Örnek Projeyle Atil Araziler Üretime Kazandirildi, Ilk Hasat Yapildi

İçel Erdemli sinirlarinda Toroslarin zirvesinde atil tarim arazileri üretime kazandirildi, ilk hasatlar yapildi. Tohumu da, sürüm için gerekli yakitin da Erdemli Belediyesi tarafindan verilmesi ile atil tarim arazilerin de üretilen bugdaylarin hasadina baslandi.

Örnek Projeyle Atil Araziler Üretime Kazandirildi, Ilk Hasat Yapildi
İçel Erdemli Belediyesi tarafindan yapilan çalisma ile hazirlanan ’Bugday Ekim Projesi’ sayesinde atil tarim arazileri belirlenerek, 49 köyden 490 üreticiye tohum ve sürüm için yakitlari da verildi.

Ekim ayinda çiftçiler de atil arazileri tohumla bulusturarak üretime geçti. Projenin mimari Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu da, yetistirilen ürünleri genç çiftçilerden Mesut Topal’la birlikte hasat etti. Bu yil bahar yagmurlarinin da istendigi gibi olmasiyla toprakla bulusan tohumlar verimli bugday verdi, üreticinin yüzü ikinci kez güldü.

49 köyde 490 çiftçiye destek

Toroslarin zirvesinde yasayan çiftçiler ise belediyenin ücretsiz olarak bugday tohumu destegi ve mazot yardimi yapmasindan oldukça memnun.

Üreten, üretilen arti deger katmak için gayret ettiklerini ifade eden Baskan Tollu, “Toroslarin zirvesinde 49 köyümüzde 490 çiftçimize dagittigimiz tohumluk bugdayimizin hasadina geldik. Ülke kalkinmasinin en önemli faktörlerinden bir tanesi üretim. Düne kadar yaylalarda ekilmeyen, biçilmeyen tarlalarimizin isler hale getirdik ülke kalkinmasina çok ciddi katkimiz oldugunu düsünüyoruz” dedi.



"Çiftçiye kazandiran proje"

Belediyenin verdigi destekle topragini ektigini ve bu yilki hasattan memnun kaldigini dile getiren çiftçi Mesut Topal, “Projeye dâhil olduktan sonra Ekim ayinda bugdayin ekimini gerçeklestirdim, simdi de hasadini yapiyorum. Allah’a sükür bu yil hava yagisli gitti, bahar yagmurlari iyi oldugundan dolayi ekinler de masallah bu yil verimli, bugün hasadini yapiyoruz. Daha bugüne kadar hiç tarlasini ekmeyen birçok atil arazide olan tarlalar hep bu yil ekildiler. Bu yil Ekim orani daha önceki yillara göre çok çok yüksek” diye konustu.

Köylülere verilen destekle daha çok ekim yapildigini anlatan çiftçi Aydin Altintas ise, “Köylülerimizin ekin ekmesi için bizim gibi köy kirsal kesim oldugu için imkânlar yok, çok kisiler fakir. Belediyemizin verdigi imkâna göre de belediyemize tesekkür ederim. Herkes ekip biçiyor, üretirsek daha iyi olur, üretmezsek olmaz. Biz üreticiyiz, çiftçiyiz, her zaman böyle projelerin devam etmesini istiyoruz. Köylülerimize, vatandaslarimiza yardim ettigi için çok tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

Tarlalarini bu yil ekebildigi için çok mutlu oldugunu belirten çiftçi Resat Karagöz de, projenin kendi açisindan çok iyi olduguna deginerek tesekkür etti.

Genç çiftçilerin de bu projeden faydalanarak kazanç elde ettigini aktaran üreticilerden Ahmet Dogru, “Ben, genç çiftçi olarak ekiyorum. Memnunum. Destek benim için çok iyi oldu. Ekmek için tesvik ediyor beni” seklinde konustu.

Kaynak: İHA