Karakilçik Bugdayindan Elde Edilen Unlar, Kadin Kooperatiflere Hediye Edildi

İçel Akdeniz Belediyesinin toprakla bulusturdugu, geçmisi 10 bin yila dayanan ata yadigari karakilçik bugdayinin hasadi ve bir bölümünün islenmesinden elde edilen kilolarca un, iki kadin kooperatifine hediye edildi.

Karakilçik Bugdayindan Elde Edilen Unlar, Kadin Kooperatiflere Hediye Edildi
Akdeniz Belediyesi konferans salonunda gerçeklesen törende, Tarimsal Hizmetler Müdürlügü’nün, birkaç ay önce Homurlu’da deneme amaciyla toprakla bulusturdugu karakilçik bugdayi tohumundan elde edilen çuvallar dolusu un, Akdeniz Renkli Eller Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi ile Yeseren Hayatlar Kooperatifi üyesi kadinlara ücretsiz teslim edildi. Bulusmada konusan Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, Anadolu’nun gerçek bugdayi olan karakilçik tohumunun, tamamen katkisiz, saf ve GDO’suz oldugunu vurguladi. Gültak, "Karakilçik bugday tohumumuz, içinde hiçbir kimyasalin veya ajanin olmadigi ata yadigâri bir bugday çesidimiz. Ecdadimizdan bizlere kalan, geçmisi 10 bin yila dayanan bu tohumu, isgal altinda olan bir arazimizi önce isgalden kurtarip sonra da toprakla bulusturmaktan, bugday basaklarini una dönüstürüp, hasatta söz verdigimiz gibi kadin kooperatiflerimize teslim etmekten dolayi mutluyuz, gururluyuz” dedi.



“Bir kerelik is degil, artik her yil ekecegiz”

Yaptiklari ilk deneme ekimiyle, Akdeniz ilçesinin sahillerinde de karakilçik bugdayini üretmenin mümkün oldugunu gösterdiklerini kaydeden Gültak, seneye ise ilçenin rakim olarak daha yüksek bölgelerde ata tohumunu toprakla bulusturup, daha yüksek oranda verim alacaklarini ifade etti.

Gültak, "Bu is böyle bir kerelik bir is degil. Artik her yil ekecegiz ve daha yüksek verim elde edecegiz. Farkli köylerden üreticiler ve hatta esim dahi bugdayimizin tohumundan talep etti. Ancak öncelikle tohumun üretimini arttirmayi hedefliyoruz. Öncelikle kadinlara verdigimiz sözü gerçeklestirdik. Seneye, köylerde daha fazla verim alabilecegimiz arazileri ektigimizde, hem kadinlara verecegimiz un miktari artacak hem de isteyen üreticilere ata tohumumuzdan vermis olacagiz. Gelecek yil yapacagimiz üretimle, kadinlarin belki de 1 yillik un ihtiyacini giderecegiz. Bu sayede kooperatiflerimiz büyük bir maliyet kaleminden de kurtulmus olacak” ifadelerini kullandi.

Ata yadigari karakilçik bugdayi tohumunun tamamen saf, katkisiz ve GDO’suz olmasi nedeniyle çok saglikli bir bugday olduguna dikkat çeken Gültak, "Bu bir ön deneme idi, bitti. Seneye bunu daha da arttirarak, hem Akdenizli kadinlara, hem Akdeniz hem de ülkemize bir fayda saglamis olacagiz. Göreve geldigimiz ilk günden beri kadinlari önemsiyoruz. Çünkü Akdeniz’in kadinlari unutulmustu. Parklari, bahçeleri yoktu. Kurulmasina katki sundugumuz kadin kooperatiflerimiz büyüdü ve umdugumuzdan çok daha güzel yerlere ilerledi. Bu çok önemli bir basaridir" seklinde konustu.



“Kadinlarin talebi üzerine kültür sanat evlerimizin sayisini arttiracagiz”

Gültak, Akdenizli kadinlarin, kültür ve sanat evlerinde hem meslek ögrenip spor yaptigini, küçük çocuklarinin da buralardaki kreslerde egitim aldiklarini anlatti.

Gültak, "Akdenizli kadinlar, ayrica kentimizin ve ülkemizin tarihi ve kültürel yerlerine ve kamplara geziye gidiyorlar. Kadinlar ve gençlerimiz, hem is hayatina girmis oldular hem de sosyal-kültürel hayatlari degisti. Örnegin 72 yasindaki bir kadin, kültür sanat evimizde okuma yazma ögreniyor. Bir diger çiftimiz de birlikte kursa gelerek, ayni sirada oturarak okuma-yazma ögreniyor. Hep söyledigim üzere, kadin mutlu ise aile mutlu olur. Aile mutlu ise toplum mutlu olur. Toplum da mutlu olursa devlet mutlu ve huzurlu olur. Bu anlamda kültür evlerimizin sayisini da arttiriyoruz. Zira 3-4 ay içinde Akdeniz’de 5-6 tane daha kültür sanat evi açilacak” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan kilolarca un kadinlara hediye edildi.
Kaynak: İHA