'Yayla Muzu' Tezgâhlardaki Yerini Aldi

Dogu Anadolu Bölgesinin yüksek rakimli yaylalarinda dogal olarak yetisen, halk dilinde isgin veya uçkun olarak bilinen ‘yayla muzu’ tezgâhlardaki yerini aldi.

'Yayla Muzu' Tezgâhlardaki Yerini Aldi
Sicakliklarin artmasiyla 1000 - 3000 metre rakimda dogal olarak yetisen yayla muzu Erzincan’da 30 ila 40 TL’den satiliyor. Getirdikleri uçkunlari Erzincan merkezde seyyar olarak satisa sunan saticilar, vatandaslarin yogun ilgi gösterdiklerini belirtiyor.

Atlanta Üniversitesinin yaptigi arastirmalar sonucunda kanser hastaliginin yeni bir ilaci olarak nitelendirilmeye baslanan iskinin ünü Amerika’ya kadar yayilmis durumda. Yöre insani tarafindan kanser hastaliginin yani sira diger birçok hastaligin tedavisinde kullanilan iskin otunun boyu, yaklasik 40 santim ile 150 santim arasinda degisiyor.

Bol miktarda C vitamini barindiran iskin, ayni zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakimindan da zengin olup taze tüketildiginde mide bulantisina ve hazimsizliga iyi geldigi söyleniyor. Ayrica grip ve atesli hastaliklara karsi tedavi edici etkisi oldugu belirtiliyor.

"Çogu bunu tedavi maksatli kullanmaya basladi"

Erzincan’da yaklasik 15-20 yildir daglarin yüksek kesimlerinde iskin toplayip tezgâhinda sattigini söyleyen seyyar satici Sinan Atasever, "Su anda kilosunu 30-40 TL’ye satiyoruz. Son zamanlarda yapilan arastirmalara göre kanser ve diger birçok hastaliga da iyi geldiginin bilimsel olarak da kanitlanmasi ile beraber talep oldukça artmis durumda. Bununla beraber çogu müsterimiz gelip alip bati illerine götürüyor. Çogu bunu tedavi için kullanmaya basladi.

Önümüzdeki günlerde havalarin iyice isinmasi ile birlikte daha çok getirmeye baslayacagiz. Özellikle iskin köküne olan talep de çok artti. Fiyat su anda biraz pahali. Ama ilerleyen zamanda uygun fiyatlara düser" seklinde konustu.

Kaynak: İHA