DOSABSIAD Baskani Çevikel Açiklamasi 'Vize Engeline Karsi Yesil Pasaport Çözüm Olabilir'

Özellikle Avrupa ve ABD’nin Türk ihracatçisinin önüne çikardigi vize engeli, is dünyasinin dis ticaret çalismalarini sekteye ugratti. Ticari vize basvurularina öncelik taninmasi gerektigini belirten DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel, bu süreçte yesil pasaportun çikis yolu olarak degerlendirilebilecegini söyledi.

DOSABSIAD Baskani Çevikel Açiklamasi 'Vize Engeline Karsi Yesil Pasaport Çözüm Olabilir'
Ihracat yapan firmalarin; fuarlar, ticaret heyeti organizasyonlari ve yurtdisinda müsteri ziyaretleri gibi organizasyonlara katilim noktasinda krizle karsi karsiya geldigini vurgulayan Demirtas Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (DOSABSIAD) Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, sorunun çözüme kavusturulmamasi halinde ihracatta büyük sorunlarin ortaya çikabilecegini dile getirdi.

Avrupa Birligi üyesi ülkelerin Türkiye’ye yönelik vize engeli sürerken Almanya’nin Türkiye, Çin ve Fas için pilot uygulama baslatmasi is dünyasinin tepkisine yol açti. DOSABSIAD Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, ihracatçinin fuarlar ve is anlasmalarini ertelemek veya iptal etmek durumunda kaldigini kaydederek “Tüm bu sorunlar, ihracat hedeflerine ulasma yolunda büyük engeller. DOSABSIAD olarak 600’ü askin firma ve 50 bin istihdamla ihracata 5 milyar dolarlik katki sagliyoruz. Avrupa ülkeleri basta olmak üzere yasanan olumsuz gidisat, küresel pazarlardaki is ortakliklarimizi etkiledigi gibi ihracat odakli büyüme hedeflerimize de zarar veriyor. Ihracata ket vuracak bu sorun, ihracatçimizin bir numarali gündem maddesi haline geldi” seklinde konustu.

Ihracat dünyasinin ürünleri pazarlama noktasinda fuarlar ve ticaret heyetlerinin kritik önemde oldugunu da belirten Çevikel, “Son zamanlarda fuarlarin sikligi dolayisiyla standi olan firmalarimizin birçogu bu organizasyonlara katilim saglayamadi. Ihracatçilarimiz fuarlara katilamadigi gibi hâlihazirda yapilan seyahat organizasyonlari, fuar katilim ücretleri gibi harcamalardan dolayi da zarar ediyor. Bu süreçte ticari vize basvurularina öncelik taninmasi gerekiyor. Is dünyamizin karsi karsiya kaldigi vize krizinin ivedi çözümü son derece önemli. Ticari vize basvurularina öncelik taniyan yasal düzenlemelerin devreye alinmasini istiyoruz. Ülkemizi yurt disinda en üst düzeyde temsil eden özel sektörün dis temaslarinin kolaylastirilmasi için yesil pasaport seçeneginin de öncelikli olarak gündeme alinmasini talep ediyoruz. Hükümetimizden ve AB yetkililerinden, her iki tarafin da ticaretini olumsuz etkileyen bu süreçte sorunu bir an önce çözmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA