Balikesirli Deniz Turizmcileri Vize Sorununa Ragmen Bayramda Yüzde 90 Civarinda Turist Bekliyor

Türkiye ile AB ülkeleri arasinda yasanilan vize sorununa ragmen Balikesir’in Ayvalik ilçesinden Ege’deki Yunan Adalari’na yolcu tasiyan deniz turizmcileri Kurban Bayrami’nda yüzde 90’a ulasabilecek bir doluluk orani bekliyor.

Balikesirli Deniz Turizmcileri Vize Sorununa Ragmen Bayramda Yüzde 90 Civarinda Turist Bekliyor
Ayvalik ile Yunanistan’in Midilli Adasi arasinda karsilikli seferler düzenleyen bir firmanin Yönetim Kurulu Baskani ve Aliaga Deniz Ticaret Odasi Ayvalik Temsilcisi Ali Jale, yasanilan vize sorunu nedeniyle geçmis yillara nazaran düsüs oldugunu ancak yine de özellikle bayram arifesinde rezervasyon oraninin yüzde 80 ile 90 üzerinde bir kapasiteyle ulasacagina inandigini söyledi.



Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile Kurban Bayrami tatilinin 9 güne çikarildigini hatirlatan Ali Jale, “Bu 9 günlük tatil sürecinde aslinda aldigimiz rezervasyonlarla kötü bir durumda degiliz. Halen yüzde 70’e varan bir rezervasyon seviyesindeyiz. Ancak, bilindigi üzere AB ülkeleriyle, Türkiye arasinda bir vize krizi yasaniyor. Bu durum bizim sektörümüzü olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktör” dedi.

Pandemi sürecinin ardindan, geçtigimiz Ramazan Bayrami’nin yani sira 19 Mayis ve 1 Mayis tatillerinde Yunan Adalari’na götürdükleri yolcu sayisina bakildiginda 2023 yili sezonuna son derece iyi bir baslangiç yaptiklarini belirten Jale, “Hatta 2019 yili verilerinin de bir miktar üzerine çikan bir ivme yakalamistik. Bu veriler göz önünde bulunduruldugunda, aslina su anda bayram rezervasyonlarimizin dolmasi ve bizim su anda ek seferler açmamiz gerekiyordu. Ancak su ana kadar yüzde 65-70 oranlarinda seyrediyoruz. Bu durumun biz bu sektörün paydaslari olarak tamamen vize sorunundan kaynaklandigini düsünüyoruz. Ama tüm bu olumsuzluklara ragmen bayram sürecine kadar yüzde 8, hatta yüzde 90’in üzerinde bir rezervasyon yogunlugunu yakalayacagimizi ümit ediyorum” diye konustu.

Türk makamlarinin vize krizinin çözümü konusunda AB ülkeleriyle diplomatik görüsmelerde bulundugunu kaydeden Ali Jale, “Umut ediyorum ki, en kisa sürede bu soruna bir çözüm bulunacaktir. Hatta bu sorunun çözümlenmesinde en makul yaklasan AB ülkesi Yunanistan’dir. Almanya, Italya ve Fransa gibi ülkeler Türk turistlere vize randevularini kapatmis durumdalar. Buna nazaran Yunanistan az da olsa vize verebiliyor. Ama bu noktada da vize süreleri ve giris sayilari problem olabiliyor. Ben inaniyorum ki; AB ülkeleriyle, Türkiye arasindaki diyaloglar gelisirse bu vize krizini de asacagiz. Zira bugüne yüzlerce badire atlatarak bugünlere geldik. Özellikle pandemi süreci ve geçmiste yasanilan birçok sorun, hem Disisleri, hem Turizm, hem de Ulastirma bakanliklarimizin temas ve karsilikli diyaloglariyla her defasinda çözümlenmisti. Ben bunu da asacagimiza inaniyorum” ifadelerini kullandi.

Kapida vize uygulamasi yapilmiyor

Türkiye ile Yunanistan arasinda kapida kolay vize uygulamasinin 2019 yilinda sona erdigini hatirlatan Jale, “2019 yili itibariyle bu uygulama artik yok. 2019 yilindan bu yana da kapida kolay vizenin yeniden baslatilacagina iliskin herhangi bir gelisme yasanmadi. Yunanistan, bu konuda da AB ülkeleriyle görüsmeler yapiyor. Ama bu konuda nihai karari verecek olan yine AB’nin organ ve kurumlaridir. Yunanistan, su ana kadar AB Parlamentosu da dahil bugüne kadar bu vize konusunda herhangi bir izin alamadigi için de, 2023 yilinda da kapida kolay vize uygulamasi maalesef yok” diye konustu.



Yesil ve gri pasaporta sahip olanlara vize engeli yok

Ali Jale, bayramda ve sonrasinda baslayacak olan turizm sezonunda Ayvalik’tan, AB ülkelerine ancak yesil ve gri pasaport sahibi olan Türk vatandaslarin gidebilecegini kaydederek, “Yesil ve gri pasaportlara sahip vatandaslarimizda herhangi bir vize problemi yoktur. Bu iki pasaporta sahip olmayanlar ise ancak Schengen vizesi alarak tatillerini AB ülkelerinde geçirebilmeye haiz olacaklardir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA