Muhtemel Istanbul Depremi'nde Büyükçekmece Baraji Büyük Risk Altinda

Büyükçekmece’de 1988 yilinda faaliyete geçen Büyükçekmece Gölü ile denizi arasindaki Büyükçekmece Baraji’nin suyu tutan ve dolgu olarak yapilan gövdesi muhtemel büyük Istanbul Depremi’nde uzmanlara göre risk altinda. Konuyla ilgili konusan Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün ilgili raporlarin sunuldugunu ifade ederek, “20-25 bin nüfuslu bir mahallenin tamamini etkiler. Baraj dolulugu 6,30 kotunda olur ise Büyükçekmece merkezini komple denize atar süpürür” dedi.

Muhtemel Istanbul Depremi'nde Büyükçekmece Baraji Büyük Risk Altinda
Kahramanmaras Merkezli 2 büyük depremin ardindan gündeme yeniden muhtemel büyük Istanbul depremi geldi. Büyük Istanbul depremi ile ilgili birçok senaryodan bahsedilirken barajlarin depreme dayanikliligi da bir kez daha konusuldu. Birçok uzman tarafindan 1988 yilinda faaliyete geçen Büyükçekmece Gölü ile Deniz arasinda bulunan Büyükçekmece Baraji’nin da risk altinda oldugu söylenildi. Gövde sistemi ile sularin tutuldugu dolgu alanin da yeniden elden geçirilmesi gerektigini ifade eden Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, konuyla ilgili açiklamalar da bulunarak 2 yil önce söz konusu alanla ilgili raporlar hazirlandigini ve ilgili yerlere verildigini çalismalarin ise ihale sürecinde oldugunu ögrendiklerini belirtti.



"Baraji’nin gövde seddesinin de emniyete alinmasi açisindan seri toplantilar yapildi"

Büyükçekmece Gölü’nün ve barajinin öneminden bahseden Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, “Baraj olduktan sonra baraj ile birlikte tehditlerimizde olusmustur. Bu da 7.5, 8 siddetinde bir deprem ile karsi karsiya kalindigi taktir de risk olusturur. Ilk defa Türkiye’de bir barajda bu tip gövde, dolgu seddeli bir baraj yapilmisti. Üstünde bulundugumu suyu tutan bu gövde dolgu olarak yapilmistir. Bu nedenle Istanbul’da depreme karsi yapilmakta olan çalismalara ilave olarak Büyükçekmece Baraji’nin gövde seddesinin de emniyete alinmasi açisindan seri toplantilar yapilmis, jeo teknik raporlar hazirlanmis ve DSI Bölge Müdürlügü, Müdürlügüne bunlar gönderilmistir” dedi.



"Baraj deniz seviyesinden 6 buçuk metre yükseklikte"

Depremle birlikte riskin her zaman olacagini da ifade eden Baskan Akgün, “Depremin büyüklügünü bilemedigimiz için her zaman için risk vardir. Biz 11 Subat 2021’de bu barajin gövdesi ile ilgili jeo teknik raporu DSI, IBB ve ilgili yerlere gönderdik takibini de yapiyoruz. Büyük bir depremde bu gövde de bir yarilma olursa Büyükçekmece merkezin tamami su altinda kalir. Baraj dolulugu 6,30 kotunda olur ise Büyükçekmece merkezini komple denize atarak süpürür. Birçok çalismalar yapildi bize gövdenin deniz tarafinda yapilan kazik sistemi ile ilgili iyilestirilme hakkinda bilgiler verildi ve ihale asamasina gelindigi bildirildi.

Su anda henüz bir çalisma baslamadi. Allah korusun büyük bir depremde bu gövde yarilir ise Büyükçekmece merkezi risk altinda. Asagi yukari 20-25 bin nüfuslu bir mahallenin tamamini etkiler. Deniz seviyesindeyiz baraj ise deniz seviyesinden 6 buçuk metre yükseklikte. O kadar basinç ile bir yarilma olursa çok büyük tehlike arz eder. Bununla ilgili raporlari sunduk tedbirlerin alinmasini bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA