Saglikli Gebelikte Önemli 6 Adim

Gebeligin fizyolojik bir süreç olsa da küçük ya da büyük degisikliklerin hikayeyi mükemmellestirdigini vurgulayan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Nil Okur, saglikli bir gebelik geçirmek için 6 adimda yapilmasi gerekenleri anlatti.

Saglikli Gebelikte Önemli 6 Adim
Medicana Saglik Grubu Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Nil Okur, saglikli bir gebelik için sartlarin uygun olmasi gerektigini söyledi.

Op. Dr. Nil Okur, “Gebelik için ideal yas araligi çiftlerin sosyoekonomik durumuna ve kadinin çalisma sartlarina göre degismekle birlikte, kadinin kendine ve bebegine yeterli bakimi saglamasi 20’li yaslardan baslar, 35 yastan önce gebelige ulasilmasi önerilir. 35 yas sonrasi ise bebek plani varsa 6 aylik korunmasiz birliktelige ragmen gebelige ulasilamamissa mutlaka jinekolojik olarak eslerin birlikte degerlendirilmesi önerilir” dedi.



Gebelikte vücut kitle indeksi önemli

Ideal kiloda olmanin gebelik ve dogum sürecini olumlu yönde etkileyecegini belirten Dr. Nil Okur, “Vücut kitle indeksinin 18’den az ya da 30’dan fazla olmasi istenmez. Ideal olani 25 kg/m2’dir. Vücut kitle indeksi yüksek olan gebeler beraberinde gebelik tansiyonu ve sekerini de getirecektir. Bu dogum eylemini de zorlastiracaktir. Yine ideal kilonun altindaki adaylarin yumurtlamada düzensizlikleri baslayip, daha düsük agirliktaki bebek dogurma ihtimalleri olacaktir. Ideal kiloya bireysel olarak ulasamiyorsak bu konuda muhakkak bir uzmandan yardim almaliyiz” seklinde konustu.

Gebelikten en az 3 ay önce uzman bir hekim ile görüsülmesinin önemine deginen Nil Okur, “Bu görüsmede hastanin kisisel ve ailevi risk faktörleri degerlendirilir. Sistematik ve jinekolojik muayene yapilir. Genel jinekolojik muayenede hastada muhtemel myom, rahim içi yapisiklik, rahimde perde, polip, enfeksiyon gibi anormallikler tespit edilir ve tedavi edilebilir. Yine bu muayenede servikal smear taramasi yapilir. Kondilom, servikal erozyon, enfeksiyonlar tedavi edilmelidir” ifadelerini kullandi.

Anne adayinin beslenmesi düzenlenmeli

Medicana Konya Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Okur, gebelik öncesi ve gebelik süresinde proteinden zengin, karbonhidrat ve yagdan fakir beslenme düzenine geçilmesi, bol lifli gidalar ve sivi aliminin artirilmasi gerektigini kaydederek, “Diyet planina mutlaka vitaminden zengin sebze ve meyveler koyulmali, düsük olanlari gerekirse gida takviyesi olarak almaliyiz. Gebelik öncesinde Dünya Saglik Örgütü halen 400 mikrogram folik asit takviyesi önermektedir. Bu önlem ile noral tüp defektli bebek dogumu azaltilmasi planlanmaktadir. Anti epileptik ve antidepresan kullanan hastalarda bu doz daha da artirilmalidir. Ayrica D vitamini, B12 vitamini ve demir depolari tamamlanmalidir. Anne adayinin bagisiklik sistemi temel vitamin mineral takviyesi ile güçlendirilmis olur” dedi.



Okur, 6 adimda saglikli bir gebelik geçirmenin sartlarini ise söyle siraladi:

“Sistematik hastaliklar açisindan en sik izlenen ve bir o kadar da kolay tedavi edilen tiroid fonksiyonlari degerlendirilmelidir. Kan sekeri degerlendirilmesi yapilmalidir. Epilepsi, depresyon, hipertansiyon, kalp ve damar hastaligi, pihtilasma bozukluklari tespit edilip gebelik öncesi düzenlemeye gidilmelidir. Sigara, alkol, nargile ve diger kimyasal madde kullanimi kesilmelidir. Kahve, asitli içecekler ve diger paketli gidalar tüketmek yerine daha dogal yiyecek ve içecekler tercih edilmelidir. Gebelikte dis ve diseti hastaliklari artacagindan planli gebelik öncesi dis hekimi kontrolü uygun olacaktir. Gebelik öncesi dogal bagisiklik yoksa kizamikçik asisi, Hepatit B asisi yapilmasi önerilir.”
Kaynak: İHA