Yücelik; Sürekli Büyüyen Ve Üreten Bir Sirketiz

ERÇIMSAN Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Askale Çimento Icra Kurulu Baskani Fatih Yücelik, geçtigimiz günlerde ertelenen genel kurul toplantisi sonrasi bir degerlendirme yapti.

Yücelik; Sürekli Büyüyen Ve Üreten Bir Sirketiz
Yücelik, yaptigi açiklama önümüzdeki günlerde gerçeklesecek olan genel kurul için tüm ortaklari toplantiya davet ederken, ERÇIMSAN Holding ya da Askale Çimento’nun ödeyemeyecegi derecede yüksek bir borcunun asla olmadigini belirterek, “Türkiye’de üretim yapan diger tüm sanayi sirketleri gibi, bizde kredi imkânlarindan faydalanmis ve bugün de pek çok sirketin basaramadigi bir seyi basararak tüm borç yükümlülüklerini finansal yeniden yapilandirma ile Türk Lirasina çevirmis ve uzun vadeli bir ödeme takvimine baglamistir. Borsaya açik olup da KAP üzerinden bu tür gelismeleri paylasan tüm sirketler de bu sekildeki bir gelismeyi olumlu bir haber olarak duyururlar.” dedi.

Dördü entegre fabrika olmak üzere 6 çimento fabrikasiyla sürekli üretim yapan ve ürettigini satarak kâr elde eden bir grup sirketi olduklarini söyleyen ERÇIMSAN Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Askale Çimento Icra Kurulu Baskani Fatih Yücelik , “Varliklarimizin borçlarimizi ödemeye yetmemesi gibi bir durum olasi degildir. Kaldi ki, bugün uluslararasi geçerliligi olan yöntemlerle fabrikalarin degerlemesi yapildiginda, mevcut tesislerimizin degeri toplam borcumuzun oldukça üzerindedir.” açiklamalarinda bulundu.

Türkiye’nin, çimento üretim miktari açisindan uzun yillardir Avrupa’nin lider ülkesi oldugu gibi, 2022 yilinda Dünya’nin lider ihracatçisi konumuna geldigini hatirlatan Baskan Yücelik, “119 milyon tona ulasmis üretim kapasitesine ragmen, sektör olarak 2021’de 79 milyon ton, 2022’de 73 milyon 708 bin ton üretim gerçeklestirdik. Ancak, 2021’de 60 milyon ton olan iç satislar, 2022’de 54 milyon 610 bin tona geriledi. Yani, ülkemizde bir yilda ciddi bir talep daralmasi yasanmis ve üretimde % 6,6, iç satislarda % 9,3’lük düsüs meydana gelmistir. Bizim üretim yaptigimiz Dogu Anadolu Bölgesinde, 2022 yilindaki daralma ise % 26,6’ya ulasmistir. Buradaki sikinti üretim kapasitesi ya da üretememis olmak degil. Çimento’nun büyük alicisi, kamu yatirimlari oldugu için, kamu yatirimlarindaki bölgesel azalma, ister istemez çimentoya olan talebi de azaltmaktadir.” dedi.

Askale Fabrikasinda 3400 ton günlük kapasiteye ragmen, su an günlük 3800 ton üretime çiktilarini anlatan Yücelik, “Konu üretebilme problemi degil, tamamen iç talepten kaynaklidir. Bugün, Erzurum’da ya da fabrikalarimizin bulundugu yerlerde bir kisi bile çimento bulamiyoruz diyemez, çünkü zaten fazlasiyla üretim mevcut. Ama sunu da ilave etmek gerekir. Bir sirket için üretim nasil ki belli basli maliyet kalemlerinden olusuyorsa, talebi olmayan üretimin de stok maliyeti mevcuttur. Kömür ve enerji girdileri nasil ki üretim maliyetinizi artiriyorsa, piyasanin ihtiyaci ve talebinden fazlasini ürettiginizde de, bu fazla ürünü stok olarak tutmaktan kaynakli maliyetleriniz de oluyor. Bizim gibi grup sirketleri bu yüzden üretim optimizasyonunu esas alarak çalismaktadir.”

1993 yilinda sadece Askale çimento fabrikasina sahip bir sirket iken, bugün 6 fabrika ve 9 hazir beton tesisiyle Türkiye’nin en büyük dördüncü üreticisi haline geldiklerini söyleyen Yücelik daha sonra söyle konustu, “Enerji sirketi ve atik sirketi basta olmak üzere farkli alanlardaki açilimlariyla artik adi Dünya’da bilinen bir grup sirketine döndük. Sadece Askale Fabrikamizin degil, farkli lokasyonlara yayilmis diger bütün sirketlerimizin de yönetimini ve koordinasyonunu saglamak üzere diger tüm grup sirketlerinde oldugu gibi bir Grup Merkezimiz mevcut. Bu merkezimiz de, kamu kurumlariyla yogun sekilde yürütülen isleri saglikli ilerletmek üzere Ankara’da bulunmaktadir. Su an çimento sektörünün en büyük firmalarinin pek çogunun grup merkezleri de Ankara’da bulunuyor.”
Kaynak: İHA