'Parfüm Kullanimi Günes Alerjisini Tetikleyebilir'

Günes alerjisinin her yas, cinsiyet ve irkta görülebilmekle birlikte kadinlarda erkeklere göre daha sik görüldügünün altini çizen Dermatoloji Klinigi’nden Uzm. Dr. Asli Tokmak, “Özellikle ailesinde günes alerjisi olanlarda, cildinde egzama olanlarda, alerjiyi tetikleyen ilaç kullananlarda, parfüm ve dezenfektan gibi alerjiyi tetikleyebilen kimyasal ürünleri uzun süre kullananlarda günes alerjisi görülme riski daha yüksektir” dedi.

'Parfüm Kullanimi Günes Alerjisini Tetikleyebilir'


Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji (Cildiye) Klinigi’nden Uzm. Dr. Asli Tokmak, yaz aylarinda görülen günes alerjisi konusunda uyarilarda bulundu.

“Günes yanigiyla karistirilmamali”

Günes alerjisinin, cildin günes isinlarina maruz kalmasi sonrasi kizariklik, ödem, kasinti ve döküntü gelismesiyle seyreden bir cilt hastaligi oldugunu dile getiren Uzm. Dr. Tokmak, “Çogu zaman günes yanigi ile karistirilan bu durum, günes yanigindan farklidir. Günes yanigi çogunlukla açik tenli kisilerde günes isinlarina uzun süreli maruziyet sonrasi yaklasik olarak 12-48 saat içerisinde ciltte agri, kizariklik ve su toplanmasi seklinde görülürken, günes alerjisi için günes isinlarina 1-2 dakika gibi kisa süreli bir maruziyet bile yeterli olabilmektedir” diye konustu.



“Kasinti ve kizariklik görülebilir”

Günes alerjisinin belirtilerine deginen Uzm. Dr. Tokmak, “Günes alerjisinde günes isinlarina dogrudan maruz kalan ciltte birkaç dakika, saat veya günler içerisinde kasinti, kizariklik, ödem ve yanma batma hissi gelismektedir. Çogunlukla günes isinlarinin temas ettigi bölgelerde olmakla birlikte bazen diger alanlarda da görülebilmektedir” seklinde konustu.



“Kadinlarda daha fazla görülüyor”

Günes alerjisinin her yas, cinsiyet ve irkta görülebilmekle birlikte kadinlarda erkeklere göre daha sik görüldügünün altini çizen Uzm. Dr. Tokmak “Özellikle ailesinde günes alerjisi olanlarda, cildinde egzama olanlarda, alerjiyi tetikleyen ilaç kullananlarda, parfüm ve dezenfektan gibi alerjiyi tetikleyebilen kimyasal ürünleri uzun süre kullananlarda günes alerjisi görülme riski daha yüksektir” ifadelerini kullandi. Günes alerjisinin sebebinin henüz net olarak bilinmedigini söyleyen Uzm. Dr. Tokmak, bagisiklik sisteminin günes isinlarina karsi tepki veren antijen veya kimyasala karsi antikor üretimi ile alerjinin basladigini belirtti.



“Kisa sürede sikâyetlerin baslamasi teshis koymayi hizlandirabilir”

Tani koyma sürecinden bahseden Uzm. Dr. Tokmak, su bilgileri paylasti: “Günese maruziyet sonrasi gelisen kizariklik, ödem, kasinti ve döküntü sikâyetiyle basvuran hastalarda özellikle günese maruziyetten sonra 1-2 dakika kadar kisa bir süre içerisinde sikâyetlerinin baslamasi önemli bir kriterdir. Kisinin kullandigi ilaçlar da bunu tetikleyebilecegi için hastanin öyküsünde ilaç kullanimi da mutlaka sorgulanmalidir. Fototest de taniyi koymada yardimci olmaktadir."

“Günes koruyucu kremler tercih edilebilir”

Günes alerjisinden korunmak için birtakim önlemler alinarak hassasiyet veya semptomlarin siddetinin azaltilabilecegine dikkat çeken Uzm. Dr. Tokmak, “Öncelikle günesin zararli isinlarindan korunmak gerekir. Bunun için özellikle yaz aylarinda saat 10.00-16.00 arasinda günese maruz kalmaktan kaçinilmalidir. Sapka, günes gözlügü ve semsiye kullanimi da günesten korunmayi saglar. Kiyafet ve aksesuarlara ragmen açikta kalan bölgeler için günes koruma ürünleri gerekir. Günes koruyucu kremler hem UVA hem de UVB’ye karsi koruyucu özellikte olmalidir. Özellikle yaz aylarinda günes koruyucu kremlerin disaridayken her 2-3 saatte bir yenilenmesi gerekmektedir” dedi.



“Yogurt ve dis macunu cilde sürülmemeli”

Günes alerjisine iyi geldigi düsünülerek yogurt, dis macunu, bal gibi maddelerin cilde sürülmemesi gerektigini vurgulayan Uzm. Dr. Tokmak, “Böyle maddeler alerjiyi daha da kötülestirebilmektedir. Alerjiye iyi gelen aslinda alerjiye neden olabilecek etkeni saptamak ve günesten en üst düzeyde korunmayi saglamaktir” açiklamasinda bulundu.

“Günesten korunmak baslica tedavi seklidir”

Tedavi yollarini anlatan Uzm. Dr. Tokmak, “Günes alerjisinin tedavisi alerjinin türüne, siddetine ve semptomlara göre planlanir. Öncelikle günesten korunmak baslica tedavi basamagini olusturmaktadir. Kasinti hissini hafifletmek için bazi kremler ve ilaçlar verilebilir. Ayrica siddetli durumlarda fototerapi uygulamasi ile vücutta günese maruz kalan kisimlara ultraviyole isik verilerek cilt bu isiga alistirilir” diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA