Tarim Ve Orman Bakanligindan 'Pide, Börek Gibi Ürünlerden Numune Alinmayacagi' Iddialarina Yalanlama

Tarim ve Orman Bakanligi, pide, lahmacun ve börek gibi ürünlerden artik numune alinmayacagi ve bu ürünlere analiz yapilmayacagi iddialarinin gerçegi yansitmadigini bildirdi.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yapilan açiklama, "Bazi basin ve yayin kuruluslarinda, Bakanligimiz tarafindan tasraya gönderilen talimata göre pide, börek, lahmacun gibi ürünlerden artik numune alinmayacagi ve bu ürünlerde hiçbir analiz yapilmayacagi seklindeki haberler gerçegi yansitmamaktadir" denildi.

Açiklamada, yillik numune alma denetim programina göre toplu tüketim yerlerinde hem yemek harcinda hem de son üründen numune alindigi vurgulanarak su ifadelere yer verildi:

“Son ürün haline getirilmemis ve hazirlanmasinda sebze, kirmizi et, kanatli eti, balik vb. bilesenler kullanilabilen pide, börek, lahmacun gibi ürünlerin harçlarindan numune alinmasi zaman zaman yanlis degerlendirmelere sebep olmaktadir. Pide, lahmacun, börek vb. ürünler et ürünleri kapsaminda degil yemek kategorisinde yer alan ürünlerdir. Bu ürünlere bitkisel (sebze, meyve) ve hayvansal (kirmizi et, kanatli eti, balik vb.) bilesenler katilabilmektedir. Hatta tüketici taleplerine göre farkli bilesenler de kullanilabilmektedir. Bu nedenle henüz hazirlik asamasinda olan bir gida için degerlendirme yapmak yanlis uygulamalara neden olabilmektedir. Söz konusu talimat; toplu tüketim yerlerinde pide, lahmacun, börek gibi ürünlerin harcinda kanatli eti hariç tek tirnakli ve domuz eti aranmasina dair kontrollere devam edilmesi, son üründe ise tek tirnakli ve domuz eti dahil tüm kontrollerin yapilmasi yönündedir. Toplu tüketim yerlerinde tüketicilere sunulan her türlü gida maddelerinin bilesenlerinin kontrol görevlilerimize ve talep etmeleri halinde tüketicilere bildirilmesi zorunludur. Tüketici sagliginin en üst düzeyde korunmasina yönelik Bakanligimizca her türlü kontroller aksatilmadan devam edecektir.”
Kaynak: İHA