Mübadele Acisi Tiyatral Dans Gösterimi Ile Bir Kez Daha Yasatildi

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde Giritliler Dernegi öncülügünde Ayvalik Folklor Arastirma Dernegi (AYFOLK) tarafindan sergilenen “Kurtulustan Mübadeleye” tiyatral dans gösterisi yogun ilgi gördü. Ayvalik Belediyesine ait anfi tiyatroda gerçeklesen gösterime yerli halkinin çogunlugunu teskil eden mübadil torunlari adeta akin etti.

Mübadele Acisi Tiyatral Dans Gösterimi Ile Bir Kez Daha Yasatildi


Gösterime hemen yanindaki yeni kaymakamlik binasi insaati ve ayni bölgede bulunan özel bir mülkiyete ait oldugu gerekçesiyle anfi tiyatroya otomobillerle ulasimin saglandigi iki yolun kapatilmasi nedeniyle yasli mübadil torunlarinin yakinlarinin sirtlarinda ve kucaklarinda gelmek zorunda kaldiklari gözlendi. Mübadele döneminde yasanilan ayrilik acilarinin gözler önüne serildigi gösterim gözyaslariyla izlenildi.

Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Ayvalik Kent Konseyi Baskani Halil Coskun, Ilçe Milli Egitim Sube Müdürü Mustafa Kurtulus, CHP Ayvalik Ilçe Baskani Hüseyin Salmanli, belediye meclis üyeleri ve yüzlerce vatandasin duygusal anlar yasadiklari tiyatral dans gösteriminde mübadele dönemindeki yasanilanlar, 100 yil sonra bir kez daha ayni tazelikle canlandirildi. Ayakta alkislanan gösterimin gerçeklesmesine destek veren Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Ayvalik Ilçe Milli Egitim Müdürü Güner Bahadir, Barbunun Çiftigi’nin sahibi Hasan Baysal ve isadamlari Ahmet ve Esat Sireci’ye de birer plaketle tesekkür edildi.

Gecede konusan Ayvalik Giritliler Dernegi Baskani Coskun Tunçmen, mübadelenin yüzüncü yili nedeniyle düzenledikleri etkinlikler dahilinde organize ettikleri Ayvalik Folklor Arastirma Dernegi’nin “Kurtulustan Mübadeleye” adli tiyatral dans gösterisinde geçmisin hüznünü ve gelecegin umudunu birlikte yasadiklarini söyledi.

Tunçmen, “Atalarimizin dogdugu yerleri, çocuklari için dalina salincak kurdugu agaçlari, bahçesinde dügünlerini yaptiklari evlerini, büyüklerinin mezarlari bulunan topraklari terk etmenin hüznünü bir kez daha yasadik. Gelecek için kurduklari düslerde yeri olan topraklari birakmanin acisini hissettik içimizde. Büyük göçün üzerinden çok zaman geçti. Her aksam günesin batisina yakin yüzünü geldigi topraklara dönüp hüzünle geçmisini arayan dedelerimiz yok belki aramizda. O, bildikleri topraklari birakip, bilinmeyen bir gelecege dogru hüzünlü de olsa yol alan dedelerimiz yok belki artik. Evini, topragini birakip, bin bir cefa ile yollara düsen, geldikleri yerlere uyum saglamak ve nafakalarini çikarabilmek için bin bir türlü çileler çeken o insanlarin çocuklari ve torunlari yasiyor simdi buralarda. Ben de onlardan birisiyim. Dinledigim anilar, tipki bu aksam burada anlatildigi gibi, göç eden dedelerimizin ne kadar çok çileler çektigini anlatmaktadir. Onun için o büyük göçü yasayan insanlarin hepsine çile çiçekleri demis onlari anlatanlar. Bazilari yollarda solmus, bazilari da yeni topraklarinda yeniden açip çogalmislar. Iste o çile çiçeklerinin çocuklariyiz, torunlariyiz biz. Bu aksam, burada çile çiçeklerinin kardesligini, mübadelenin kardesligini yasadik. Ben gösteriyi izlerken, dedelerimizin yasadiklarini yasadim, onlarin hissettiklerini hissettim. Ata vatani terk etmenin hüznünü, ana vatana kavusmanin mutlulugunu birlikte yasadim. Bu gece, sahnede ter döken, emek veren tüm dansçilarla, bu eseri sahneye koyan AYFOLK Dernegi Baskani Huriye Kara’ya ve destek veren herkese tesekkür ediyorum” dedi.



Ayvaliklilar adina tesekkür etti

Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin ise yüzlerce ögrencinin gönüllü olarak sahneledigi gösterimin aylarca süren büyük emek ve çabalarla hazirlandigina dikkat çekerek, “Bu müthis gösteriye aylarca hazirlanan tüm ekibe, folkloru her yastan insana sevdiren AYFOLK’un Baskani Huriye Kara’ya ve emegi geçen herkese, mübadele kentinin insanlari olan Ayvaliklilar adina çok tesekkür ederim” diye konustu.



Bir yillik emek alkislarla taçlandirildi

Gecede konusan AYFOLK Dernegi Baskani Huriye Kara ise, halk danslarini sevdirebilmek adina yaptiklari çalismalar çerçevesinde kendisi gibi mübadele torunlarina o dönemin acilarini en iyi sekilde sahnelemeye çalistiklarini söyledi.

Bir yil boyunca, yogun çabalarla sahneledikleri “Kurtulustan Mübadeleye” isimli eserin ortaya çikarilmasinda kendilerine destek veren basta Ayvalik Giritliler Dernegi olmak üzere Belediye Baskani Mesut Ergin, Barbunun Çiftligi Sahibi Hasan Baysal’in yani sira isadamlari Ahmet ve Esat Sireci ile ögrencilerle, velilerine sükranlarini sundu.
Kaynak: İHA