümde Sona Dogru
Ilk etapta 644 hak sahibinin ekim ayinda yeni konutlarina kavusacagi bilgisini veren Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, bölge halkinin yogun talebi üzerine 8. etap için kollari sivadiklarinin müjdesini verdi.

6 Subat’ta yasanan Kahramanmaras depremleri ve ardindan yasanan yikim bir kez daha kentsel dönüsümün bir mecburiyet oldugunu tüm yurda gösterdi. 14’e yakin fay hattinin geçtigi Bursa’da kentsel dönüsüm konusunda yaptigi uygulamalarla dikkat çeken Yildirim Belediyesi vatandaslari saglikli konutlarda yasamaya tesvik ediyor.

Mevlana Mahallesi’nde 944 eski ve depreme dayaniksiz yapinin hak sahipleri ile yüzde 100 uzlasarak gönüllü ve yerinde dönüsüm ile 1244 konut ve 177 ticari alandan olusan yeni bir yasam alanina dönüstürüldügü Mevlana Kentsel Dönüsüm Projesi’nin 7. etabinin yüzde 75’i tamamladi. Yeni yasam alaninin kapilarini IHA ekibine açan Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, örnek daireyi tanitip dev kentsel dönüsüm projesi hakkinda bilgi verdi.

Ilk etapta 644 konut teslim edilecek

Bölgenin daha önce kaçak yapilasmanin oldugu bir yerlesim yeri oldugunu belirten Baskan Oktay Yilmaz, "100 dönümlük bir arazi bunun 40 bin metrekaresini sosyal yasam alanlari, yollar, saglik alanlari, park alanlari, otopark ve okul alani olarak ayirdik. Geriye kalan 60 bin metrekarelik alanda ise 1244 adet konut üretiyoruz. Yerinde eski konutlar vardi bunlarin yikimini gerçeklestirdik. Hemserilerimizle 100’de 100 oraninda uzlasma sagladik. Yerinde gönüllü bir kentsel dönüsüm projesi bu proje. Su anda insaat çalismalari yüzde 75 seviyesinde. Insallah ekim ayinda buradaki hak sahiplerine konutlarimizi teslim edecegiz. Ilk etapta 644 konutu hak sahibi hemserilerimize teslim ediyoruz. 400 kadar konutumuzu evlerini yiktigimiz hak sahiplerine teslim edecegiz. Kalan konutlarimizi da bir sonraki etaptaki hak sahiplerimizi kiraya çikmadan yeni konutlarina tasiyarak burada bir domino etkisiyle dönüsüm sürecini devam ettirecegiz" dedi.



30 bin hak sahibi tapusuna bu yil sonuna kadar kavusacak

Mevlana Kentsel Dönüsüm Projesi’nin diger projelerden çok farkli olduguna dikkat çeken Yilmaz, hak sahiplerini tapularina biran önce kavusturacaklarini söyledi.

Yilmaz, "Yildirim eski yapilasmanin eski sehrin oldugu bir bölge, dolayisiyla biz sadece eski binalari yikip yerine yenilerini yapmiyoruz. Yeni imar planlari ve imar uygulamalari gerçeklestiriyoruz. Bununla beraber yeni yasam alanlari kazaniyoruz. Bizim yaptigimiz dönüsüm çalismalarinin böyle bir temel farki var. Bu noktada su anda 10 binden fazla hak sahibine yeni tapularini dagittik. 30 bin civarinda hak sahibine de tapularini 2023 yili içerisinde dagitimini gerçeklestirecegiz" diye konustu.



Dönüsümün gönüllü olmasini istiyoruz

Yerinde ve 100’de 100 uzlasma ile tam gönüllülük esasina göre ilçeyi dönüstürdüklerinden bahseden Oktay Yilmaz, "Bölgelerimize ve mahallelerimize örnek olacak dönüsüm projeleri gerçeklestiriyoruz. Buradaki insaat çalismamiz yüzde 75’e ulasti. Çinarönü’nde bir baska projemiz var. Mimarsinan’da devam eden bir projemiz var. Davutkadi’da su anda uzlasma görüsmelerimizi tamamladigimiz bir proje var. Ulus Mahallesi’nde var. Büyüksehir Belediyemizin Arabayataginda, Degirmenönü ve Yigitler’de yaptigi projeler var. Söyle genel olarak baktigimizda farkli lokasyonlarda 10 bin civarinda konutun insaat çalismalari, ve uzlasma görüsmeleri devam etmektedir. Biz dönüsümün gönüllü olmasini önemsiyoruz. Bu isin farkindaliginin genislemesini istiyoruz. Deprem gerçegi bize bir kez daha gösterdi ki depremden sadece depremin oldugu bölge etkilenmiyor. Bu noktada nasil tüm Türkiye etkilendiyse sagliksiz kentlesmenin getirdigi sikintilar sadece oturanlarla sinirli degil, hepimizin duyarli davranmasi gerekiyor. Hem bireysel hemde kurumsal anlamda ilgilendiriyor. Ve bu konuda herkesin tasin altina elini koymasi gerekiyor. Istanbul örneginde oldugu gibi Cumhurbaskanimizin destek açiklamalari var. Bizde burada benzer çalismalari gerçeklestiriyoruz" dedi.



"Avantajli projeler sunuyoruz"

Mevlana Kentsel Dönüsüm Projesini Çevre ve Sehircilik Bakanligi ve TOKI ile birlikte hayata geçirdiklerini bu iki kurumun büyük destekleri sayesinde vatandaslara en az yariya yakin maliyeti karsilayacak bir proje sunduklarini anlatan Yilmaz, "Elbette 40-50- yillik binanin yerine sifir binayi hiç para ödemeden teslim etmiyoruz. Bu anlamda insaatimizin maliyetini hak sahibi vatandasimizin kendi mevcut binasinin maliyetini degerini de karsilastirarak bir hesap ortaya koyuyoruz. Kismen Yildirim Belediyesi olarak bizler sübvanse ediyoruz. Biraz uzun vadeli borçlandirmayla vatandasimizdan destek bekliyoruz. Bu noktada el birligi ile dönüsüm projeleri gerçeklestiriyoruz. Su anda yaptigimiz projeler bölgelerimize örnek projeler. Bölgedeki dönüsümü tetiklesin, güven ortamini daha iyi bir noktaya getirsin diye çalismalarimiz sürüyor. Hemserilerimizin bize destek verdigi kentimizin her bölgesinde kentsel dönüsüm projesi gerçeklestirebiliriz. Biz yaptigimiz tüm projelerde çok katli yüksek binalara izin vermiyoruz. Ve biz rezerv alana konut üretmiyoruz. Yasamin oldugu yerlerde eski binalari yikip yerine yenilerini yapiyoruz. Bir çok projemizde kat yüksekligimiz zemin arti 7 kat. Zemin arti 6 kat olan bölgelerde var ama zemin arti 7 kati bazi yerlerde 8 kati asmamayi kendimize bir ilke olarak belirledik" diye konustu.

Kaynak: İHA