Yüksekova'ya 8.4 Milyon Euro'luk Proje

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde hayata geçirilecek 8.4 milyon Euro’luk “Yüksekova Atiksu Aritma Tesisi” projesiyle ilçenin 2047 yilina kadar ki atiksu aritma ihtiyaci karsilanmasi hedefleniyor.

Yüksekova'ya 8.4 Milyon Euro'luk Proje
Avrupa Birligi (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafindan finanse edilen, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Yüksekova Belediyesi tarafindan yürütülmekte olan “Yüksekova Atiksu Aritma Tesisi” projesi çerçevesinde ilçede bulunan bir otelde bilgilendirme toplantisi yapildi. Toplantida Dr. Ögretim Üyesi Ertugrul Gül, projenin bölgeye, çevreye ve tüm ekolojik hayata nasil katki saglayacagini, çöllesmeye ve iklim krizine nasil engel olacagi konusunda bir sunum yapti.

Proje direktörü Olcay Barlas ise halk sagliginin iyilestirilmesine adina çarsi merkezden geçen derenin su kalitesinin arttirilacagini söyleyerek, “Yaklasik 8.4 milyon Euro’ya tamamlanacak proje, Yüksekova bölgesinde yüksek düzeyde çevre koruma ve AB su ve atiksu direktiflerine uyum saglamasinin mümkün kilinmasi suretiyle Türkiye’nin AB’ye girisinin de hizlandirilmasi amacini tasiyor. Tesis insaati ile birlikte, proje çerçevesinde saglanan teknik yardim ve kapasite gelistirme çalismalariyla da Yüksekova Belediyesinin teknik ve mali açidan güçlendirilmesi, belediye personelinin kapasitesinin gelistirilmesi, tesis yönetimi için sözlesme yönetimi ve denetimi ile atiksu tesisinde üretilen çamurun nihai kullanimi için destek saglanmasi gerçeklestiriliyor. Tesis tamamlandiginda 2047 yilina kadar bölgenin atiksu aritma ihtiyacini karsilamis olacak” dedi.

Toplantiya Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdür Vekili Nazmi Yakar, Yüksekova Belediye Baskan Yardimcisi Hasir Tekçi, Ilçe Saglik Müdürü Dr. Nurdan Demirel Begceoglu, Yüksekova Ticaret Odasi Baskani Salih Özdemir, Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Vedat Çogaç da katildi.

Kaynak: İHA